Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Timemanagement: de kracht van kiezen

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
12 december 2014
2 minuten leestijd

Voor elke tip om je tijd beter in te delen, is er wel een excuus om het niet te doen. Toch kan het: echt grip krijgen op je agenda, zonder dat het veel discipline kost. De essentie? Weten wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Er is altijd meer te doen dan je aankunt. Daarom moet je kiezen: hier besteed ik wel aandacht aan en hier niet. Elk moment dat je werk toegeschoven krijgt, elke uitnodiging, iedere collega aan je bureau – het zijn keuzemomenten. Dit zijn de 3 stappen om er goed mee om te gaan:

1. Echte keuzes

Het eerste wat je doet, is op zoek gaan naar je drijfveren. Voor de één liggen die hoofdzakelijk privé, de ander wil graag creativiteit in zijn werk of streeft naar meer macht. Heb je helder wat jij belangrijk vindt, dan heb je een goed uitgangspunt voor het stellen van prioriteiten. En reageer je minder automatisch bij keuzemomenten – je denkt eerder: is dit nu echt belangrijk? Zo hou je nieuwe gewoonten – zoals vaker nee zeggen – gemakkelijker vol.

2. Goed communiceren

Daarnaast draait timemanagement om helder communiceren. Kun je een klus er niet bij hebben, zeg dan duidelijk dat het niet kan en geef aan wanneer je het wel kunt doen. Zeker als je eerlijkheid belangrijk vindt, moet je niet overal ja op zeggen.

3. Overzicht houden

Maak je bewust keuzes en communiceer je daar duidelijk over? Dan ben je er nog niet, want je moet natuurlijk wel de basis op orde hebben. Mensen nemen namelijk ook teveel taken op zich omdat ze geen overzicht hebben. Maak takenlijstjes met prioriteiten en zorg voor een duidelijke weekplanning. Dan kun je je tijd daadwerkelijk beter indelen.

Tips:

  • Prik een vast moment voor de dingen waar je nu nooit aan toekomt, bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand.
  • Houd het realistisch, bijvoorbeeld: ik ga één keer per maand vakliteratuur en interessante sites doornemen.
  • Geef je taak een naam in je agenda die het belangrijk maakt, zodat er niets overheen wordt gepland.
  • Je kunt best flexibel zijn in afspraken, maar wees er wel helder over.
    Bewaak zelf je planning, een ander doet het niet voor je.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit achter een stapel documenten.

Gerelateerde artikelen