Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mijn belangrijkste advies? Blijf altijd leren

Door Ton Epping (80), cursist van het eerste uur.

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
30 augustus 2021
4 minuten leestijd

Deze zomer belandt er een bijzonder pakketje op het kantoor van Schouten & Nelissen in Zaltbommel. Het is een bundel die Ton Epping, één van de eerste cursisten van het opleidingsinstituut uit 1980, samenstelde ter ere van zijn 80ste verjaardag. Nu het door de coronamaatregelen lastig is om een groots feest te organiseren, doet hij zijn dierbaren en kennissen een boek met inspirerende tips cadeau – van boeken tot concerten en zo meer. Zelf kreeg Ton op zijn verjaardag nieuwe foto’s van de kleinkinderen.

“Mede door de cursus assertiviteit heb ik het gebracht tot de top 3 boekbinderijen in Nederland.”

In het begeleidend schrijven richt Epping zich tot Jan Schouten. “Jouw cursist van het eerste uur heeft het mede door de cursus assertiviteit en diverse andere cursussen van Schouten & Nelissen gebracht tot de top drie boekbinderijen in de Nederlandse grafische industrie. Dus dank aan jou.” Dat een cursist na ruim vier decennia nog zulke warme gevoelens voor een opleidingsaanbieder koestert, is natuurlijk bijzonder. En vormt een mooie aanleiding om gezamenlijk terug te blikken op de impact die de cursussen van Schouten & Nelissen op hem hebben gehad.

Waarom vond je het belangrijk om Jan Schouten een persoonlijk bericht te sturen toen je 80 werd?

“In mijn brief schrijf ik dat ik met een viersterrengevoel deze leeftijd heb bereikt, en dat hij daar mede voor verantwoordelijk is. Jan heeft mijn leven echt positief beïnvloed. Door wat ik geleerd heb tijdens de cursussen, maar bijvoorbeeld ook doordat ik de boeken van zijn uitgeverij Thema mocht binden. Voor dat alles ben ik hem dankbaar.”

Wat was destijds de reden om een cursus over assertiviteit bij Schouten & Nelissen te gaan volgen?

“Ik had op dat moment al mijn eigen boekbinderij in Woerden. We waren nog een klein bedrijf, en dat betekende onder meer dat je vrij weinig tegen je klanten had in te brengen. Zij gaven aan wat ze wilden, leverden gerust spullen te laat aan en daar moest je het dan maar mee doen. Een psycholoog adviseerde me toen een assertiviteitstraining te volgen, en Jan Schouten was op dat moment de enige die dat aanbood.”

Wat herinner je je nog van die eerste cursus?

“Ik was met vier andere cursisten en we zaten ergens in een lokaaltje van een school in Zaltbommel die op dat moment niet werd gebruikt. De lessen waren hartstikke leuk. Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment samen met Jan een werksituatie moest naspelen. Er was bij de boekbinderij een bedrijfsleider, een vrij forse man, en die was nogal van het ouwehoeren. Dan bleef hij weer eens in mijn kantoor hangen, terwijl ik het eigenlijk hartstikke druk had.

“Uiteindelijk moest ik Jan Schouten echt fysiek de deur uitzetten. Zoiets blijft je wel bij.”

Volgens Jan moest ik dan gewoon zeggen dat ik het druk had en verder moest, en dat gingen we dus oefenen. Jan, natuurlijk ook een beer van een kerel, speelde daarbij de bedrijfsleider en uiteindelijk moest ik hem echt fysiek de deur uitzetten. Zoiets blijft je wel bij, maar is ook heel belangrijk. Dat je echt ‘nee’ leert zeggen.”

Na de assertiviteitstraining volgde Ton Epping nog verschillende andere cursussen bij Schouten & Nelissen. Van spreken in het openbaar en vergaderen tot creativiteit en professioneel leiderschap.

Hoe kijk je terug op de vaardigheden die je tijdens deze cursussen opdeed en wat heb je er in je werkzame leven aan gehad?

“Ik heb er heel veel aan gehad: ook privé als volleybalcoach. Hoe je met verschillende soorten mensen omgaat, wanneer je moet ingrijpen. Maar ook hoe je je medewerkers de vrijheid kan geven om het beste uit zichzelf te halen. Als je dat als leidinggevende op een goede manier doet, betaalt zich dat altijd terug, zo heb ik gemerkt. Bij de boekbinderij hadden we twee stelregels, mede omdat we aardig wat christelijke werknemers hadden. We werkten niet op zondagen en deden niet aan pornoboekjes. Daar kon je in die tijd veel geld mee verdienen.

Op enig moment werd ik door een van onze grotere klanten onder druk gezet om toch op zondag iets af te maken, een jaarverslag. Dat moesten m’n vrouw en ik dan maar samendoen, besloten we. Maar toen we na ons bezoek aan de kerk bij het bedrijf aankwamen, was het personeel al bezig. Kennelijk had iemand het gesprek met de klant toevallig gehoord en de rest ingeseind. Dat was wel een van de mooiere ervaringen op de zaak. Dat de mensen die ik zoveel ruimte had gegeven, zo hun waardering lieten blijken.”

Wat zie je als de kracht van Schouten & Nelissen?

“Ik denk vooral aan het buitengewoon brede programma dat ze aanbieden. Je kan het zo gek niet bedenken, of ze hebben het. De cursussen die ik heb gevolgd, hebben me echt positief veranderd. Ik heb een enorme nieuwsgierigheid ontwikkeld in het omgaan met mensen. Ook het streven naar kwaliteit is iets wat ik eraan heb overgehouden.

“Jan zei altijd: als je vragen of problemen hebt, dan moet je die niet voor jezelf houden, maar erop àf!

Dat we als een van de eerste boekbinderijen een ISO-certificering voor kwaliteitsmanagement hebben gekregen, is mede daaraan te danken. Maar ook persoonlijk heeft het me verrijkt. Jan zei altijd: als je vragen of problemen hebt, dan moet je die niet voor jezelf houden, maar erop àf! Aan zulke adviezen heb je niet alleen professioneel iets, maar ook in je dagelijkse leven.”

Wat is het belangrijkste advies dat je met huidige of toekomstige cursisten wil delen?

“Blijf altijd leren. Ik heb m’n leven lang geleerd, ben altijd blijven lezen en zal daar ook niet meer mee ophouden. Het geeft je zo’n voorsprong als je je blijft ontwikkelen. Dus daarom: blijf je zelf innoveren en investeer daar ook echt in. Het betaalt zich dubbel en dwars terug.”

Vergroot net als Ton je daadkracht

Al sinds 1980 zijn wij expert in assertiviteit. Oprichter Jan Schouten is de grondlegger van de assertiviteitstraining in Nederland. En nog altijd zijn onze trainingen bewezen effectief.

LEES MEER

Gerelateerde artikelen