Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

“Mijn managementvaardigheden zijn op alle fronten verbeterd”

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
18 november 2022
3 minuten leestijd

Om zijn vaardigheden als manager te verbeteren, volgde Dimitri van der Hoeven (48) de training Middle Management bij Schouten & Nelissen. Zijn connectie met zowel het hogere management als met zijn eigen team verbeterde en zijn ‘eiland’ veranderde in een ‘schiereiland’.

“Ik voel mij tegenwoordig meer onderdeel van de club”.

Dimitri geeft samen met de teamleider als Senior Accountmanager leiding aan een team van dertien accountmanagers bij Werkzaak Rivierenland: een regionale uitvoeringsinstantie die onder meer werkzoekenden ondersteunt bij het vinden van een baan. “Ik werk samen met een hele leuke club mensen en de sociaal-maatschappelijke opgave van onze organisatie geeft mijn baan een extra dimensie.” Zijn rol als middelmanager brengt echter wel de nodige uitdagingen met zich mee.

“Van mij wordt verwacht dat ik de strategische en operationele doelstellingen van bovenaf vertaal naar de werkvloer. Je zit als middelmanager regelmatig tussen twee vuren in en het kan dan lastig zijn om altijd begripvol te blijven en de connectie te blijven zoeken, zowel richting het MT als mijn eigen team.”

Een man achter en lapotop met een agenda op schoot en een pen in zijn handen

Managementvaardigheden uitdiepen en aanvullen

De training Middle Management bij Schouten & Nelissen bleek voor Dimitri een schot in de roos. “Ik heb mijn managementvaardigheden door deze training kunnen uitdiepen en aanvullen”, evalueert hij. “Allereerst ben ik positiever naar de functie gaan kijken. Voorheen voelde het regelmatig alsof ik in mijn eentje op een onbewoond eiland zat.

Na deze training is dat eiland veranderd in een schiereiland met goede verbindingen naar het vasteland. Je kunt als uitgangspunt hanteren: ‘Ik krijg als middelmanager al het gezeur over me heen en moet mijzelf daartegen beschermen’. Maar het is veel constructiever en motiverender om dat om te buigen naar: ‘Ik vervul een belangrijke taak als verbinder en vertaler tussen de verschillende organisatieniveaus.’ Zo’n andere kijk op de zaak maakt het makkelijker om de minder leuke kanten van je functie te accepteren.”

Mensen zijn aan het vergaderen aan een tafel met post-its op de tafel geplakt

Faciliterend leiderschap past het best bij deze fase

Ook is volgens Dimitri dankzij de cursus de communicatie tussen hem en het MT verbeterd. “Er is meer wederzijds begrip ontstaan en dat is goed voor de sfeer en de samenwerking.” Een ander belangrijk effect van de training is dat Dimitri’s manier van leidinggeven naar eigen zeggen is veranderd. “Ik hanteer nu een meer faciliterende stijl die denk ik beter past bij de fase waarin onze organisatie zit. Alles bij elkaar durf ik wel te stellen dat mijn managementvaardigheden na het afronden van de training op alle fronten zijn verbeterd. Ik voel mij nu meer onderdeel van de club”.

Beter inzicht in processen binnen de organisatie

Wat is volgens Dimitri de kracht van de training Middle Management? “Ik denk dat hem dat zit in de combinatie van relevante theorie met direct toepasbare, praktische handvatten. We kregen allerlei informatie op ons bord over management en organisatie: theorieën, stroomschema’s, procesomschrijvingen, managementvaardigheden, visies van experts. Op basis daarvan gingen we per thema op onderzoek uit in de dagelijkse praktijk.

Tijdens de terugkomdagen deelden we onze bevindingen en bespraken ze met trainers en trainees. Ik heb door deze werkwijze beter inzicht gekregen in de processen en dynamiek binnen onze organisatie. Daardoor kan ik nu bijvoorbeeld meer begrip opbrengen voor bepaalde strategische beslissingen van bovenaf. Het heeft mijn relatie met het MT een positieve impuls gegeven en ik kan nu beter aan mijn team uitleggen waarom een bepaalde beslissing is genomen.”

Bepaalde managementvaardigheden extra aandacht gegeven

De training Middle Management bij Schouten & Nelissen duurde alles bij elkaar ongeveer een half jaar en kostte Dimitri gemiddeld 1 tot 2 uur per dag. Het was af en toe best aanpoten. “Gelukkig kon ik mijn tijd heel flexibel indelen en tot op zekere hoogte zelf kiezen hoe diep ik in een bepaald thema wilde duiken. Daardoor kon ik extra aandacht geven aan die managementvaardigheden waarvoor ik dat nodig vond. Verder was de training goed geïntegreerd met mijn baan. Je hoeft niet ’s avonds aan de keukentafel te leren. Dankzij de praktische insteek had ik bovendien continu herkenningsmomenten op de werkvloer. De theorie bleek vaak één op één toepasbaar met de praktijk, ik vond dat fascinerend om te zien. Er zijn dan ook behoorlijk wat kwartjes gevallen.”

Wil je jouw skills als leidinggevende net als Dimitri verdiepen en aanvullen?

BEKIJK DAN DE TRAINING

Foto van Dimitri van der Hoeven

Gerelateerde artikelen