Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Assertiever worden: 5 vooroordelen

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
28 april 2014
2 minuten leestijd

Wil je jezelf kunnen redden op de werkvloer, dan moet je assertief zijn of assertiever worden. Niet zo vreemd dus, dat veel mensen onze assertiviteitstraining volgen. Het grootste misverstand lijkt wel dat het een training is voor grijze muizen. Wij rekenen af met de 5 grootste vooroordelen.

1. Heel hard 'Nee!' leren roepen

Sommige mensen hebben bij een assertiviteitstraining een vertekend beeld voor ogen. ‘Dan ga je zeker heel hard ‘Nee!’ leren zeggen, lijkt vaak de reactie. Een groot misverstand, want het gaat niet zozeer om dingen weigeren. In een assertiviteitstraining leer je zeggen wat je wilt en duidelijk communiceren.

2. Bange vogeltjes en grijze muizen

‘Jij? Assertiviteitstraining?’ Die hoor je ook wel eens. Mensen denken dat zo’n training voor bange vogeltjes is, en grijze muizen. Onzin, vrijwel iedereen heeft er baat bij. Je leert echt goed luisteren en je krijgt je zenuwen onder controle bij presentaties en lastige gesprekken. Én je leert hoe je ergens wat van zegt zonder de relatie te beschadigen. Assertiever worden komt in elke baan van pas.

3. ‘Straks word je zo’n haaibaai’

Sommige mensen zijn bang dat je als een kreng uit de training komt. Iemand die anderen alle klusjes laat opknappen en iedereen afbekt. Niet waarschijnlijk: een assertiviteitstraining kan mensen niet compleet veranderen. Als je autorijles hebt gehad, ben je toch ook niet meteen een Schumacher?

4. ‘Wel zweverig zeker, zo’n cursus. Ga je dan mediteren?'

Bij trainingen in persoonlijke ontwikkeling heb je soms die associatie. Valt reuze mee hoor. Er komen wel mindfulnessoefeningen voor in de training. Maar veel mensen hebben er toch regelmatig baat bij, een soort alternatieve powernap. Zo’n mindfulnessoefening van enkele minuten kan enorm helpen om je hart uit je keel te krijgen voor een presentatie.

5. Zo weer vergeten?

‘Leuk hoor, zo’n training assertiviteit. Maar na een paar maanden is alles weer bij het oude’. Maar wat blijkt? Je kunt niet terug. Ben je eenmaal begonnen jezelf meer te laten zien, vaker je mond open te trekken en voor jezelf op te komen, dan bereik je een omslagpunt. Je voelt dan: ‘ik wil hier graag iets over zeggen’. Assertiever zijn, assertiever reageren en assertiever worden op het werk Dankzij onze vernieuwde trainingsaanpak, is het meer dan een standaard training. Het is een uniek leertraject waarin je continu leert. Volledig toegespitst op je werkpraktijk. Zodat het effect van de training blijvend is.

Assertiviteitstraining | intensief

Wil jij ook structureel daadkrachtig optreden en assertief worden? Ga voor maximaal effect in deze intensieve assertiviteitstraining. Een uniek leertraject waarin je continu leert dankzij de juiste mix van klassikale sessies, werkplekoefeningen, online opdrachten en ondersteuning van je mentor. Zodat je krachtiger uit de verf komt! Want assertief zijn op het werk kun je leren. Meer weten?

BEKIJK DE TRAINING

Een man staat een presentatie te geven, een vrouw zit aan een tafel en kijkt op haar iPad.

Gerelateerde artikelen