Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Visiegericht werken in het onderwijs

15% Summer School korting

Mastermodule Visiegericht werken in het onderwijs

Bepaal de koers voor jouw school of opleiding

 • Ontwikkel samen met je team een visie op leren en innoveren
 • Analyseer trends en eerdere onderwijsvernieuwingen in jouw organisatie
 • Baseer toekomstige onderwijsvernieuwingen op een gedegen theoretische basis

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
10 dagen (21 weken)
Startmoment
Start al in augustus
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Visiegericht werken in het onderwijs

Wil je een nieuwe koers uitzetten, dan is het goed om je organisatie te kennen én te weten hoe deze zich heeft ontwikkeld. Daarnaast wil je weten wat de huidige trends zijn. Een SUAS educational leader weet wat er op dit moment speelt binnen en rond de organisatie.

Na afronding van de module ben je bekend met de historische context. Je weet welke politieke, economische en onderwijskundige afwegingen zijn gemaakt bij eerdere onderwijsvernieuwingen. Je ontdekt hoe de onderwijsorganisatie zich heeft ontwikkeld tot de huidige organisatie. Je bent op de hoogte van de belangrijkste opvattingen over goed onderwijs en  theorieën en modellen die daarbij leidend zijn geweest.

Alle leerpunten neem je mee en gebruik je om samen met je team een visie te ontwikkelen. Deze visie is het startpunt voor de volgende stap in de ontwikkeling van een visie op onderwijs of de schoolorganisatie. Je werkt concreet aan visiegestuurd leiderschap in jouw organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Een inventarisatie van relevante maatschappelijke ontwikkelingen
 • Ontwikkelingen over de lerende mens en onderwijskunde
 • Het analyseren van het leer- en ontwikkelecosysteem van je eigen organisatie
 • Kwalitatieve onderzoekstechnieken
 • Het bevragen van stakeholders op hun visie
 • Ontwikkelen van onderwijsvisie en visie op leren en innoveren
 • Het inspireren, stimuleren en confronteren van je eigen team

Resultaten

 • Je kunt trends en eerdere onderwijsvernieuwingen analyseren
 • Je weet hoe je jouw persoonlijke leiderschapsstijl inzet
 • Je kunt condities ontwikkelen voor een optimaal leerklimaat
 • Je ontwikkelt een gezamenlijke visie op leren en innoveren
 • Je leert een visiedocument maken
 • Je maakt jezelf een onderzoekende houding ‘eigen’

Ontwikkel je visie voor een lerende school

Voor wie?

De opleiding Master Educational Leadership (MEL) is bedoeld voor:

 • Leidinggevenden in het onderwijs, van primair onderwijs tot hoger onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de (bovenschools) schoolleider, opleidingsmanager, onderwijsdirecteur of manager academie.
 • Niet-leidinggevenden die de ambitie hebben om onderwijsvernieuwing te realiseren. Denk aan de teacher-leader, de voorzitter van een curriculumcommissie, projectleider of een programmamanager.

Toelatingscriteria

Voor alle mastermodules heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, neem dan contact op voor informatie over toelating.

Kies je ervoor de gehele master te volgen? Dan word je uitgenodigd voor een doelstellend gesprek met je studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je gezamenlijk een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Dataverzameling

Als educational leader weet je wat er speelt en heeft gespeeld binnen en rond je organisatie. Je leert hoe je een inventarisatie maakt van maatschappelijke ontwikkelingen, trends, onderwijskundige theorie en ontwikkeling van de organisatie. Je leert stakeholders te bevragen naar hun visie op onderwijs en de organisatie.

Visie onderwijs ontwikkelen

De visie beschrijft het hogere doel dat je wenst te bereiken voor de lerende. Je leert verschillende data te bundelen en concreet maken. Je ontwikkelt samen met je team een visie op leren en innoveren. Je leert de optimale condities te scheppen voor (interdisciplinair) leren en kennisdeling in het team.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.095,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 115,78 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Wat is onderzoek? (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. BTW). Je betaalt uiteraard geen arrangementskosten als je kiest voor de online variant in de ‘virtual class’.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren.

Online kick-off bijeenkomst

Tijdens de online kick-off bijeenkomst maak je kennis met je medestudenten, je docent en de leeromgeving.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de mastermodule bedraagt 21 weken. De module bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten en zes online bijeenkomsten.

Je tijdsinvestering is circa 8 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity.

Na de online kick-off bijeenkomst (09.30 tot 13.00 uur) wisselen fysieke bijeenkomsten en online bijeenkomsten elkaar af.

In het rooster zijn vier fysieke bijeenkomsten opgenomen van 09.30 tot 17.30 uur. De online bijeenkomsten in het programma duren van 09.30 tot 11.30 uur.

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Drs. Ria van Dinteren

  Drs. Ria van Dinteren is bedrijfskundige en onderwijskundige. Ze is thuis op inhoudelijke thema’s zoals anders leren leren, vitaliteit en innovatie. Sinds 2010 houdt zij zich bezig met de toepassingen van breinkennis in organisaties. Zij werkt als coach en begeleider van managementteams en heeft boeken over neurowetenschap op haar naam staan waaronder Brein@work (in 2011 genomineerd als managementboek van het jaar) en Breinopeners. Ze heeft een eigen organisatieadviesbureau Breinwerk, maakt deel uit van het valorisatiepannel van de VU over de toepassingen van neurowetenschappelijk onderzoek en zit in de Program Advisory Board van de ATD (American Association for Talent Development). In 2017 ontving ze de Lifetime Achievement award van de NVO2.

 • Frum van Egmond

  Frum van Egmond is expert op het gebied van leren, gedrag en ontwikkeling. Aansluitend hierop heeft zij praktische tools en modellen ontwikkeld. Hiermee kunnen innovatie en leren in allerlei contexten worden vormgegeven vanuit duidelijke en simpele stappen. In 2006 heeft Frum een eigen basisschool opgericht in Noordwijk, waar ze 5 jaar directie- en bestuursfuncties heeft bekleed. Voor haar school heeft zij een eigen onderwijsfilosofie ontwikkeld, De Noordwijkse Methode. Inmiddels werken ongeveer 30 scholen met De Noordwijkse Methode en een paar 100 met elementen ervan. Ook worden de onderliggende leerprincipes inmiddels toegepast op middelbare scholen, HBO, universiteit en bedrijven. Daarnaast begeleidt Frum internationaal een divers palet aan innovatieprojecten en geeft ze lezingen.

)

Nu starten met Mastermodule Visiegericht werken in het onderwijs

Mastermodule Visiegericht werken in het onderwijs

Bepaal de koers voor jouw school of opleiding

 • Ontwikkel samen met je team een visie op leren en innoveren
 • Analyseer trends en eerdere onderwijsvernieuwingen in jouw organisatie
 • Baseer toekomstige onderwijsvernieuwingen op een gedegen theoretische basis

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou