Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Transformatie en organisatiedynamiek

Nieuw

Mastermodule Transformatie en organisatiedynamiek

Doorgrond de organisatiedynamiek en versterk duurzaam succes

 • Leer dynamisch veranderen
 • Krijg diepgaand inzicht in organisatiedynamiek
 • Geef sturing aan de lerende adaptieve organisatie

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in november
Onderwerpen
 • Foto van Hans Ruinemans. Een kale man met een grijs baardje en blauwe ogen.
 • Foto van Nathalie Hazenberg. Een vrouw met blonde haren tot haar schouder en blauwe ogen.
 • Zwart-wit foto van Sander Koonings. Een kale man met lichte ogen.
 • Foto van Sandra Doeze Jager Van Vliet. Een vrouw met blonde haren, zwart leren jasje en zilveren oorbellen.

Dit ga je leren in Mastermodule Transformatie en organisatiedynamiek

Wat kenmerkt organisaties die klaar zijn voor de toekomst? Om succesvol te zijn, moeten organisaties een balans vinden tussen het benutten van het bestaande (exploitatie) en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven voor innovatie (exploratie). Dit vereist een organisatiestructuur en -cultuur die beide benaderingen integreert. Ook vraagt dit om leiderschap vanuit niet-weten.

Tijdens de mastermodule Transformatie en Organisatiedynamiek ontwikkel je de vaardigheden om jezelf of de organisatie sterker te maken in het adaptief organiseren. Je krijgt een diepgaand begrip van organisatorische dynamiek. Vanuit dit perspectief doe je aanbevelingen voor een manier van werken die niet alleen de winstgevendheid verbetert, maar ook positieve impact heeft op de maatschappij.?

Je leert concreet de organisatie en haar culturen te analyseren, een diagnose te stellen van factoren die verandering kunnen versterken en afremmen. Hierbij houd je de mensen binnen de organisatie betrokken. Ook reflecteer je op je eigen aanpak en jouw professioneel en ethisch handelen.? 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Adaptief organiseren 
 • Balanceren tussen exploitatie en exploratie 
 • Cultuur en cultuuranalyse 
 • Organisatiedynamiek 
 • Transitiemanagement

Resultaten

 • Je ontwikkelt jezelf als verbinder in een continu veranderende omgeving
 • Je kent diverse verschijningsvormen van adaptief organiseren
 • Je onderzoekt wat adaptief organiseren betekent in concrete situaties
 • Je ontdekt de invloed van cultuur op het aanpassingsvermogen van organisaties
 • Je vergoot het lerend vermogen van de organisatie

Versterk het adaptief vermogen van je organisatie

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde.

Toelatingscriteria

Je hebt een Bachelor graad in het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs, minimaal 2 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek. Beschik je niet over dit diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek ontvangen. Met deze procedure worden de zogenoemde Elders Verworven Competenties (EVC) beoordeeld. Deze kun je aantonen in je CV. Voor meer informatie mail je naar university@suas.nl. 

Gedurende deze Mastermodule ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf.

Inhoud

Adaptief organiseren

Wendbaar of adaptief organiseren is geen wondermiddel dat je zomaar kunt toepassen.  Het vraagt om diepgaand begrip over hoe een manier van organiseren dienend kan zijn aan de bedoeling van de organisatie. Een lerende cultuur én doorzettingsvermogen zijn nodig om hier stappen in te kunnen zetten.

Balanceren tussen exploitatie en exploratie

Om succesvol te zijn op zowel de lange termijn als de korte termijn, zal de organisatie moeten balanceren tussen het benutten en verder ontwikkelen van het bestaande (exploitatie) en het innoveren in compleet nieuwe dingen (exploratie).

Leiderschap

Deze tijd vraagt om leiderschap dat comfortabel is met het niet-weten. Om organisaties van morgen succesvol te maken, dient leiderschap opnieuw vorm te krijgen. Niet alleen door leiderschap te distribueren door de hele organisatie, maar ook door het juiste te doen. Ethiek, duurzaamheid en maatschappelijke relevantie zijn hierbij cruciaal.

Cultuur en cultuuranalyse

Leer de kenmerkende cultuur begrijpen en ontwikkel jouw organisatiesensitiviteit. De invloed van cultuur met respect voor verleden, heden en toekomst weten te doorgronden, is belangrijk voor succesvolle aanpassing van de organisatie.

Organisatiedynamica

Systemisch kijken geeft organisaties inzicht in zichzelf als systeem en cultuur. Door een beter begrip van beiden kun je patronen ontdekken die helpend of remmend zijn voor de gewenste koers. Zo wordt het mogelijk om duurzaam impact en relevantie te hebben in de context van de markt en de maatschappij. 

Stakeholdermanagement

Om een gewenste verandering te realiseren is het belangrijk om te weten wat er speelt. Er zijn verschillende manieren om stakeholders te identificeren en te betrekken als mede-eigenaar van een verandering. Het betrekken van de koplopers én de achterhoede helpt het peloton als geheel in beweging te krijgen.

Transitiemanagement

De traditionele strategie met een uitgewerkt meerjarenplan maakt ruimte voor vaardigheden die draaien om het omgaan met onzekerheid, door flexibel te reageren op wat er gebeurt. Nieuwe dynamische modellen voor verandering en innovatie zetten het lerend vermogen van de organisatie aan.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 2950,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 144,95 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 210,00 (excl. btw). Je betaalt uiteraard geen arrangementskosten als je kiest voor de online variant in de ‘virtual class’.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Toelatingscriteria

Je hebt een Bachelor graad in het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs, minimaal 2 jaar relevante werkervaring en een geschikte werkplek. Beschik je niet over dit diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek ontvangen. Met deze procedure worden de zogenoemde Elders Verworven Competenties (EVC) beoordeeld. Deze kun je aantonen in je CV. Voor meer informatie mail je naar university@suas.nl. 

Gedurende deze Mastermodule ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf.

Dit worden je docenten

 • Hans Ruinemans

  Business Tales B.V.

  Foto van Hans Ruinemans. Een kale man met een grijs baardje en blauwe ogen.

  Hans Ruinemans is een gedreven ondernemer. Hij studeerde bewegingswetenschappen, psychologie en politicologie. 30 Jaar geleden richtte hij onder meer het bedrijf Business Tales B.V. op. Als DGA en strateeg denkt hij mee met corporate bestuurders en voorziet hij directeuren van zakelijke en persoonlijke adviezen. Hij wordt gevraagd als boardroom monk, business mentor en secret strategist. Zowel door gelouterde CEO’s als jonge start-uppers. Op zijn YouTube kanaal staan 350 insight video’s. Op Spotify 31 podcasts.

 • drs. Nathalie Hazenberg MA

  Foto van Nathalie Hazenberg. Een vrouw met blonde haren tot haar schouder en blauwe ogen.

  Drs. Nathalie Hazenberg MA is gespecialiseerd in transitiemanagement, veranderkunde en HRM. Ze is afgestudeerd in Bedrijfskunde/ Internationale Marketing (1999, Vrije Universiteit Amsterdam) en heeft een post-academische master in arbeidsstudies op de rol van leiders bij cultuurverandering (2007, Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS)/ Universiteit van Amsterdam). Nathalie houdt zich actief bezig met intersectorale mobiliteit van bedrijfsleven naar onderwijs via publiek-private samenwerking en is betrokken bij het initiatief Cross Mentoring in samenwerking met de Algemene Vereniging van Schoolleiders. Haar huidige functies zijn HR Innovator organisatie ontwikkeling en mobiliteit (ABN AMRO), Voorzitter Raad van Toezicht (STWT, primair onderwijs) en programmaleider en lid werkveldraad (SUAS). Daarnaast is ze eigenaar, systemisch (team)coach (ORSC) en adviseur (Team&More) en auteur van boeken over mens en organisatie.

 • Sander Koonings MSc CPC

  Zwart-wit foto van Sander Koonings. Een kale man met lichte ogen.

  In 2011 is Sander Koonings afgestudeerd aan Nyenrode als Master of Science in Controlling. Meer dan 20 jaar is hij werkzaam geweest als consultant en (senior) leader in complexe verandertrajecten in het internationaal bedrijfsleven. Sinds een aantal jaar focust hij zich, als coach en adviseur, op talent- en leiderschapsontwikkeling. Daarnaast doceert hij in verschillende bedrijfskundige- en gelieerde domeinen.

 • dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Foto van Sandra Doeze Jager Van Vliet. Een vrouw met blonde haren, zwart leren jasje en zilveren oorbellen.

  Dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, AI en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze promoveerde in 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.

Nu starten met Mastermodule Transformatie en organisatiedynamiek

Mastermodule Transformatie en organisatiedynamiek

Doorgrond de organisatiedynamiek en versterk duurzaam succes

 • Leer dynamisch veranderen
 • Krijg diepgaand inzicht in organisatiedynamiek
 • Geef sturing aan de lerende adaptieve organisatie

Kom naar de Informatiemiddag voor HBO- en Masteropleidingen bij SUAS

Proef de sfeer, volg een proefcollege en stel al je vragen.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Susanne Beukes. Een vrouw met lang rossig haar met krullen en witte trui met daarover een zwarte blazer.

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou