Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Over Persoonlijk leiderschap

Neem eigen regie!

Dat klinkt als een mooi streven. Maar hoe doe je dat? En waar begin je?


Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven. Dat klinkt als een mooi streven. Maar hoe doe je dat? Wat houdt het precies in? Het betekent dat je eigen regie neemt over je werk, carrière, persoonlijke ontwikkeling en leven. Door gebruik te maken van je kwaliteiten en talenten om je doelen te realiseren. En door je krachten en valkuilen te benutten om op een bewuste manier keuzes te maken. Zodat je minder wordt geleefd en kunt zijn wie je echt wil zijn en hierdoor ga je effectiever door het leven.

Bij het vergroten van je persoonlijke effectiviteit is het van belang dat je inzicht krijgt in je eigen gedrag. Het gedrag dat jij vertoont is van grote invloed op gedrag van anderen. Als jij je gedrag verandert gaan anderen ook anders reageren. Wanneer je inzicht krijgt in de wijze waarop jij je gedraagt en je bewust bent van je eigen gedrag kun je ook eens bewust ander gedrag gaan vertonen. Je zult zien dat anderen dan anders op jouw reageren. Zo krijg je voor elkaar wat je eerst niet voor elkaar kreeg, zowel zakelijk als privé.

Om je persoonlijke effectiviteit te vergroten is het dus van belang dat je weet wat de effecten zijn van je eigen gedrag op anderen. Om jouw effectiviteit te vergoten is het bovendien van belang om te weten welke doelen je precies wil behalen. Veel mensen zien hindernissen en hebben belemmerende gedachten die het behalen van doelen in de weg staan. Wij maken je bewust van je belemmerende gedachten en helpen deze bij je weg te halen. Dat maakt het veel makkelijker om jouw doelen te bereiken.

Veel bedrijven en organisaties vinden het belangrijk dat jij jouw persoonlijke effectiviteit vergoot. Zo komen jouw kennis en vaardigheden optimaal tot zijn recht en maken zij optimaal gebruik van de competenties waarover jij beschikt. Je zult bovendien makkelijker samenwerken met anderen en beter functioneren in een groep. Jij komt beter tot je recht in een team. Dit komt ten goede van de teamprestaties en teamdoelstellingen.

Zet jouw kompas op scherp

De eerste stap naar persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Weten waar je goed in bent en weten wat je minder sterke kanten zijn. Ontdek wat jij belangrijk vindt in het leven én in je werk. Heb je je interne drijfveren voor ogen, dan kun je een stap verder gaan. Wat wil je bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Motiveer en ontwikkel jezelf. Verwezenlijk je doelen door effectief zelfmanagement, persoonlijke effectiviteit en ontwikkel je persoonlijk ondernemerschap. Schouten & Nelissen kan je hierin persoonlijk begeleiden en ondersteunen.

Een quote van Stephen Covey: "Persoonlijke leiderschap is het voor ogen houden van je visie, waarden en leven aanpassen."

Aan de slag met persoonlijk leiderschap

Wil je een eerste stap zetten naar persoonlijk leiderschap? Om verantwoordelijkheid te nemen en zelf aan het roer te gaan staan? Werk samen met ons aan je vaardigheden om persoonlijk te groeien en af te koersen op jouw stip aan de horizon.

Alle trainingen

Boeken over persoonlijk leiderschap

Een vrouw met rood geverfd haar staat lachend voor een lichtblauwe muur.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Prisca Egter Van Wissekerke. Vrouw met donkere halflange krullen, bruin-grijs topje met korte mouwtjes.

Prisca Egter van Wissekerke

Opleidingsadviseur