Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leer 5 competenties die jou succesvol maken als leidinggevende

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
22 februari 2023
4 minuten leestijd

Welke competenties heb je nodig als leidinggevende? In dit artikel vertelt senior programmamanager Michelle Kames welke vaardigheden van een leidinggevende zij belangrijk vindt, en hoe zij de hare heeft ontwikkeld. Michelle: ‘Ik wil voor medewerkers het verschil kunnen maken’.

Bij Michelle Kames (32) waren leidinggevende competenties zeker niet aangeboren.

“Als kind was ik stil. Ik kon urenlang in een hoekje zitten, mensen observeren en analyseren. Ik heb echt moeten leren om assertiever te worden.”

Ze studeerde Organisatiewetenschappen aan de VU en werkt als senior programmamanager Werken en Ontmoeten bij de gemeente Den Haag. Ze begeleidt de transitie naar anders werken. Een ambitieus project, dat alle facetten van de bedrijfsvoering raakt. Ze werd door netwerk FUTUR verkozen tot jonge ambtenaar van het jaar 2022.

“Ik heb het geluk gehad dat ik mijn team zelf kon samenstellen. Ik heb ze gekozen uit jong en oud, rijp en groen, uit de gehele organisatie. Tijdens een paar uitgebreide kennismakingssessies leerden we elkaar door en door kennen.” Ze glundert. “Binnen een paar maanden vormden we een goed geoliede machine. Ik ben heel trots op mijn teamleden, ze hebben een echte winnaarsmentaliteit!”

Vijf competenties voor leidinggeven

Michelle telt vijf competenties voor leidinggeven die ze belangrijk vindt: inspireren, aanmoedigen, een duidelijke visie hebben, sturen op resultaat en verbinden. “Inspireren en aanmoedigen doe ik door veel in contact te zijn. Met de mensen die nog kort voor de gemeente werken probeer ik elke dag gezamenlijk te beginnen en te eindigen. Met de specialistische medewerkers bepaal ik, afhankelijk van hun senioriteitsniveau, de contactmomenten.”

“Wat betreft visie: ik weet altijd precies waar we naartoe gaan. Mijn handelingsstijl laat ik afhangen van hoe iemand zich opstelt. Soms ben ik meer coachend, soms meer faciliterend. En als ik merk dat iemand niet doet wat hij moet doen, treed ik meer sturend op.”

Lachend: “Dan zie ik mensen soms schrikken. Dat heeft te maken met mijn leeftijd en uitstraling. Ik ben jong voor mijn functie en zie er ook nog eens jonger uit. Mensen verwachten niet dat ik scherp uit de hoek kan komen.”

Succesvol als leidinggevende

Wat Michelle betreft is iemand succesvol als leidinggevende, als zijn/haar team gemotiveerd aan het werk is. “Niet in de zin dat ze vrolijk zijn en dat er niemand klaagt, maar dat ze gemotiveerd zijn om te doen wat ze moeten doen. En zich durven uit te spreken als ze het ergens niet mee eens zijn. Ik vraag ook altijd aan mijn teamleden om me tegen te spreken.”

Drie mensen zitten aan tafel naast een raam en maken notities terwijl ze naar iemand anders luisteren.

Bijbaantjes

Michelle ontwikkelde haar competenties van leidinggevende tijdens bijbaantjes. “Bij Albert Heijn ging ik op mijn zeventiende een team aansturen. Ik wilde dat heel graag, die drive was er dus al, maar dan moest ik er wel staan! Toen heb ik geleerd me assertief op te stellen en kritische vragen te stellen. Achter de kassa had ik natuurlijk al veel geobserveerd en geanalyseerd. Dat er bijvoorbeeld op de drukste momenten te weinig personeel op de vloer was. En dat de doorlooptijd van de rijen voor de kassa best korter kon.”

Bij een stage voor haar studie bij Bol.com leerde ze onderhandelingsvaardigheden. En tijdens een vakantiebaan als serveerster in een strandtent leerde ze mensen te motiveren en inspireren. “Ik dwong mezelf een praatje te maken met klanten, om ze over te halen wat langer te blijven zitten en nog wat te bestellen.”

Vertrouwen

Toen ze zeven jaar geleden bij de gemeente Den Haag begon, nam het aanleren van leidinggevende competenties serieuze vormen aan. “Een algemeen directeur nam mij onder haar hoede. Zij gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om als professional in een ambtelijke omgeving te groeien. Dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ze zei steeds: als er iets is, kom dan naar me toe. Dat probeer ik nu ook bij mijn eigen teamleden. Ik ben er voor ze, als het goed gaat en als het niet goed gaat. Jonge medewerkers zien mij echt als een voorbeeld. Het is heel mooi om te zien dat ik het verschil kan maken voor mensen in hun carrière.”

Ambities

Ook haar ambities heeft Michelle duidelijk voor ogen: “Ik wil graag directeur worden van een departement of een uitvoeringsorganisatie, liefst binnen de rijksoverheid. Zodat ik op landelijk niveau het verschil kan maken. Daarnaast zou ik graag een tijd presentatrice voor tv worden. Het zijn twee heel verschillende wensen, maar voor mij hebben ze hetzelfde in zich: als directeur heb je heel veel invloed op je medewerkers, hoe ze de dag beleven. Als presentatrice ook: je hebt een enorm podium.”

Tips en tricks van Michelle Kames voor andere leiders:

  1. Wees authentiek, durf jezelf te zijn.
  2. Plaats mensen om je heen op wie je kunt bouwen, maar ook mensen die je durven tegenspreken.
  3. Geef kansen aan anderen. Kansen die je zelf waarschijnlijk ook gekregen hebt. Michelle: “Van Carmen Breeveld, ooit verkozen tot zwarte zakenvrouw van het jaar, is de uitspraak: ‘Wij zijn in de lift naar de top gestapt, en wij zijn daar nu. Maar we moeten nooit vergeten die lift weer naar beneden te sturen, want daar staan nieuwe vrouwen te wachten.”

Wil jij ook jouw teamleden vaker uitdagen en inspireren? Beter kunnen inspelen op hun kwaliteiten en talenten?

Begrijp jezelf, snap je teamleden en geef leiderschap vorm.

BEKIJK DE TRAINING LEIDINGGEVEN AAN PROFESSIONALS

Foto van Michelle Kames.

Gerelateerde artikelen