Het recept voor succesvol innoveren
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 26 januari 2015
- 2 minuten leestijd
Dr. Ir. Rob de Graaf is Senior Consultant Product Innovation bij Philips Industry. Hij weet als geen ander hoe een innovatietraject eruit moet zien om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Als docent van onze Masterclass Business Administration vertelt hij zijn studenten daar honderduit over. In dit artikel deelt hij alvast zijn eerste recept voor succes: innoveren, dat doe je in drie stappen.
Op welk gebied je ook wilt innoveren, volgens Rob is het belangrijk om het altijd in drie stukken te hakken:
1. De ideeënfase
Als je aan het innoveren bent, moet je jezelf continu afvragen: waarom heb ik die innovatie eigenlijk nodig? Vanuit je strategie moet je bedenken: op welke punten moet ik innoveren? Welke ideeën passen echt goed bij mijn organisatie? En bij mijn strategie? Is het geloofwaardig? In plaats van 1.000 wilde ideeën heb je liever 15 echt goede ideeën. Genereer deze ideeën op basis van specifieke gaten in de markt of gaten in jouw productportfolio. Op die manier heb je veel meer focus. Ook kun je op die manier verschillende ideeën aan elkaar koppelen om ze sterker te maken en richting te geven aan de verdere ontwikkeling en implementatie.
2. De ontwikkelfase
Zodra je een concreet idee hebt, ga je dit omzetten in een waardepropositie. Dit is het eigenlijke product of de dienst die je wilt ontwikkelen. Hoe zit dat nou precies in elkaar? Welk businessmodel zit erachter? Met andere woorden: hoe ga je er geld mee verdienen? Of op welke andere wijze draagt het bij aan je businessdoelstellingen? Kortom, je gaat het idee helemaal fijnslijpen, zodat je precies weet wat je in de volgende fase wilt gaan maken.
3. De implementatiefase
In fase drie ga je het product of de dienst verder uitontwikkelen, vormgeven en bouwen, zodat het daadwerkelijk kan functioneren.
Denk aan je ecosysteem
Het is essentieel om je ideeën gedurende de drie fases continu af te stemmen met je 'ecosysteem'. Dit systeem bestaat uit verschillende stakeholders: leveranciers, (tussen)producenten, klanten en dergelijke. Het is belangrijk om die gedetailleerd in kaart te brengen. Je wilt je ideeën bijvoorbeeld niet alleen toetsen bij bestaande klanten, want je wilt met je innovatie misschien juist nieuwe klanten aanspreken. Bereid je ecosysteem vervolgens voor op je innovatie. Het is belangrijk om ze te overtuigen dat je innovatie ook voor hen voordelig is, zodat je hun steun krijgt. Zo waarborg je dat je beoogde leveranciers daadwerkelijk gaan leveren, dat je klanten komen kopen, dat NGO’s niet in opstand komen, etc.
Commercialisatie is de meest onderschatte fase van een innovatietraject. Het kost veel moeite om te laten zien wat je product nou eigenlijk kan, en om de interesse van je ecosysteem te wekken. Zodra dat echter gelukt is, kun je met een big bang lanceren.
