Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Vergroot je daadkracht

Al sinds 1980 zijn wij expert in assertiviteit. Oprichter Jan Schouten is de grondlegger van de assertiviteitstraining in Nederland. En nog altijd zijn onze trainingen bewezen effectief!


Waar het allemaal begon in 1980

Wat is de betekenis van assertief zijn?

Assertiviteit, een begrip dat vaak voorbij komt. Zeker als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Maar wat betekent assertiviteit eigenlijk? Assertiviteit of assertief gedrag houdt in dat je in staat bent om op een kalme manier voor jezelf op te komen. Terwijl je tegelijkertijd respect betoont voor de ander. Hierbij is je verbale communicatie hetzelfde als je non-verbale communicatie. Wat je voelt, denkt en uitstraalt komt overeen met wat je doet en zegt. Je spreekt vanuit jezelf en kost het je geen moeite om waardering of kritiek op een heldere manier te uiten. Kun je jouw behoeften, wensen, gevoel op een eerlijke en open manier uiten? Heb je genoeg zelfvertrouwen en zelfinzicht om de ander dezelfde open communicatie toe te staan? Dan mag je jezelf zeker het predicaat 'assertief' geven.  

Voorbeelden van assertief gedrag

Assertief zijn heeft veel voordelen. Als je assertief bent, zeg je wat je wilt en voelt. Je beschermt je rechten en accepteert de rechten van anderen. Je bereikt je doel zonder anderen nodeloos te willen kwetsen. Je voelt je tevreden met jezelf en hebt een gepast zelfvertrouwen. Je kunt de eigen wensen en doelen duidelijk formuleren en kritiek en waardering helder uiten.

Lekker in je vel en betere relaties

Hierdoor voel je je beter, vitaler en meer in je waarde gelaten. Je komt beter tot je recht en kunt laten zien wat je waard bent. Ook je relaties met anderen versterken. Doordat je laat zien wat je denkt, voelt en waar je grenzen liggen, weten anderen beter wat ze aan je hebben en zijn er geen onderhuidse spanningen. Maar hoe leer je Assertiever worden?

Vergroot je effectiviteit met een Assertiviteitstraining!

Onze trainingen

Wil je je zelfvertrouwen vergroten en assertiever worden? Geef een boost aan je daadkracht. Neem meer initiatief, bewaak je grenzen en zeg dus vaker ‘nee’. Geef je mening en kom op voor jezelf. Mét respect voor de ander. Dan word je zichtbaarder in je organisatie en komen je capaciteiten veel beter uit de verf.

Assertief zijn valt niet mee

Het valt niet mee om je assertief te gedragen als je dat niet gewend bent. Met subassertief gedrag kom je snel in een negatieve spiraal. Wil je deze doorbreken, dan moet je allerlei drempels over waar je eerst veilig achter bleef staan. 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om je assertiviteit te vergroten. Zet bijvoorbeeld de eerste stap met een boek of volg een assertiviteitstraining die bij je past. Als je eenmaal aan de slag bent, wordt het steeds makkelijker om assertief te zijn. Je zult merken dat je je vrijer kunt bewegen en je meer richting kunt geven aan je leven. 

Subassertief gedrag

Twee mannelijke collega's praten en lachen met elkaar

Vertekend beeld?

Sommige mensen hebben een vertekend beeld bij een assertiviteitstraining. ‘Dan ga je zeker heel hard ‘Nee!’ leren zeggen, lijkt vaak de reactie. Een misverstand, want het gaat niet zozeer om dingen weigeren.

In een assertiviteitstraining leer je zeggen wat je wilt, duidelijk communiceren en actief luisteren. Dat is niet alleen stil zijn terwijl een ander praat, maar een actieve handeling waarmee je richting geeft aan een gesprek en zorgt dat je bij het gesprek betrokken blijft. 

Ook krijg je je zenuwen onder controle bij presentaties en lastige gesprekken. Én je leert hoe je ergens wat van zegt zonder de relatie te beschadigen. Dat komt overal van pas.

Man met geruit overhemd heeft zijn handen over elkaar, op de achtergrond zitten drie mensen te overleggen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Wieneke Wegeling. Vrouw met lang bruin haar en ze draagt een bruin gemêleerde jurk met korte mouwen.

Wieneke Wegeling

Opleidingsadviseur