Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Relaxed je werk afronden voor de vakantie: 8 tips

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
22 juni 2018
3 minuten leestijd

‘Heb ik alles goed afgerond? Zijn mijn taken overgedragen?’ De werkweken voor je vakantie zijn vaak een stuk stressvoller dan je wilt. En eenmaal op je strandbedje moet je eerst drie dagen bijkomen voordat je écht kunt genieten. Lees hoe je het dit jaar anders aanpakt!

Lichaam en geest hebben vaak een aantal dagen nodig om te onthaasten. Door ons hormoon- en zenuwstelsel staat ons lijf nog in de actiestand. Maar als we op vakantie gaan, moet die knop om!

Pas als alle 'actiestofjes' in het lijf zijn vervangen door stofjes die zorgen voor rust, kunnen we echt ontspannen. Je kunt er zelf voor zorgen dat die overgang van actie naar ontspanning geleidelijk verloopt. En daar hoef je niet eens zo heel veel voor te doen.

Tips om te onthaasten

#1. Stel een to-dolijst op

Maak een lijstje van alle lopende zaken. Beslis vervolgens voor jezelf: wat kan ik zelf nog afronden en wat kan ik overdragen aan een collega? Wees vooral realistisch, je bent geen Superman of Wonder Woman! Ga dus na wat echt moet worden opgepakt en wat kan wachten tot jouw terugkeer.

#2. Plan geen afspraken in

Het werkt stressverlagend om geen afspraken in te plannen twee dagen voor je laatste werkdag. Met de nieuwe informatie uit die gesprekken doe je de eerste weken toch niets. En bovendien kun je de tijd goed gebruiken om je to-dolijst af te werken, zonder dat er iets tussen komt.

#3. Maak je hoofd leeg

Maak ook een overzicht van alle klussen die er nog aan zitten te komen. Zet daarop ook alles wat je niet afgetikt krijgt of kunt overdragen voor je vakantie. Een to-dolijst voor na de zomer geeft een hoop rust in je hoofd. Bovendien weet je precies waarmee je aan de slag moet en kost het je na de vakantie minder tijd om er weer in te komen.

#4. Zet je out-of-office eerder aan

Ben je op vrijdag voor het laatst op kantoor voor je vakantie? Zet je out-of-office dan woensdag al aan. Zo word je niet vlak voordat je weggaat nog met allerlei klusjes opgezadeld. Reken voor terugkomst ook nog twee dagen extra, zodat je mooi je mail kunt bijwerken en langzaam weer kunt opstarten.

#5. Regel een vervanger

Communiceer tijdig welke periode je afwezig bent en regel wie van je collega’s het aanspreekpunt wordt voor dringende zaken. Vergeet niet naam en telefoonnummer van je ‘vervanger’ in je out-of-office reply te zetten. Zo weet je zeker dat belangrijke zaken gewoon doorlopen.

#6. Laat je werk thuis

De verleiding is groot om lopende zaken in de gaten te houden. Maar onthoud: vakantie is vakantie! En als het goed is weten je collega’s en klanten dat ook. Loslaten is lastig, maar ook heerlijk. Neem je werkapparaten dus niet mee in de koffer. Of als het niet anders kan, zet de notificaties uit. Dan kun je ook niet reageren op mailtjes of telefoontjes. Want als je daar eenmaal aan begint...

#7. Voorkom dat je vakantie een afvinklijstje wordt

Vooruitplannen is belangrijk… op het werk! Maar plan daarentegen je vakantie niet helemaal van voor tot achter vol. Geef jezelf ook de ruimte om te ontspannen, zonder dat je gestrest van hot naar her vliegt om alle bezienswaardigheden te zien.

#8. Sta in het hier en nu

Oefen met mindfulness zodra je op plaats van bestemming bent. Voel de zomerzon op je huid, luister naar de zee en hoor de vogels fluiten. Zit eens stil en beleef het moment! Je zal zien dat je op deze manier intenser kan genieten van alles wat je beleeft.

Meer rust en ruimte

Vaak zijn we in ons hoofd heel druk met dingen die al gebeurd zijn of nog moeten gebeuren. Maar dan vergeten we het huidige moment. Ervaar meer rust en vrijheid door meer ruimte in je hoofd. Hoe? Dat leer je in een (online) mindfulnesstraining.

BEKIJK DE MINDFULNESSTRAININGEN

Een vrouw steek haar voeten uit de auto. Naast de weg waar de auto op stilstaat is een berm die overloopt in een bos.

Gerelateerde artikelen