Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Leer kwaliteit in je organisatie meten en monitoren

 • Leg een stevige basis voor continue verbetering van je organisatie
 • Kies bewust uit tools en technieken voor het monitoren en meten van kwaliteit
 • Beheers processen en manage risico’s op basis van wetenschappelijke inzichten

Bekijk alle details

7,5 van de 10

7,5 uit 4 ervaringen

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in april
Onderwerpen
 • Foto van Hans Berkien. Een man met witte haren, een bril en een baardje.
 • Foto van Ronald Does. Een man met grijze haren en een zwarte bril.
 • Foto van Joop Halman. Een man met grijze haren, bruine ogen en een blauwe blazer.
 • Foto van Petra Hoffmann. Een vrouw met oranje haren en blauwe ogen.
 • Foto van Witek ten Hove. Een man met witte haren en lichte ogen. +3
  Nog 3 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Monitoren van processen en managen van risico’s staat centraal in deze mastermodule. Procesbeheersing is nodig voor het op een efficiënte, effectieve en consistente manier bereiken van organisatiedoelen waarin kwaliteit een belangrijke rol speelt. De technieken die je daarbij kunt gebruiken, ontwikkelen snel. Je maakt in deze module kennis met de theorie over monitoren en meten van kwaliteit vanuit de procesbenadering en leert bijbehorende technieken kennen en toepassen. Daarbij gebruik je zowel kwalitatieve- als kwantitatieve data-analysemethoden. Voor de start neem je een online leerreis door over het gebruik van Excel voor gevorderden. Jouw resultaat vormt een stevige basis voor continue verbetering van de processen in je organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Procesbeschrijving, kwaliteitsmethoden en gestructureerde probleemaanpak
 • Design of Experiments & Six Sigma
 • Kwaliteitskundige statistiek en procesbeheersing
 • Big data voor kwaliteitsmanagement
 • Klant- en medewerkerstevredenheidsonderzoek
 • Management van auditing en assessments
 • Risicomanagement

Resultaten

 • Je kent methoden voor het beschrijven van processen
 • Je weet voor welke vraagstukken Six Sigma een goede aanpak kan zijn
 • Je hebt verschillende technieken van kwaliteitsmeting onder de knie
 • Je weet hoe je in je eigen praktijk gerichte kwaliteitsmetingen kiest en uitvoert
 • Je kunt op basis van deze metingen de processen in je organisatie verbeteren
 • Je hebt kennis van risicomanagement en management van auditing en assessment

Voor kwaliteitsmanagers die de diepte in willen

Voor wie?

Je bent kwaliteitsmanager, procesmanager of bedrijfskundige en je wilt aan de slag met procesverbeteringen binnen je organisatie. Je hebt een hart voor verbeteren en wilt je adviezen en acties voor kwaliteitsverbetering baseren op een wetenschappelijke basis. Je deskundigheid en skills wil je naar een hoger niveau brengen zodat jijzelf èn je organisatie efficiënt, integer en soepel functioneren en continu verbeteren.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Deze mastermodule bestaat uit verschillende thema’s die tijdens de zeven collegedagen en de praktijkopdrachten aan bod komen:

Procesbeschrijving, kwaliteitsmethoden en gestructureerde probleemaanpak

Aan de orde komen methoden voor het beschrijven en visualiseren van processen. Je gaat aan de slag met op een gestructureerde wijze diagnosticeren van kwaliteitsproblemen en daarmee samenhangende verbetertechnieken. Je schrijft een paper op basis van een casus uit je eigen organisatie.

Design of Experiments & Six Sigma

In dit college nemen we je mee in de basisbegrippen van Six Sigma en bespreken voor welke vraagstukken dit een goede aanpak kan zijn. Nadat we vervolgens de theorie over ‘Design of Experiments (DoE)’ hebben behandeld ga je met medestudenten actief met deze aanpak aan de slag.

Kwaliteitskundige statistiek en procesbeheersing

We verdiepen ons in de denk- en werkwijzen van (kwaliteitskundige) statistiek. Je krijgt een inleiding in de statistische kengetallen en het omgaan met onzekerheid in de gebruikte meetgegevens. Ook de relatie tussen meetwaarden en kansen komt aan bod. Ten slotte werk je met statistische technieken voor onderzoek, evaluatie en procesbeheersing.

Big data voor kwaliteitsmanagement

Tijdens dit college leer je de belangrijkste concepten op het gebied van Big Data en de bijbehorende technologieën. Door met een aantal ervan te experimenteren, ontwikkel je een basisbegrip over de werking van Big Data technologie en inzicht in de mogelijkheden hiervan voor kwaliteitsmanagement.

Klant- en medewerkerstevredenheid

Waarom zou je een tevredenheidsonderzoek uitvoeren? Je weet het na dit college! We gaan in op kiezen van doelgroepen, steekproeftrekking, de verschillende soorten meetmethodes, het belang van betrokkenheid van organisatie en management en de follow-up.

Management van auditing en assessment

We gaan in op de principes en uitgangspunten van auditing, de verschillende audittypes, de competenties van auditors, het voorbereiden van een auditplan, het voorbereiden en uitvoeren van een terugkoppelsessie en het managen van het auditproces. Uiteraard komt ook de relatie met strategie, doelstellingen, besturingsmodellen en risico- en kwaliteitsmanagement aan bod.

Risicomanagement

De ontwikkelingen en achtergronden van risicomanagement staan centraal. We bespreken hoe je een risicomanagementsysteem opzet, wat de beschikbare methoden en technieken zijn om risicoanalyses uit te voeren en hoe je risico's en risicomanagement procesmatig kunt benaderen.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3750,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 16 uur zelfstudie per week inclusief collegedagen. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van SUAS (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,-, die je alléén nog in 2023 kunt aanvragen voor een erkende opleiding in het hoger onderwijs. Je kunt het gebruiken voor de financiering van de opleiding die je nu aan het bekijken bent. Je volgt bij SUAS met STAP-budget tijdelijk kosteloos een HBO- of mastermodule die onderdeel is van een geaccrediteerde opleiding. Of gebruik het STAP-budget voor € 1.000,- korting op de hele bachelor of master.

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding met STAP-budget die aansluit op je leerdoelen.
 2. Selecteer via de button 'Aanmelden met STAP-budget' je startmoment. Je ontvangt van ons je bewijs van vooraanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag online STAP-budget aan via het UWV STAP-portaal met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Docenten

Docenten

SUAS werkt met ruim 60 verschillende hoogleraren, professoren en professionals met een brede ervaring in zowel de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw persoonlijke werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw eigen praktijk.

Dit worden je docenten

 • ing. Hans Berkien

  Foto van Hans Berkien. Een man met witte haren, een bril en een baardje.

  Hans Berkien heeft een HBO-opleiding Weg- en Waterbouwkunde en een aanvullende opleiding bedrijfskunde gevolgd. Momenteel volgt hij een Masteropleiding Risicomanagement aan de Universiteit Twente. Hans is werkzaam geweest in diverse technische bedrijfskundige functies in de civiele bouw. Daarnaast heeft hij gewerkt bij de Raad voor Accreditatie en is sindsdien ca. 20 jaar werkzaam als extern teamleider betrokken bij het beoordelen van test-, inspectie- en certificatie-instellingen. Als zodanig heeft hij de nodige kennis en ervaring opgedaan op het gebied van audits en assessments.

 • prof. dr. Ronald Does

  Universiteit van Amsterdam

  Foto van Ronald Does. Een man met grijze haren en een zwarte bril.

  Prof. dr. Ronald J.M.M. Does is sinds 1991 hoogleraar Industriële Statistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ronald Does was van 1994 tot 2020 directeur bij het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek van de Universiteit van Amsterdam (IBIS UvA). Hij heeft in de afgelopen jaren prestigieuze erkenningen en medailles mogen ontvangen voor zijn internationale bijdragen aan kwaliteitsverbetering, waaronder in 2021 de Lancaster Medal of the American Society for Quality, in 2019 de Box Medal of the European Network for Business and Industrial Statistics (ENBIS) en de Shewhart Medal of the American Society for Quality voor zijn statistische bijdragen aan kwaliteitsverbetering. Bij zijn emeritaat in 2021 werd hij door Zijne Majesteit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 • prof. dr. ir. Joop Halman

  Universiteit Twente

  Foto van Joop Halman. Een man met grijze haren, bruine ogen en een blauwe blazer.

  Prof. Dr. Ir. Johannes (Joop) Halman studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde aan de TU Eindhoven op onderzoek naar de ontwikkeling van een risicodiagnosemethode RDM voor innovatieprojecten. Deze methode wordt wereldwijd toegepast o.a. bij innovatieprojecten van Unilever en Shaanxi in China. Vandaag de dag is Halman werkzaam als hoogleraar innovatie en risicomanagement bij de Universiteit Twente en is hij wetenschappelijk programmaleider van de master of science in Risicomanagement aan de UT. Halman publiceert met regelmaat in internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van innovatiemanagement en risicomanagement. Bij S&N is Halman betrokken als docent bij de module Inzicht in kwaliteit en risico’s. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Kwaliteitsmanagement worden gevolgd.

 • dr. ir. Petra Hoffmann

  Universiteit Twente afdeling High-tech Business & Entrepreneurship

  Foto van Petra Hoffmann. Een vrouw met oranje haren en blauwe ogen.

  Petra Hoffmann is Universitair Docent bij de afdeling High-tech Business & Entrepreneurship (HBE) binnen de Universiteit Twente (sectie Entrepreneurship & Technology Management (ETM)). Ze studeerde Technische Bedrijfskunde aan dezelfde universiteit, en promoveerde er -na verschillende onderzoeksprojecten in de industrie en de Katholieke Universiteit van Leuven- met het proefschrift “Innovative Supply Risk Management”. Haar onderzoek richt zich met name op innovatie en risicomanagement in de supply chain, waarbij ze een risicomanagement model heeft ontwikkeld dat bedrijven in staat stelt om mogelijke risico’s op tijd te identificeren en managen. Verder is Petra geïnteresseerd in onderzoekssamenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Het werk van Petra is gepubliceerd in verscheidene internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals het Journal of Business Research en het Journal of Purchasing en Supply Management. Petra doceert verschillende Operations management en Supply management vakken op bachelor en master niveau voor diverse (technisch) bedrijfskundige opleidingen. Daarnaast is Petra als kerndocent betrokken bij de Master Risico Management aan de UT. Bij Schouten & Nelissen is Petra inhoudelijk verantwoordelijke en docent voor de module Inzicht in kwaliteit en risico’s.

 • Witek ten Hove MA

  Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  Foto van Witek ten Hove. Een man met witte haren en lichte ogen.

  Witek ten Hove is hoofddocent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en voorzitter van de R-User Group in Nijmegen. Na zijn studie aan de Universiteit van Maastricht heeft hij bij verschillende multinationals gewerkt als business analist, beurshandelaar en commodity trader. Zijn specialisaties zijn onder andere data science en online / blended learning.

 • Harry Jonker MA

  Foto van Harry Jonker. Een man met hele korte grijze haren en een ronde zwarte bril.

  Harry Jonker MA is medeoprichter van het consultancy bedrijf The Art of Dialogue met de missie: ‘Unlock your people’s potential’. Hij heeft een Technisch Bedrijfskundige achtergrond en vele jaren management- en directiefuncties bekleed bij Defensie en in het bedrijfsleven. Hij heeft zijn Lean Six Sigma Black Belt in 2014 gehaald, waarna hij als zelfstandig ondernemer een aantal jaren diverse projecten daarin heeft mogen leiden. Met de vraag 'Waarom Lean onvoldoende tot wasdom komt in Nederland en het Westen' heeft hij de Master Human Development (specialisatie Verandermanagement) afgerond. Niet met ‘of-of’, maar ‘en-en’ denken wil Harry de verschillende veranderstrategieën bij elkaar brengen en met elkaar combineren.

 • drs. Henk-Jan Messchendorp

  NZi.nu

  Henk-Jan is senior adviseur/trainer bij NZi en wordt wel getypeerd als “inbreker in het normale”. Hij is meer dan twintig jaar werkzaam binnen het speelveld van advies/onderwijs en onderzoek. Hij heeft grootschalige tevredenheidsonderzoeken opgezet. Daarnaast heeft hij als projectleider vele veranderprojecten gedaan, transities begeleid en innovaties in de zorg gezien. Hierbij werkt hij vanuit een breed innovatief perspectief waarbij het primaire proces (vaak de zorg), personeel en financiën altijd met elkaar in balans zijn. Naast zijn advieswerk werkt hij als interim manager in de gezondheidszorg om ook met de voeten in de praktijk te staan. Samenwerken met Henk-Jan betekent op onconventionele wijze aan de slag. Dit vanuit de wetenschap dat er altijd iets werkt, en dat je alleen gezamenlijk topprestaties kunt neerzetten. Je wordt continu uitgedaagd om het maximale uit jezelf te halen.

Nu starten met Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Leer kwaliteit in je organisatie meten en monitoren

 • Leg een stevige basis voor continue verbetering van je organisatie
 • Kies bewust uit tools en technieken voor het monitoren en meten van kwaliteit
 • Beheers processen en manage risico’s op basis van wetenschappelijke inzichten

Kom naar de Informatiemiddag voor HBO- en Masteropleidingen bij SUAS

Proef de sfeer, volg een proefcollege en stel al je vragen.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Ditty van der Elst. Vrouw met donkere opgestoken haren, blauwe blouse met witte verticale streepjes.

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou