Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Timemanagement

Neem de regie in eigen handen

Ontdek de kracht van goed timemanagement. Met timemanagement leer je regie over je tijd te nemen, zodat je je doelen bereikt en taken effectief afhandelt. Timemanagement draait om het stellen van prioriteiten, doordacht plannen en slim omgaan met afleidingen. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, werk je efficiënter én effectiever. Klaar om je timemanagementvaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Volg een van onze timemanagement trainingen en leer hoe je jouw tijd optimaal benut.


Wat is timemanagement?

Timemanagement is de kunst van effectief en efficiënt omgaan met je tijd, waardoor je de kostbare uren in een werkdag op een slimme manier benut. Een timemanagement cursus kan je helpen de kern van goed timemanagement te begrijpen, waarbij je concrete en haalbare doelen stelt. Hierbij hoort het opstellen van een goed doordachte planning en het creëren van overzicht in zowel je werk als je privéleven. Door deze vaardigheden toe te passen, voorkom je uitstelgedrag en slechte gewoonten.

Wat zijn de voordelen van goed timemanagement?

 • 1. Verbeterde kwaliteit van werk

  Wanneer je je aandacht niet versnippert, kun je je volledig richten op één specifieke taak, wat resulteert in een hogere kwaliteit van je werk.
 • 2. Verhoogde productiviteit

  Doordat je werktaken één voor één uitvoert in een logische volgorde, ga je efficiënter om met je tijd en werk je effectiever

 • 3. Slimmere keuzes

  Je hebt een duidelijk overzicht en weet daardoor precies wanneer je ‘ja’ kan zeggen tegen dat ene project. Te weinig tijd betekent dus ook ‘nee’. Dit voorkomt overbelasting.

 • 4. Minder stress

  Geen overzicht leidt vaak tot een gejaagd gevoel en slechte concentratie, wat negatieve gevolgen heeft voor je werk. Met goed timemanagement creëer je rust en ruimte in je hoofd, waardoor je meer ontspannen werkt.

 • 5. Meer tijd voor groei

  De extra tijd die je wint door effectief timemanagement kun je zinvol besteden aan zelfontwikkeling. Dit helpt je om je voor te bereiden op de volgende stap in je carrière

Timemanagement trainingen

Streef je al maanden naar het behouden van overzicht, het stellen van de juiste prioriteiten en het voltooien van je werk zonder overuren te maken? Droom je ervan om tijd vrij te maken voor je gezin en hobby's? Het is tijd om die droom werkelijkheid te laten worden. Na het volgen van een timemanagement cursus of training pak je de controle over je leven terug. Weg met de stress en dat gejaagde gevoel.

Waarom is timemanagement een belangrijke power skill?

Timemanagement is een cruciale vaardigheid. Door bewust en strategisch met je tijd om te gaan, ontwikkel je een scherp inzicht. Je weet waarom je aan bepaalde taken werkt en wat je wilt bereiken. Timemanagement is dan ook van essentieel belang om je ambities te verwezenlijken.

Een integraal aspect van timemanagement is het vermogen om de juiste keuzes te maken. Dit kan alleen worden bereikt wanneer je een duidelijk overzicht hebt, prioriteiten stelt en op het juiste moment 'nee' zegt. Wie deze vaardigheden beheerst, ervaart uiteindelijk minder stress en wint kostbare tijd terug.

Uiteindelijk geeft dit je de mogelijkheid om te ontspannen en naast een ambitieuze carrière ook tijd door te brengen met dierbaren, vrienden, of zelfs om jezelf verder te ontwikkelen. Kortom, wie goed is in timemanagement, presteert beter en geniet van een gebalanceerd en bevredigend leven.

Tips om je timemanagement te verbeteren

Hoe verbeter je je timemanagement? Dit zijn de 5 belangrijkste tips om productiever te zijn en meer tijd over te houden.

 • 1. Bepaal wat jouw beste moment van de dag is

  Ga eerst bij jezelf na wanneer je het meest productief bent en plan je belangrijkste taken voor die momenten. Eenvoudige, kleinere dingen kun je dan plannen voor de andere momenten van de dag. Het mooiste is als je voor elke dag ten minste drie plannen hebt: een werkgerelateerde taak, een persoonlijke activiteit, zoals een boodschap en een taak die verband houdt met het verwezenlijken van je levensdromen en passie.

 • 2. Deel je taken in op basis van prioriteit

  Neem aan het eind van de dag 15 tot 20 minuten de tijd om je bureau leeg te maken en een lijst samen te stellen met de meest urgente taken van de volgende dag. Andere dingen die minder urgent zijn, bewaar je voor een andere dag of draag je over aan een collega. Heb je een taak voltooid? Streep hem door op je je lijst. Dat geeft een gevoel van voldoening en geeft je zin om ook de minder essentiële taken uit te voeren. Neem in je planning realistisch veel tijd voor je taken en houd rekening met onverwachte onderbrekingen.
 • 3. Voorkom zoveel mogelijk afleiding

  Afleiding is een van de grootste productiviteitsmoordenaars. Sociale media, smartphones en storende collega’s zijn allemaal heel verleidelijk, maar halen je weg van je prioriteiten. Het kan al je wilskracht kosten, maar probeer je smartphone overdag in een bureaula te laten liggen en gebruik een browserextensie om alle websites te blokkeren die je het meest afleiden. Plan een vast deel van je dag in om contact op te nemen met mensen, e-mails te beantwoorden en terug te bellen.

 • 4. Probeer niet te multitasken

  Multitasking lijkt misschien een goede manier om extra werk gedaan te krijgen, maar het tegenovergestelde is waar. Uiteindelijk zal je zien dat je dan niet één project afmaakt. De beste manier om je tijd te benutten, is je op één taak tegelijk te concentreren en deze je volledige aandacht te geven. Durf daarbij nee te zeggen. Voel je vrij om je terug te trekken uit projecten en activiteiten waarvan je weet dat ze voor jou nergens toe leiden.

 • 5. Beloon jezelf voor goed werk

  Beloningen kunnen een goede motivator zijn. Geef jezelf een kleine beloning voor elke taak die je die dag volbrengt. Je kunt bijvoorbeeld het afronden van een rapport vieren door een kwartiertje buiten te wandelen of te lunchen met een collega. Beloningen houden je gemotiveerd en kunnen je helpen een betere balans tussen werk en privé te bereiken.

Sterkmakers podcast - Beter timemanagement

Hoe voorkom je een overvolle agenda? En waarom komen wij chronisch tijd tekort? In dit Sterkmakers College vertelt Willem-Jan Kuiper over alle ins en outs van een gebalanceerde tijdsplanning en deelt hij concrete tips waarmee iedereen zijn tijd beter kan indelen. Wil je binnen tien minuten sterker worden op het gebied van Timemanagement? Beluister dan deze aflevering van de Sterkmakers podcast.

Luister naar dit Stermakers College

Boeken over Timemanagement

Timemanagement bij SUAS

In een wereld vol afleidingen en deadlines is goed timemanagement een onmisbare vaardigheid om de regie over je eigen leven te behouden. De voordelen zijn talrijk: verbeterde werkprestaties, verhoogde productiviteit, slimmere keuzes, minder stress en meer tijd voor persoonlijke groei. Het helpt je ambities te verwezenlijken en zorgt voor een goede werk-privé balans. Dus, waar wacht je op? Neem de controle over je agenda en volg een van onze timemanagement trainingen om de kracht van timemanagement te omarmen en je doelen te bereiken.

Bekijk timemanagement trainingen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Wieneke Wegeling

Opleidingsadviseur