Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Project- & Procesmanagement opleidingen en trainingen

Lever sneller concrete resultaten af en breng ieder project tot een goed einde.

Jij wilt meetbare resultaten met je projecten. Met onze opleidingen en trainingen voor procesmanagement en projectmanagement leer jij zowel efficiënt als effectief te werken. Zo krijg jij de juiste technieken en methoden van project- en procesmanagement in de vingers en werk je optimaal samen met collega’s, opdrachtgevers en andere betrokkenen. Wil jij je kwaliteiten in het leiden van projecten of het managen van processen versterken? Kies de training die hier het beste bij aansluit.


Project management algemeen

Werk jij regelmatig aan projecten? Wil je snel resultaat boeken? Leer de grondbeginselen, pas ze direct toe of zet een wendbaar project op en werk effectief in een scrum team. Kies hier je training.

Project medewerkers

Werk jij regelmatig aan projecten? Wil je snel resultaat boeken? Leer de grondbeginselen, pas ze direct toe of zet een wendbaar project op en werk effectief in een scrum team. Kies hier je training.

Project managers

Vallen en opstaan als projectleider, omdat ieder project uniek is? Nergens voor nodig. Leer tijdens een training projectmanagement om tijdens het project management proces goede methoden en technieken toe te passen, versterk je vaardigheden en loods je projecten door het politieke krachtenveld.

Proces management

Kies voor een procesmanagement opleiding en creëer een structurele aanpak van deskundig procesmanagement. Jouw verbeteringen in de processen van je organisatie verhogen de winstgevendheid en de klanttevredenheid.

Project & Proces management methodieken

Ga voor een Lean training of een Six Sigma opleiding en realiseer kwantificeerbare resultaten, samen met je team.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Wieneke Wegeling

Opleidingsadviseur

Het belang van proces- en projectmanagement

Het succes van elke organisatie draait om efficiëntie, effectiviteit en samenwerking. Tussen procesmanagement en projectmanagement bestaan subtiele, maar cruciale verschillen. Terwijl de één zich richt op doorlopende verbetering, is de ander gefocust op specifieke projectdoelen. Of je nu net je eerste stappen zet in deze wereld of al jaren ervaring hebt, het begrijpen van deze disciplines kan je carrière en je organisatie naar een hoger niveau tillen.

Vijf mensen zitten in een kring met elkaar te praten

Procesmanagement vs. projectmanagement 

Procesmanagement richt zich op het stroomlijnen en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het zorgt ervoor dat alles in je organisatie soepel verloopt, van A tot Z. Efficiënt procesmanagement kan het verschil maken tussen een winstgevend jaar en verloren kansen. Door te investeren in een opleiding of training procesmanagement, krijg je inzicht in de beste praktijken en strategieën om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dit leidt op zijn beurt tot verhoogde winstgevendheid en klanttevredenheid. Daarnaast leidt het optimaliseren van interne processen tot een betere samenwerking en meer duidelijkheid. Op deze manier maak je als medewerker dus ook impact op de organisatie.

Projectmanagement, aan de andere kant, draait allemaal om het plannen en uitvoeren van specifieke projecten. Dit kunnen korte, intensieve projecten zijn of langdurige projecten die maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Een goede training of opleiding projectmanagement kan je de tools bieden om zelfs de meest complexe projecten met succes te leiden.

Het belang van gestroomlijnde projecten

Je kent het wel: een project dat compleet uit de hand loopt, deadlines die worden gemist en budgetten die worden overschreden. Zonder solide projectmanagement kunnen projecten al snel ontsporen. Het stroomlijnen hiervan is niet alleen essentieel voor het behalen van doelstellingen, maar ook voor het moreel van je team. Zie het als een goed geoliede machine; met de juiste uitvoering krijg je tevreden stakeholders en een gemotiveerd team! Bovendien kan de juiste aanpak van zowel projecten als processen het verschil betekenen tussen succes en falen in het bedrijfsleven en in je eigen rol.

De verschillende methodieken

Binnen proces- en projectmanagement bestaan er verschillende methodes om het geheel in goede banen te leiden. Deze bieden een duidelijke structuur. De een is niet per se beter dan de ander. Er leiden tenslotte meerdere wegen naar Rome. Welke je kiest hangt af van het project. De ene methode focust op het afsluiten van elke taak voordat je naar de volgende gaat, terwijl de ander werkt in korte sprints van een aantal weken met concrete doelstellingen. Dus of je nu aan de slag gaat met Agile, de watervalmethode of Lean Six Sigma, elke methodiek heeft unieke voordelen:

 • Agile: Flexibel en aanpasbaar, perfect voor projecten die voortdurende feedback en iteratie vereisen. Je werkt in sprints van een paar weken met concrete doelstellingen.
 • Waterval: Een lineaire aanpak, ideaal voor projecten met duidelijk gedefinieerde stappen en doelen. Fasen zijn hierin leidend en moeten succesvol worden afgesloten voor je naar de volgende kan.
 • Lean methode: De Lean methode focust op continue verbetering, procesoptimalisatie en het verminderen van verspilling. Bij SUAS kun je trainen voor de Yellow en Green Belt gradaties.
 • Six Sigma: legt de nadruk op data-analyse en statistische tools om prestaties te verbeteren en is meer projectmatig van aard.
 • Lean & Six Sigma: Door Lean en Six Sigma te combineren bieden ze een complete strategie die zowel operationele efficiëntie als kwaliteit optimaliseert.

Essentiële power skills voor proces en projectmanagement

Bij SUAS combineren we kennis van proces- en projectmanagement met belangrijke intermenselijke vaardigheden. Naast een solide wetenschappelijke basis leggen we de focus op cultuur, leiderschap en effectieve communicatie. Zo leer je bij ons niet alleen het ‘wat’, maar ook het ‘hoe’: hoe je kennis in de praktijk brengt en hoe je mensen betrekt bij verbeterprocessen. Deze combinatie resulteert in de ontwikkeling van zogeheten ‘power skills’, zoals de volgende:  

 • Helder en open communiceren: Succes in projectmanagement begint met transparante communicatie. Of je nu in gesprek bent met de opdrachtgever of met je projectteam, effectief communiceren is cruciaal. Daarom besteden we in onze proces- en projectmanagement opleidingen en trainingen intensieve aandacht aan het verder ontwikkelen van goede communicatieve skills binnen onze opleidingen. 
 • Leidinggeven en motiveren: Authentiek leiderschap is de kern van elke opleiding procesmanagement. Het gaat erom initiatief te nemen, beslissingen te maken en je team te inspireren. Hoe je medewerkers motiveert en welke leiderschapsstijl het beste past bij de situatie, leer je in een gedegen projectmanagement training.
 • Hybride aansturen op afstand: Met teams die steeds vaker op afstand werken, is hybride leiderschap essentieel. In de proces- en projectmanagementopleidingen wordt aandacht besteed aan de uitdagingen van het leiden van verspreide teams, zodat projecten niet ontsporen. De koppeling tussen communicatie en tooling staat centraal in procesmanagement in de praktijk.
 • Onderhandelen en conflicten hanteren: Probleemoplossing, het bespreken van financiën en omgaan met weerstand zijn dagelijkse kost in projectmanagement. Een goede projectmanagement opleiding bereidt je voor op deze uitdagingen en leert je om efficiënt te communiceren met alle belanghebbenden.
 • Plannen, organiseren en structureren: Plannen vormen het hart van projectmanagement. Of je nu werkt met een agenda of met geavanceerde tools, snel schakelen en effectief organiseren zijn essentieel.
 • Werken met Excel en andere software: Maak gebruik van technologie om je werk te vergemakkelijken. In onze opleidingen proces- en projectmanagement krijg je inzicht in hoe je met tools zoals Excel en andere projectmanagementsoftware je projecten beheert en stuurt.

Project- en procesmanagement in de praktijk

Zakelijk succes in de moderne wereld vereist continue groei en ontwikkeling. Of je nu je vaardigheden wilt aanscherpen met een specifieke opleiding of de praktische kant van bedrijfsvoering wil verkennen, er ligt een schat aan kennis en mogelijkheden voor je klaar. Maak de sprong en til je carrière naar het volgende niveau!

Vijf collega's bespreken een plan en leggen dit plan met papier op de grond uit