Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Van luisteren tot leiden: effectief invloed uitoefenen met 8 praktische tips

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
26 februari 2024
5 minuten leestijd

Schrijver Kenneth Blanchard zei ooit: "Het geheim van succesvol leiderschap ligt in invloed, niet in autoriteit." Maar het gaat niet alleen over leiderschap, invloed uitoefenen kun je toepassen op vele onderdelen van het leven. Of je nu subtiel je partner overhaalt om vanavond curry te eten of je onderhandelt over je salaris, met de juiste technieken stuur je altijd op succes. Hoe je jouw invloed effectief vergroot? Volg deze 8 praktische tips.

1. De kunst van aandacht gevenĀ 

Elke relatie is gebouwd op vertrouwen Ć©n aandacht. Zeker in een wereld vol afleidingen maakt jouw onverdeelde aandacht het verschil. Richt je compleet op de ander om echt te begrijpen wat er speelt en bouw zo aan vertrouwen. Luister bijvoorbeeld actief naar de bezorgdheid van een collega over een project en bied direct geruststelling en steun. Op deze manier oefen je invloed uit op een natuurlijke wijze.

2. Empathisch communiceren

Effectieve communicatie gaat verder dan het simpelweg delen van informatie; het gaat ook over het maken van verbinding. Door empathie te tonen en de nadruk te leggen op gemeenschappelijke doelen, verminder je weerstand. Als je je team bijvoorbeeld wilt overtuigen van een nieuwe aanpak, erken dan eerst de impact die de verandering op hen kan hebben en leg uit hoe het bijdraagt aan een gemeenschappelijk doel. Dit maakt het voor je team makkelijker om zich voor je ideeƫn open te stellen.

3. Positieve beĆÆnvloedingstechniekenĀ 

Robert Cialdini, expert op het gebied van beĆÆnvloedingstechnieken, meent dat schaarste en wederkerigheid urgentie creĆ«ert en zo samenwerking bevordert. Je kunt dit toepassen door op de werkvloer te wijzen op de beperkte beschikbaarheid van middelen voor een project. Dit motiveert het team om efficiĆ«nter aan de slag te gaan. Tegelijkertijd kun je een cultuur van wederkerigheid stimuleren door waardering voor het harde werk van je team te tonen.

Amy Cuddy presenteert haar TedTalk
"Body language affects how others see us, but it may also change how we see ourselves." - Amy Cuddy

4. De impact van power poses

Amy Cuddy's onderzoek naar power poses laat zien dat lichaamstaal zowel ons zelfvertrouwen als de manier waarop anderen ons zien beĆÆnvloedt. Wanneer je bewust kiest voor open en zelfverzekerde houdingen, verminder je je stress en vergroot je je zelfverzekerdheid ā€“ voor, tijdens en na belangrijke gesprekken of presentaties. Zo verander je de perceptie van je team over jou en oefen je meer invloed uit.

5. Expertise en autoriteit

Het delen van je kennis en successen versterkt je status als expert of autoriteit. Dit zorgt voor meer waarde aan jouw adviezen. Als je het bijvoorbeeld tijdens teamvergaderingen hebt over succesvolle projecten onder jouw leiding, bouw je aan je geloofwaardigheid. Een goede voorbereiding hierin is cruciaal: onderzoek hoe jouw ideeƫn aansluiten bij de doelen van je leidinggevende of de organisatie en benadruk deze overeenkomsten tijdens je presentatie. Ondersteun je voorstel met concrete data en bewijs, en analyseer grondig de voordelen ten opzichte van de risico's om eventuele bezwaren voor te zijn.

Het aanpassen van je aanpak aan de specifieke doelen en behoeften van je publiek vergroot je overtuigingskracht. Het is belangrijk om niet alleen feiten te presenteren, maar ook duidelijk te maken wat de voordelen voor hen zijn. Dit kan variĆ«ren van persoonlijke bonussen tot strategische voordelen voor het team of het bedrijf. Door veelzijdig en goed voorbereid te zijn in je beĆÆnvloedingstactieken, profileer je jezelf als een overtuigende en betrouwbare leider of collega.

6. Benut de kracht van NLP

NLP, ofwel Neuro LinguĆÆstisch Programmeren, biedt je technieken om je communicatie en invloed te verbeteren door in te spelen op zowel de verbale als non-verbale signalen van degene met wie je praat. Door je bewust te worden van je eigen taalgebruik en je lichaamstaal af te stemmen op je gesprekspartner, creĆ«er je een sterkere verbinding. Een effectieve methode van NLP is het spiegelen van iemands lichaamstaal, wat onbewust een gevoel van verbondenheid bevordert.

7. Creƫer een veilige omgeving

Zorg voor een veilige en positieve werksfeer om zo openheid en samenwerking te stimuleren. Dit bereik je door successen te erkennen, ondersteuning te bieden bij uitdagingen en een cultuur te promoten waarin fouten worden gezien als kansen om te leren. Alleen al een eenvoudig gebaar van waardering kan een grote invloed hebben op hoe mensen zich voelen en zich gedragen.

Groepspresentatie op bureau

8. Toon consistentie en toewijding

Mensen zijn van nature geneigd om trouw te blijven aan hun eerdere beloftes of gedrag. Wanneer je ze herinnert aan wat ze al hebben toegezegd of ondernomen, stimuleer je hen om zich in te zetten voor nieuwe handelingen of veranderingen. Dit is vooral effectief als je een nieuwe richting op wilt of ingrijpende veranderingen nastreeft.

Bonustip: inspireer door een visie

Misschien wel de meest krachtige manier om invloed uit te oefenen, is door anderen te inspireren met een gedeelde visie. Schets bijvoorbeeld een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is. Nodig mensen uit om onderdeel te zijn van die reis. Door je passie en geloof in de visie te delen, motiveer je anderen om zich in te zetten voor een gezamenlijk doel. Het gaat er in dit geval om dat je emoties en waarden raakt. Vertel interessante verhalen en spreek inclusief om iedereen mee te krijgen. Leef voor wat je vraagt; de consistentie tussen je woorden en daden bouwt je geloofwaardigheid op en stimuleert anderen om zich samen met jou voor die visie in te zetten.

Invloed uitoefenen in elke situatie

Hoeveel van deze technieken pas jij al toe? Bij SUAS hebben we een reeks trainingen ontworpen die je de kunst van strategisch beĆÆnvloeden van A tot Z bijbrengen. Van het ontdekken welke beĆÆnvloedingstechnieken het meest effectief zijn tot het navigeren door complexe organisatiestructuren, onze trainingen bieden je de tools om in elke situatie effectief invloed uit te oefenen. Of je nu je overtuigingskracht wilt versterken met onze training 'Strategisch beĆÆnvloeden', dieper wilt duiken in de materie met de ā€˜HBO module strategisch beĆÆnvloedenā€™, of een snelle maar grondige introductie wilt met 'BeĆÆnvloeden in Ć©Ć©n dag' ā€“ wij staan klaar om je te helpen groeien. Elk opleiding is zorgvuldig samengesteld om je niet alleen te leren over de verschillende stijlen en patronen van beĆÆnvloeding, maar ook hoe je deze toepast op een manier die authentiek is voor jou.

BEKIJK DE TRAINING

Drie mensen zitten aan tafel koffie te drinken, een vrouw leunt met haar armen op tafel en heeft een laptop voor haar staan

Gerelateerde artikelen