Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo houd je de vakantie-vibe permanent vast

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
31 augustus 2020
2 minuten leestijd

‘Heerlijk, we mogen weer!’ Hoorde jij het jezelf zeggen na je laatste vakantiedag? Of ging jij toch met frisse tegenzin weer aan de slag? Met deze tips schuif je niet alleen vol energie weer achter je bureau, maar voorkom je ook de dagelijkse sleur.

#1. Doe waarvan je geniet

Houd vast aan wat je op vakantie zo prettig vond. Is dat bijvoorbeeld veel buiten zijn? Maak dan tijdens de lunchpauze een wandeling of ga ’s avonds nog lekker de deur uit.

Door de dagelijkse drukte komt dit er gauw niet meer van. Plan daarom echt tijd in voor de dingen waarvan je geniet. En bewaak die tijd als een pitbull, want ontspannen is cruciaal om de batterij weer op te laden en plezier in je leven te hebben.

En: plan ook gewoon alvast een volgende vakantie, weekendje weg of gewoon een middagdagje vrij. Het vooruitzicht alleen al doet wonderen!

#2. Beleef het hier-en-nu

Niks aan je hoofd gehad op vakantie? Was je helemaal los van je werk? Heerlijk! Helaas is dat thuis vaak een stuk lastiger. Je gedachten staan continu 'aan' en ook 's avonds of in het weekend dwaal je af naar het werk.

Wanneer het druk is in je hoofd, probeer dan eens een mindfulnessoefening. Met mindfulness word je bewust wanneer je afdwaalt en blijf je gemakkelijker in het hier-en-nu. Zo kun je intenser genieten van het moment en nieuwe energie opdoen.

#3. Niet uitstellen, maar aanpakken

Hik je tegen bepaalde taken of afspraken aan? Stop met uitstellen! Pak iedere dag één taak aan die je uitstelt of waar je tegenop ziet. Creëer overzicht door grote taken op te splitsen in deeltaken. Zo blijven vervelende dingen niet steeds boven je hoofd hangen.

Belangrijk hierbij is dat je prioriteiten stelt. Deze simpele methode helpt je om te kiezen wat je als eerste oppakt.

#4. Bepaal wat energie geeft

Maak eens een lijstje van dingen die jouw energieniveau herstellen. Wat valt je op? Waarschijnlijk dat dit de dingen zijn waar je goed in bent. Waar je jouw talenten voor inzet dus.

Ga eens na welke talenten dit zijn. En hoe je die vaker of beter kunt integreren in je werk- en privéleven. Je zult er versteld van staan hoe snel je meer plezier en succes in je werk beleeft als je je kwaliteiten goed benut.

#5. Blijf jezelf ontwikkelen

Leren en groeien is niet alleen belangrijk voor je inzetbaarheid in de toekomst. Het blijkt tegelijkertijd ook een van onze belangrijkste levensbehoeften. Het draagt voor een groot deel bij aan hoe gelukkig je je voelt.

Sta daarom niet alleen stil bij wat je goed kunt en waar je energie van krijgt, maar ga ook eens na wat jij graag wilt ontwikkelen. Misschien iets wat je lastig vindt, minder lastig maken? Of jezelf juist versterken in iets waar je al goed in bent?

Haal eruit wat erin zit

Je wilt aan het roer van je eigen leven staan. In de training Versterken van persoonlijke kracht ontdek je wat jouw krachtbronnen zijn en hoe je die beter inzet. Ook leer je omgaan met je blokkades en bewuste keuzes maken.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit aan het strand in een strandstoel te werken op zijn laptop.

Gerelateerde artikelen