Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Leer kwaliteit in je organisatie meten en monitoren

 • Leg een stevige basis voor continue verbetering van je organisatie
 • Kies bewust uit tools en technieken voor het monitoren en meten van kwaliteit
 • Beheers processen en manage risico’s op basis van wetenschappelijke inzichten

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in april
Onderwerpen
 • +3
  Nog 3 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Monitoren van processen en managen van risico’s staat centraal in deze mastermodule. Procesbeheersing is nodig voor het op een efficiënte, effectieve en consistente manier bereiken van organisatiedoelen waarin kwaliteit een belangrijke rol speelt. De technieken die je daarbij kunt gebruiken, ontwikkelen snel. Je maakt in deze module kennis met de theorie over monitoren en meten van kwaliteit vanuit de procesbenadering en leert bijbehorende technieken kennen en toepassen. Daarbij gebruik je zowel kwalitatieve- als kwantitatieve data-analysemethoden. Voor de start neem je een online leerreis door over het gebruik van Excel voor gevorderden. Jouw resultaat vormt een stevige basis voor continue verbetering van de processen in je organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Procesbeschrijving, kwaliteitsmethoden en gestructureerde probleemaanpak
 • Design of Experiments & Six Sigma
 • Kwaliteitskundige statistiek en procesbeheersing
 • Big data voor kwaliteitsmanagement
 • Klant- en medewerkerstevredenheidsonderzoek
 • Management van auditing en assessments
 • Risicomanagement

Resultaten

 • Je kent methoden voor het beschrijven van processen
 • Je weet voor welke vraagstukken Six Sigma een goede aanpak kan zijn
 • Je hebt verschillende technieken van kwaliteitsmeting onder de knie
 • Je weet hoe je in je eigen praktijk gerichte kwaliteitsmetingen kiest en uitvoert
 • Je kunt op basis van deze metingen de processen in je organisatie verbeteren
 • Je hebt kennis van risicomanagement en management van auditing en assessment

Voor kwaliteitsmanagers die de diepte in willen

Voor wie?

Je bent kwaliteitsmanager, procesmanager of bedrijfskundige en je wilt aan de slag met procesverbeteringen binnen je organisatie. Je hebt een hart voor verbeteren en wilt je adviezen en acties voor kwaliteitsverbetering baseren op een wetenschappelijke basis. Je deskundigheid en skills wil je naar een hoger niveau brengen zodat jijzelf èn je organisatie efficiënt, integer en soepel functioneren en continu verbeteren.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Deze mastermodule bestaat uit verschillende thema’s die tijdens de zeven collegedagen en de praktijkopdrachten aan bod komen:

Procesbeschrijving, kwaliteitsmethoden en gestructureerde probleemaanpak

Aan de orde komen methoden voor het beschrijven en visualiseren van processen. Je gaat aan de slag met op een gestructureerde wijze diagnosticeren van kwaliteitsproblemen en daarmee samenhangende verbetertechnieken. Je schrijft een paper op basis van een casus uit je eigen organisatie.

Design of Experiments & Six Sigma

In dit college nemen we je mee in de basisbegrippen van Six Sigma en bespreken voor welke vraagstukken dit een goede aanpak kan zijn. Nadat we vervolgens de theorie over ‘Design of Experiments (DoE)’ hebben behandeld ga je met medestudenten actief met deze aanpak aan de slag.

Kwaliteitskundige statistiek en procesbeheersing

We verdiepen ons in de denk- en werkwijzen van (kwaliteitskundige) statistiek. Je krijgt een inleiding in de statistische kengetallen en het omgaan met onzekerheid in de gebruikte meetgegevens. Ook de relatie tussen meetwaarden en kansen komt aan bod. Ten slotte werk je met statistische technieken voor onderzoek, evaluatie en procesbeheersing.

Big data voor kwaliteitsmanagement

Tijdens dit college leer je de belangrijkste concepten op het gebied van Big Data en de bijbehorende technologieën. Door met een aantal ervan te experimenteren, ontwikkel je een basisbegrip over de werking van Big Data technologie en inzicht in de mogelijkheden hiervan voor kwaliteitsmanagement.

Klant- en medewerkerstevredenheid

Waarom zou je een tevredenheidsonderzoek uitvoeren? Je weet het na dit college! We gaan in op kiezen van doelgroepen, steekproeftrekking, de verschillende soorten meetmethodes, het belang van betrokkenheid van organisatie en management en de follow-up.

Management van auditing en assessment

We gaan in op de principes en uitgangspunten van auditing, de verschillende audittypes, de competenties van auditors, het voorbereiden van een auditplan, het voorbereiden en uitvoeren van een terugkoppelsessie en het managen van het auditproces. Uiteraard komt ook de relatie met strategie, doelstellingen, besturingsmodellen en risico- en kwaliteitsmanagement aan bod.

Risicomanagement

De ontwikkelingen en achtergronden van risicomanagement staan centraal. We bespreken hoe je een risicomanagementsysteem opzet, wat de beschikbare methoden en technieken zijn om risicoanalyses uit te voeren en hoe je risico's en risicomanagement procesmatig kunt benaderen.

Kosten en financiering

Deze training kost in totaal € 3.750,00 btw-vrijgesteld en is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 3750,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je studieboeken (ca. € 125,00 per mastermodule). Voor de start van de module ontvang je een modulebeschrijving inclusief literatuurlijst. De kosten voor het studiemateriaal zijn dus niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vermeld op de factuur. Je kunt ze eventueel apart declareren bij je werkgever. Colleges zijn in het Nederlands. De literatuur kan naast Nederlands ook in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 16 uur zelfstudie per week inclusief collegedagen. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van SUAS (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. 

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je met STAP-budget aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Docenten

Docenten

 • dr. ir. Petra Hoffmann
 • dr. ir. Joost Zuurbier
 • ing. Hans Berkien
 • prof. dr. ir. Joop Halman
 • prof. dr. Ronald Does
 • Witek ten Hove MA

Dit worden je docenten

 • ing. Hans Berkien

  Hans Berkien heeft een HBO-opleiding Weg- en Waterbouwkunde en een aanvullende opleiding bedrijfskunde gevolgd. Momenteel volgt hij een Masteropleiding Risicomanagement aan de Universiteit Twente. Hans is werkzaam geweest in diverse technische bedrijfskundige functies in de civiele bouw. Daarnaast heeft hij gewerkt bij de Raad voor Accreditatie en is sindsdien ca. 20 jaar werkzaam als extern teamleider betrokken bij het beoordelen van test-, inspectie- en certificatie-instellingen. Als zodanig heeft hij de nodige kennis en ervaring opgedaan op het gebied van audits en assessments.

 • prof. dr. Ronald Does

  Universiteit van Amsterdam

  Prof. dr. Ronald J.M.M. Does is sinds 1991 hoogleraar Industriële Statistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ronald Does was van 1994 tot 2020 directeur bij het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek van de Universiteit van Amsterdam (IBIS UvA). Hij heeft in de afgelopen jaren prestigieuze erkenningen en medailles mogen ontvangen voor zijn internationale bijdragen aan kwaliteitsverbetering, waaronder in 2021 de Lancaster Medal of the American Society for Quality, in 2019 de Box Medal of the European Network for Business and Industrial Statistics (ENBIS) en de Shewhart Medal of the American Society for Quality voor zijn statistische bijdragen aan kwaliteitsverbetering. Bij zijn emeritaat in 2021 werd hij door Zijne Majesteit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 • prof. dr. ir. Joop Halman

  Universiteit Twente

  Prof. Dr. Ir. Johannes (Joop) Halman studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde aan de TU Eindhoven op onderzoek naar de ontwikkeling van een risicodiagnosemethode RDM voor innovatieprojecten. Deze methode wordt wereldwijd toegepast o.a. bij innovatieprojecten van Unilever en Shaanxi in China. Vandaag de dag is Halman werkzaam als hoogleraar innovatie en risicomanagement bij de Universiteit Twente en is hij wetenschappelijk programmaleider van de master of science in Risicomanagement aan de UT. Halman publiceert met regelmaat in internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van innovatiemanagement en risicomanagement. Bij S&N is Halman betrokken als docent bij de module Inzicht in kwaliteit en risico’s. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Kwaliteitsmanagement worden gevolgd.

 • dr. ir. Petra Hoffmann

  Universiteit Twente afdeling High-tech Business & Entrepreneurship

  Petra Hoffmann is Universitair Docent bij de afdeling High-tech Business & Entrepreneurship (HBE) binnen de Universiteit Twente (sectie Entrepreneurship & Technology Management (ETM)). Ze studeerde Technische Bedrijfskunde aan dezelfde universiteit, en promoveerde er -na verschillende onderzoeksprojecten in de industrie en de Katholieke Universiteit van Leuven- met het proefschrift “Innovative Supply Risk Management”. Haar onderzoek richt zich met name op innovatie en risicomanagement in de supply chain, waarbij ze een risicomanagement model heeft ontwikkeld dat bedrijven in staat stelt om mogelijke risico’s op tijd te identificeren en managen. Verder is Petra geïnteresseerd in onderzoekssamenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Het werk van Petra is gepubliceerd in verscheidene internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals het Journal of Business Research en het Journal of Purchasing en Supply Management. Petra doceert verschillende Operations management en Supply management vakken op bachelor en master niveau voor diverse (technisch) bedrijfskundige opleidingen. Daarnaast is Petra als kerndocent betrokken bij de Master Risico Management aan de UT. Bij Schouten & Nelissen is Petra inhoudelijk verantwoordelijke en docent voor de module Inzicht in kwaliteit en risico’s.

 • Henk-Jan Messchendorp

  Nadere info volgt z.s.m.

 • dr. ir. Joost Zuurbier

  Joost Zuurbier heeft na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente in 1994 een proefschrift afgerond over financiële sturing van ziekenhuizen. Hij is auteur van vele artikelen en boeken op het gebied van Financiële Sturing, zoals het boek “Onderhandelen over Zorgproducten” (Reed Business Information, 2015). Hij is partner bij Q-Consult Zorg en tevens als programmaleider verbonden aan het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur waar hij de Leergang Financieel Bestuur in de Zorg verzorgt. Daarnaast is hij bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur coördinator van de financiële module in de MBA Health.

 • Witek ten Hove MA

  Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  Witek ten Hove is hoofddocent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en voorzitter van de R-User Group in Nijmegen. Na zijn studie aan de Universiteit van Maastricht heeft hij bij verschillende multinationals gewerkt als business analist, beurshandelaar en commodity trader. Zijn specialisaties zijn onder andere data science en online / blended learning.

Nu starten met Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Leer kwaliteit in je organisatie meten en monitoren

 • Leg een stevige basis voor continue verbetering van je organisatie
 • Kies bewust uit tools en technieken voor het monitoren en meten van kwaliteit
 • Beheers processen en manage risico’s op basis van wetenschappelijke inzichten

Volg gratis een online proefcollege

Kom naar het virtuele Inspiratie event Masters en proef de sfeer

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou