Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Operationeel leidinggeven: 5 tips om bekende valkuilen te vermijden

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
28 maart 2024
4 minuten leestijd

Als operationeel leidinggevende geef je sturing aan de dagelijkse uitvoering van het werk. Je werk wordt niet voor niets ook uitvoerend of praktisch leidinggeven genoemd. Als operationeel manager sta je náást in plaats van boven je medewerkers op de werkvloer. Wat zijn precies je taken als operationeel leidinggevende? Welke vaardigheden heb je nodig? Hoe pak je het operationeel leiderschap zo slim mogelijk aan? Met deze 5 tips stuur jij je team voortaan op een efficiënte en prettige manier naar de gewenste resultaten.

Verschil operationeel en strategisch leidinggeven

Bij operationeel leiderschap beheer je de dagelijkse operatie binnen de organisatie of afdeling. In tegenstelling tot strategisch leidinggeven, waarbij het leidinggeven meer over de lange termijn gaat en of je een bepaald doel voor ogen hebt. Als operationeel leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de productiviteit van een bepaald team en de directe kwaliteit van hun output. Denk aan de productieleider in een fabriek, het afdelingshoofd in de zorg of de coördinator op de financiële afdeling. Als praktisch leidinggevende zorg je ervoor dat de – vaak door iemand anders – bedachte strategie op de juiste manier wordt uitgevoerd. En steek je ook zelf de handen uit de mouwen!

 

Skills en taken van een operationeel leidinggevende

Veel operationeel leidinggevenden zijn doorgegroeid vanuit een uitvoerende rol. Ze weten heel goed waar ze het over hebben, omdat ze het uitvoerende werk zelf ook gedaan hebben of deels nog steeds doen. Verder beschikt een praktisch leidinggevende natuurlijk over leidinggevende vaardigheden. Een operationeel manager is in staat collega’s te bewegen, motiveren en aan te sturen op de manier die bij hem of haar past. De ene medewerker heeft immers vrijheid en verantwoordelijkheid nodig, de andere juist aansturing op detailniveau. Aan jou de taak dit alles te managen en in goede banen te leiden!

Natuurlijk hangen je precieze taken af van de branche en het bedrijf waarin je werkt. Toch zijn er algemene taken te noemen waar een praktisch leider zich vaak mee bezighoudt:

  • Regelen, delegeren, instructies geven en plannen van de werkzaamheden;
  • Medewerkers begeleiden en coachen op de werkvloer;
  • Nieuwe medewerkers aansturen en inwerken;
  • Actief meewerken in het operationele team;
  • De dagelijkse operatie in de gaten houden en monitoren;
  • Ervoor zorgen dat instructies nageleefd worden;
  • Zorgen voor een fijne werksfeer;
  • De werkprocessen zo efficiënt mogelijk inrichten;
  • Operationele zaken afstemmen met andere afdelingen;

De resultaten van je afdeling terugkoppelen aan de directie.

Tips voor operationeel leiderschap

Omdat je rol als operationeel leidinggevende erg breed is, zijn er ook de nodige valkuilen. Met deze tips trap je daar niet in!

  • Neem de tijd voor inwerken en begeleiden

Heeft iemand een taak (nog) niet onder de knie? Leg het dan nog eens extra of op een andere manier uit, net zolang tot iemand het snapt. Zo voorkom je dat je te veel gaat overnemen. Bovendien leren medewerkers er niets van als jij dingen vaak voor ze oplost.

  • Sta open voor (proces)verbetering

Blijf niet hangen in oude werkwijzen of kortetermijnoplossingen. Ja, operationeel leidinggeven vraagt af en toe om het blussen van brandjes. Maar zodra een brand te vaak ontstaat, kun je beter kijken naar de oorzaak en die aanpakken.

  • Blijf zichtbaar op de werkvloer

Mensen aansturen vanuit je kantoor en zelf nooit op de werkvloer te zien zijn, resulteert in een afstand tussen jou en je team. Zorg dat je aanwezig bent en hoort en ziet wat er speelt. Dan zetten medewerkers ook eerder dan stapje extra.

  • Pas je communicatie- en leiderschapsstijl aan

Denk je duidelijk te zijn met heldere instructies, voelt iemand zich gekleineerd. Laat je iemand vrij, voelt diegene zich alsof hij zonder bandjes in het diepe wordt gegooid. Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat is jouw persoonlijke leiderschapsstijl? Leer deze kennen en ontwikkel nieuwe skills, zodat je je stijl kunt aanpassen aan de verschillende medewerkers.

  • Geef het goede voorbeeld

Juist omdat je een meewerkende rol hebt, is het belangrijk uit te dragen waar de organisatie voor staat. Jij bent de brug tussen het management en de uitvoering en dat is al een uitdaging op zich. Gebruik je overtuigingskracht, stel je open en eerlijk op naar alle partijen en handel naar de kernwaarden van je bedrijf. Zo voorkom je dat je als ‘een van de directieleden’ wordt gezien door de medewerkers.

Meer weten over operationeel leiderschap?

Het mag duidelijk zijn: operationeel leiderschap is goed zijn in twee dingen: uitvoeren én leidinggeven. Wil jij een betere operationeel leider worden en leren hoe je medewerkers in actie krijgt? In de SUAS training Beginnen met leidinggeven op uitvoerend niveau versterk je je praktische leiderschapsskills. Hoe je een praktische leidinggevende wordt die de praktijk koppelt aan de strategie, leer je in de SUAS training Middle Management. Zoals voormalig deelnemer Dimitri van der Hoeven zegt in zijn ervaringsverhaal: je verbetert de connectie met zowel het hogere management als je eigen team en zo verander je je eiland in een schiereiland.
Op naar een team dat bergen werk verzet!

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Judith Hoogkamp. Vrouw met blonde haren en witte blouse, die lacht en naar rechts kijkt.

Judith Hoogkamp

Opleidingsadviseur

Gerelateerde artikelen