Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Mastermodule Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Ga duurzame relaties aan met stakeholders en netwerken

 • Krijg meer inzicht in het krachtenveld rondom de school
 • Verbeter je relaties door samen te werken met stakeholders
 • Benut netwerken die relevant zijn voor jou en de organisatie

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
10 dagen (21 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Als educational leader beweeg je je in een complexe omgeving. Je hebt te maken met verschillende belanghebbenden binnen èn buiten je organisatie. Het is een dynamisch speelveld met uiteenlopende en soms tegenstrijdige belangen. Het is belangrijk om te bepalen welke stakeholders je wilt meenemen in het bereiken van je doelstellingen. Ook bepaal je welke rol je hierin zelf wilt spelen.

In deze module krijg je inzicht in het politieke en sociale landschap waarin jouw onderwijsorganisatie opereert. Je onderzoekt de positie van jouw onderwijsorganisatie in dit krachtenveld, brengt belangrijke stakeholders in kaart en verkent welke netwerken interessant zijn.

Je werkt aan een position paper waarin je jouw visie geeft op de wijze waarop de onderwijsorganisatie effectief kan samenwerken met stakeholders. Ook ontwerp je een interventie om je externe netwerk- en samenwerkrelaties te versterken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs
 • Stakeholdermanagement
 • De kracht van netwerken
 • Kwantitatieve onderzoekstechnieken
 • Boundary Crossing
 • Strategisch beïnvloeden in het krachtenveld

Resultaten

 • Je hebt meer inzicht in en grip op het krachtenveld rondom de school
 • Je beschikt over slimme technieken voor stakeholdermanagement
 • Je hebt inzicht in verschillende kwantitatieve dataverzamelingsmethoden
 • Je haalt meer uit netwerken die relevant zijn voor jou en de school
 • Je kent vormen van kennisuitwisseling en co-creatie met de buitenwereld
 • Je zet een eerste stap in de samenwerking met belangrijke stakeholders
 • Je weet hoe je beïnvloedingsstijlen effectief en strategisch in kan zetten

Ontdek de kracht van samenwerking en kennisdeling

Voor wie?

De opleiding Master Educational Leadership (MEL) is bedoeld voor:

 • Leidinggevenden in het onderwijs, van primair onderwijs tot hoger onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de (bovenschools) schoolleider, opleidingsmanager, onderwijsdirecteur of manager academie.
 • Niet-leidinggevenden die de ambitie hebben om onderwijsvernieuwing te realiseren. Denk aan de teacher-leader, de voorzitter van een curriculumcommissie, projectleider of een programmamanager.

Toelatingscriteria

Voor alle mastermodules heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, neem dan contact op voor informatie over toelating.

Kies je ervoor de gehele master te volgen? Dan word je uitgenodigd voor een doelstellend gesprek met je studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je gezamenlijk een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Als onderwijsorganisatie sta je midden in de samenleving. Wat is de maatschappelijke toegevoegde waarde van jouw school en hoe kan de omgeving verder van invloed zijn voor jouw school? Je leert wat de meerwaarde is van samenwerking en kennisuitwisseling met de buitenwereld.

Stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement is het opbouwen, verbeteren en beheren van de relaties met de verschillende stakeholders waarmee je als schoolorganisatie te maken hebt. Je maakt kennis met een methodiek om de belangrijkste stakeholders te identificeren. Zo kun je op een optimale en duurzame wijze vorm geven aan de relatie met deze stakeholders.

De kracht van netwerken

Naast individuele stakeholders kunnen netwerken ook waardevol zijn voor een school. Je leert hoe je in kaart kunt brengen welke netwerken relevant zijn voor jou als educational leader. Welke positie heeft jouw organisatie in dit speelveld en welke rol wil jij als leider spelen in deze netwerken?

Onderzoeksvaardigheden

Kwantitatieve onderzoekstechnieken hebben een logische plek in de onderwijspraktijk, bijvoorbeeld als je een groep mensen snel wilt bevragen. Je maakt kennis met verschillende opties rondom onderzoeksdesign, kwantitatieve dataverzamelingsmethoden en het opstellen van een valide en betrouwbare vragenlijst op te stellen.

Boundary Crossing

Als educational leader heb je te maken met uiteenlopende disciplines, culturen en perspectieven. Dit vraagt om competenties waarin je grenzen tussen verschillende werelden opzoekt en benut om tot innovatieve resultaten te komen. Je maakt kennis met Boundary Crossing als gedachtegoed: grenzen overbruggen en optimaal leren met én van de ander.

Strategisch beïnvloeden in het krachtenveld

In deze module reflecteer je ook op jouw beïnvloedingskracht. Hoe kaart je een strategisch thema aan bij stakeholders en hoe vergroot je jouw rol in netwerken? Je maakt kennis met verschillende beïnvloedingsstijlen die je kunt gebruiken om je impact te vergroten.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.095,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 115,78 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Het ontwerpen van een onderzoek (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. BTW). Je betaalt uiteraard geen arrangementskosten als je kiest voor de online variant in de ‘virtual class’.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren.

Online kick-off bijeenkomst

Tijdens de online kick-off bijeenkomst maak je kennis met je medestudenten, je docent en de leeromgeving.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de mastermodule bedraagt 21 weken. De module bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten en zes online bijeenkomsten.

Je tijdsinvestering is circa 8 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity.

Na de online kick-off bijeenkomst (09.30 tot 13.00 uur) wisselen fysieke bijeenkomsten en online bijeenkomsten elkaar af.

In het rooster zijn vier fysieke bijeenkomsten opgenomen van 09.30 tot 17.30 uur. De online bijeenkomsten in het programma duren van 09.30 tot 11.30 uur.

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Marjowella Stael MM

  Marjowella Strael MM heeft blijven ondernemen en vernieuwen, en innovatief en flexibel toewerken naar de gewenste situatie, de kern van haar missie in adviseurschap en begeleiding van organisaties gemaakt. Ontwikkelen van inhoud en toepassing ervan, waarbij altijd het individuele persoonlijk leiderschap als uitgangspunt geldt. Hieraan werkt ze dagelijks op een hele pragmatische wijze. Ze is afgestudeerd Master of Marketing. Als marketeer heeft ze ruim 20 jaar als formule- en marketing communicatie verantwoordelijke bij landelijke retailers gewerkt. In 2011 is ze bewust van het puur commerciële leven overgestapt naar Avans Hogeschool. Daar heeft ze de volledige leerlijn Persoonlijke Professionele Ontwikkeling ontwikkeld en uitgerold.

)

Nu starten met Mastermodule Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Mastermodule Omgevingsgericht leiderschap in het onderwijs

Ga duurzame relaties aan met stakeholders en netwerken

 • Krijg meer inzicht in het krachtenveld rondom de school
 • Verbeter je relaties door samen te werken met stakeholders
 • Benut netwerken die relevant zijn voor jou en de organisatie

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou