Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe te financieren?

Gefeliciteerd! Je hebt de opleiding gevonden die het beste bij je past. Maar hoe financier je deze? Er zijn in principe twee manieren om je opleiding te financieren. Je werkgever financiert (deels) je opleiding. Of je financiert deze zelf. Wanneer je je opleiding zelf betaalt, zijn er wel diverse interessante wettelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken. We zetten alles even voor je op een rij.


Je werkgever financiert je opleiding

Veel van onze deelnemers en studenten krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een opleiding of training vergoed. Je werkgever stelt jou in dat geval een Persoonlijk Opleidingsbudget (POB) ter beschikking. Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in hun werknemers, omdat het direct voordelen oplevert. Je werkgever heeft immers baat bij de nieuwe kennis en vaardigheden die jij opdoet, zoals het plan of onderzoek waarin je het geleerde op je eigen praktijk toepast. 

Je financiert je opleiding zelf

Ook als je zelf (deels) je opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Onze opleidingen komen in aanmerking voor diverse subsidieregelingen, waardoor jij - ook al betaal je zelf - voordeliger kan studeren. Wat zijn de mogelijkheden?

STAP-budget

Iedere Nederlander, werkend of werkzoekend, kan vanaf 1 maart 2022 bij de overheid een budget van € 1.000 per jaar aanvragen voor een opleiding of training. Deze nieuwe subsidieregeling heet STAP-budget (STimulering ArbeidsmarktPositie). Hiermee wil de overheid je helpen om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren: meer kans op behoud van je huidige baan of het vinden van een nieuwe baan. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting die tot 1 januari 2022 bestond.

BTW voordeel

Door onze registratie in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) is een deel van onze trainingen en opleidingen vrijgesteld van BTW. Je profiteert van dit voordeel bij ons hoger onderwijs en als je werkt bij een organisatie die geen BTW kan verrekenen, bijv. een stichting, vereniging, goede doel, overheids- of financiële instelling.

Meer weten over STAP?

Man naast een blauwe muur aan het lachen

Levenlanglerenkrediet

De overheid wil jou stimuleren om (een leven lang) te blijven leren. Kies je voor één van onze NVAO-geaccrediteerde Masters of Mastermodules dan kan je geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet.

Lerarenbeurs

Ben je docent of schoolleider? En wil je je verder professionaliseren? Maak gebruik van de lerarenbeurs en studeer met subsidie. Bekijk de opleidingen die hiervoor in aanmerking komen.

Gespreid betalen

Wij denken graag met je mee als je de betaling van je opleiding over meerdere termijnen wilt spreiden. Lees hier bijvoorbeeld meer over de drie betaalopties bij een hele master. Neem gerust contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Man in rode trui met ingetrokken armen gebalde vuisten staat voor een lichtblauwe muur

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Joost Verbeek

Opleidingsadviseur