Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe je op vakantie écht loskomt van het werk

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
22 juni 2018
3 minuten leestijd

Daar zit je dan, aan het zwembad onder de Griekse zon. Toch dwaal je regelmatig af naar werk, je collega's en allerlei zaken die nog geregeld (hadden) moeten worden. Loskomen van je werk blijft een lastige opgave. Of toch niet? Deze tips helpen je.

Velen denken op vakantie aan werkzaken, hebben zelfs contact met het werk vanaf het vakantieadres of zijn beschikbaar voor eventuele noodgevallen. Altijd op stand-by modus dus. Hoe zit dat bij jou?

Hopelijk behoor je tot de gelukkigen, die daadwerkelijk de boel de boel laten zodra je de deur van het kantoor achter je dichttrekt. Dan bezit jij de gave waar menig mens jaloers op is. Maar je leest dit blog, dus waarschijnlijk laat het werk ook jou niet helemaal los.

4 slimme tips om af te schakelen

Deze tips helpen je het werk los te laten, zonder dat jij je schuldig voelt als je nippend aan je cocktail in de beachbar hangt.

#1: Begin op tijd met onthaasten

Moet jij op vakantie ook eerst dagenlang bijkomen voordat je écht kunt genieten? In de laatste werkweken moet je vaak extra hard werken om alles af te ronden. Die stress wil je natuurlijk niet meenemen naar je vakantiebestemming. Zorg daarom dat je je zaakjes van te voren goed regelt. Weten hoe? Lees deze tips om te onthaasten in de periode vóór je vakantie.

Ga je toch met een gejaagd en gespannen gevoel op vakantie? Dan helpt het om alles waar jij je druk om maakt, even van je af te schrijven. Of deel deze zorgen met anderen. Het is ook slim om niet direct na je laatste werkdag in de auto of het vliegtuig te stappen. Ontlaad eerst een paar dagen thuis voordat je weggaat. In die dagen kun je de vakantie rustig voorbereiden en alvast ontspannende dingen doen.

#2: Laad je batterij op

Bedenk dat af en toe helemaal afschakelen de kwaliteit van je werk ten goede komt. Uitgerust ben je productiever en creatiever. Herinner jezelf hieraan op het moment dat je gedachten over het werk hebt. Of als je geneigd bent tóch even te checken hoe het op kantoor gaat. Jouw doel op vakantie is ontspannen en de batterij opladen.

Bijkomend voordeel van afschakelen: als je ontspant, kan het beste idee naar boven komen. Het onbewuste deel van je brein is namelijk al die tijd actief. Doordat je ontspant, laat je patronen los en laat je de oplossingen toe waar je anders niet aan denkt. En daar kun je ná de vakantie dan lekker mee aan de slag.

#3: Beleef het moment

Probeer meer in het hier en nu te zijn om te kunnen ontspannen. Een mindfulnessoefening helpt je daarbij. Het beste doe je dit door te oefenen met echt waarnemen. Voel het briesje door je haren, hoor de spelende kinderen en ruik de zee. Zit eens stil en beleef het moment!

Je hoeft helemaal niets te doen met deze informatie, je neemt slechts waar. Je zult zien dat je op deze manier intenser geniet en het werk dan helemaal niet meer aanwezig is in je hoofd. En als die gedachten toch komen, kun je jezelf weer terugbrengen in het moment door je te focussen op je omgeving.

Meer rust en ruimte

Vaak zijn we in ons hoofd heel druk met dingen die al gebeurd zijn of nog moeten gebeuren. Maar dan vergeten we het huidige moment. Ervaar meer rust en vrijheid door meer ruimte in je hoofd. Hoe? Dat leer je in een (online) mindfulnesstraining.

BEKIJK DE MINDFULNESSTRAININGEN

Een vrouw loopt over het strand richting de zee, In het zand staan haar voetafdrukken. Op de achtergrond ligt een klif.

Gerelateerde artikelen