Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

In 10 dagen een betere werk-privébalans

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
18 februari 2020
2 minuten leestijd

Doe jij altijd de lichten uit op kantoor? Soms voelt het alsof je volkomen in beslag wordt genomen door je werk. Leg je daar niet langer bij neer. We dagen je uit om elke dag iets te doen voor een betere werk-privébalans. Doe je mee?

Dag 1. Plan realistisch

Begin met een planning van taken die je vandaag wilt doen. Denk je dat iets een uur kost? Trek er dan minimaal anderhalf uur voor uit.

Houd ook rekening met spoedjes en andere onverwachtse gebeurtenissen. Om met een lekker gevoel naar huis te gaan, zorg je ervoor dat je zeker één taak helemaal kunt afstrepen.

Dag 2. Stop op tijd

Dat is minimaal een kwartier voordat je naar huis wilt. Maak vervolgens een overzicht van wat gedaan is en waar je morgen mee aan de slag gaat.

Dat geeft overzicht en rust. Zo voorkom je dat er 's nachts terwijl je in bed ligt nog allerlei dingen door je hoofd spoken.

Dag 3. Klaar is klaar

Zet thuis je telefoon uit en laat je niet verleiden om toch nog even je e-mail of andere berichten te checken. Wanneer je thuis werkt, stel dan een tijdstip vast wanneer je gaat stoppen met werken. En stop dan ook!

Huisgenoten kunnen je hierbij prima ondersteunen, dus stel ze op de hoogte van je voornemen.

Dag 4. Zorg voor ontspanning

Wat geeft jou energie? Daar maak je vandaag tijd voor vrij. Plan dit echt in en informeer je omgeving, zodat je een stok achter de deur hebt.

Dag 5. Maak je hoofd leeg

Gebruik je reistijd naar huis om je hoofd leeg te maken en om te schakelen. Pak even de fiets of maak een wandeling wanneer je weinig reistijd hebt.

Andere rituelen zoals je omkleden of een douche nemen zijn ook goede manieren om de werkdag af te sluiten en energie vrij te maken voor je privéleven.

Dag 6. Stel een top 3 samen

Bedenk eens wat je echt belangrijk vindt in je leven en in hoeverre alles wat je doet hieraan bijdraagt. Een top 3 helpt je beter te kiezen waar jij je kostbare tijd en energie in steekt.

Dag 7. Neem een snipperdag

Neem eens een vrije (halve) dag op, gewoon omdat het mooi weer is of om iets te doen waar je al lange tijd niet meer aan toegekomen bent. Deze dag gebruik je voor jezelf. Je kunt doen waar je maar zin in hebt!

Dag 8. Zeg eens 'nee'

'Nee' zeggen op een hulpvraag van een collega, dat mag dus gewoon. Beter nog: vraag iemand of hij jóu kan helpen met een klus, zodat jij ook eens je werk sneller afkrijgt en op tijd naar huis kunt.

Dag 9. Herstel ook op je werk

Neem op tijd pauze en ga tijdens de lunch even naar buiten, weg van de werkplek. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig kort ontspannen effectiever zijn dan mensen die hun boterham achter het beeldscherm opeten en te lang doorgaan.

Dag 10. Goed is goed genoeg

Verlies jezelf niet in perfectionisme. Niet alles hoeft een 10 te zijn. Soms is een 6 prima. Houd steeds in de gaten wat het doel is en handel daarnaar.

Creëer een goede werk-privébalans

Word niet langer geleefd, maak scherpe keuzes en ga goed om met situaties die het jou lastig maken om je prioriteiten te bewaken. Dit leer je in de training Persoonlijke vitaliteit.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw trekt haar sneakers uit om haar hakken aan te trekken. Een sneaker is al uit, de ander is nog aan.

Gerelateerde artikelen