Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Leidinggeven aan verandering

Meest gekozen

Mastermodule Leidinggeven aan verandering

Succesvol veranderen én iedereen mee krijgen

 • Geef succesvol leiding aan een complex veranderproces
 • Ontwikkel jezelf tot een impactvolle strategische gesprekspartner
 • Neem mensen mee in je proces en zet angst om in veranderbereidheid

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Leidinggeven aan verandering

Om succesvol in te spelen op een snel veranderende omgeving heb jij als leidinggevende de belangrijke taak om die veranderingen in de organisatie effectief en professioneel te managen. In deze module leg je een gedegen wetenschappelijke basis om veranderstrategieën te ontwikkelen en succesvol in te zetten. 

Je leert een diagnose te stellen van factoren die de verandering kunnen versterken en afremmen en formuleert innovatieve oplossingsrichtingen. Je herkent de posities van diverse interne stakeholders ten opzichte van de gewenste verandering en je krijgt methoden aangereikt om draagvlak te creëren. 

Daarnaast ben je na het volgen van deze module je meer bewust van je eigen rol als bedrijfskundige in het vormgeven van complexe veranderingen in vaak dynamische omgevingen. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:   

 • Het opstellen van een veranderdiagnose
 • Het formuleren van innovatieve oplossingen die passen bij de dynamiek
 • Bewustzijn van helpende en remmende factoren in de organisatie 
 • Het inventariseren van weerstand: de ‘nee-knikkers’ en ‘meestribbelaars’
 • Beïnvloedingstechnieken waardoor het nieuwe vertrouwd wordt
 • In kaart brengen van posities ten opzichte van de verandering
 • Het ontwikkelen en uitwerken van een succesvolle veranderstrategie
 • Mobiliseren van ambassadeurs van de verandering
 • Versterk je rol als change agent voor de organisatie

Resultaten

 • Je toont leiderschap in een complex veranderproces
 • Je treedt op als strategisch gesprekspartner voor de directie
 • Je ontwikkelt innovatieve oplossingsrichtingen voor verandering
 • Je neemt mensen mee in jouw veranderaanpak
 • Je versterkt je bedrijfskundige rol als change agent

Van welke verandering word jij de geprezen leider?

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde.

Toelatingscriteria

Je hebt een Bachelor graad in het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs, minimaal 2 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek. Beschik je niet over dit diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek ontvangen. Met deze procedure worden de zogenoemde Elders Verworven Competenties (EVC) beoordeeld. Deze kun je aantonen in je CV. Voor meer informatie mail je naar university@suas.nl. 

Gedurende deze Mastermodule ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf.

Inhoud

Laveren in complexiteit

Door een veranderdiagnose breng je de complexe situatie voor jouw organisatie in kaart. Je brengt de voor jouw organisatie essentiële verandering aan het licht om in een dynamische werelden in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Aan de hand hiervan bepaal je welke veranderstrategie de juiste is om tot een innovatieve oplossing te komen.

Micropolitiek en veranderposities

Tijdens een verandertraject krijg je te maken met diverse houdingen van medewerkers ten opzichte van de gewenste verandering. Sommigen bewegen mee, anderen vertonen weerstand. Aan de hand van je eigen rol als veranderaar en een actoranalyse ga je op zoek naar de juiste manier om mensen mee te krijgen. 

Beïnvloedingstechnieken en change agents

Om veranderprocessen tot een goed einde te brengen moet je je bewust zijn van je eigen rol als veranderaar en de impact die jij kunt hebben. Door het gebruik van de juiste beïnvloedingstechnieken maak je de gewenste verandering betekenisvol en creëer je draagvlak.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 2.950,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 132,34 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Iedereen verandert nu wij nog (boek)
 • Veranderkompas (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 240,00 (excl. btw).

Kies je voor de avondvariant? Dan is de arrangementsprijs per avond €30,00 (excl. btw) voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Drs. Nathalie Hazenberg MA

  Drs. Nathalie Hazenberg MA is gespecialiseerd in transitiemanagement, veranderkunde en HRM. Ze is afgestudeerd in Bedrijfskunde/Internationale Marketing (VU) en heeft een post-academische master in arbeidsstudies (Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (Universiteit van Amsterdam). Ze houdt zich actief bezig met intersectorale mobiliteit van bedrijfsleven naar onderwijs via publiek-private samenwerking en is betrokken bij het initiatief Cross Mentoring. Haar huidige functies zijn HR Innovator organisatie ontwikkeling en mobiliteit (ABN AMRO), Voorzitter Raad van Toezicht (STWT), programmaleider en lid werkveldraad (SUAS), systemisch (team)coach (ORSC), eigenaar en adviseur (Team&More) en auteur.

 • Sander Koonings MA CPC

  In 2011 is Sander Koonings afgestudeerd aan Nyenrode als Master of Science in Controlling. Meer dan 20 jaar is hij werkzaam geweest als consultant en (senior) leader in complexe verandertrajecten in het internationaal bedrijfsleven. Sinds een aantal jaar focust hij zich, als coach en adviseur, op talent- en leiderschapsontwikkeling. Daarnaast doceert hij in verschillende bedrijfskundige- en gelieerde domeinen.

 • Dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, AI en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze promoveerde in 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.


Wat anderen over Mastermodule Leidinggeven aan verandering zeggen

Ervaringen

7,9 van de 10

7,9 uit 61 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Mastermodule Leidinggeven aan verandering

Mastermodule Leidinggeven aan verandering

Succesvol veranderen én iedereen mee krijgen

 • Geef succesvol leiding aan een complex veranderproces
 • Ontwikkel jezelf tot een impactvolle strategische gesprekspartner
 • Neem mensen mee in je proces en zet angst om in veranderbereidheid

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou