Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Wil jij een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je misschien toch geld lenen. Hoe werkt het?


Iedereen tot 55 jaar kan tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor onze erkende Masteropleidingen. Wil je niet direct een hele Masteropleiding volgen? Dan kan je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Je moet wel aan onderstaande toelatingsvoorwaarden voldoen. Zo kun je starten met een route naar Master, waarbij de studiekosten volledig gefinancierd worden. Na de eerste fase bepaal je of je verder studeert.

De regeling in het kort

Voor de complete uitleg van de regeling ga je naar DUO.

  • Hoeveel lenen? Je kunt per jaar een bedrag ter hoogte van je lesgeld, ofwel de onderwijsgebonden studiekosten, lenen. Voor arrangementskosten en studiematerialen kun je geen beroep doen op het levenlanglerenkrediet. In het kostenoverzicht bij de opleiding staat wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn. Je krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat je aan lesgeld moet betalen.
  • Terugbetalen: De aflossing van je lening start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van je inkomen.
  • Hoelang lenen? Je kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van je opleiding. Voor een deeltijd Master kun je maximaal 5 jaar geld lenen en je hebt 15 jaar de tijd om terug te betalen.
  • Aanvragen: Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via MijnDUO. Wanneer je interesse hebt in levenlanglerenkrediet krijg je van ons een formulier met daarop de opleidingskosten die in aanmerking komen voor de financiering. Dat zijn alle kosten, behalve studiematerialen en arrangementskosten. Dit formulier kun je dan gebruiken voor je aanvraag bij DUO.
Landkaart met de bestemming omcirkeld en een vrouw met een pen in haar hand

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet zijn:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • Ben je jonger dan 30 jaar dan kun je met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of deelnemen aan een tweede Masteropleiding.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende Master.

Voor de volledige voorwaarden ga je naar DUO.

Een vrouw in de bijrijdersstoel van een auto met een landkaart in haar handen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Joost Verbeek. Man met donkere korte haren, een bril en een licht groene polo.

Joost Verbeek

Opleidingsadviseur