Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Praktijkgericht onderzoek

Mastermodule Praktijkgericht onderzoek

Onderzoek en realisatie van een duurzame innovatie

 • Voer een wetenschappelijk gefundeerd praktijkgericht onderzoek uit
 • Analyseer een praktijkprobleem en ontwikkel een bedrijfskundige innovatie
 • Werk samen met je stakeholders en creëer draagvlak

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
4 dagen (20 weken)
Startmoment
Start al in januari
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Praktijkgericht onderzoek

In deze mastermodule voer je binnen je organisatie een praktijkgericht onderzoek uit rond een innovatietraject. Op basis van een grondige probleemanalyse en diagnose, ontwerp je een innovatie, die je vervolgens (deels) implementeert in je organisatie. Gedurende de implementatie doe je onderzoek om het effect van de innovatie te meten en op basis daarvan aanpassingen in het ontwerp door te voeren. Op die manier evalueer en verbeter je het ontwerp in en met de praktijk. Ook leer je hoe je anderen op strategische wijze kunt beïnvloeden om draagvlak te creëren voor het innovatietraject.

Je gaat aan de slag met een bestaand praktijkprobleem in je organisatie. Dit probleem is complex en heeft een multidisciplinair karakter. Dat betekent dat je te maken hebt met meerdere belangen en met meerdere afdelingen en stakeholders moet samenwerken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Verschillende soorten praktijkgericht onderzoek
 • Wetenschappelijke integriteit en ethiek
 • Draagvlak creëren
 • Onderzoek uitvoeren
 • Impact realiseren

Resultaten

 • Je bent in staat om een probleem (wetenschappelijk) te analyseren
 • Je kunt het probleem omzetten naar een helder onderzoeksvoorstel
 • Je voert een praktijkgericht onderzoek uit: van onderzoeksvoorstel tot rapportage
 • Je creëert draagvlak binnen de organisatie
 • Je draagt zorg voor een planmatige implementatie
 • Je zorgt ervoor dat de innovatie duurzaam is en bestendigd wordt
 • Je reflecteert op de innovatie en jouw persoonlijke leerdoelen

Realiseer innovatie met impact in je organisatie

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op je wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. Je onderzoeksvaardigheden ontwikkelen op masterniveau en deze in een complexe praktijksituatie toepassen. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Voorbereiding

Gedurende deze mastermodule ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf.

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Inhoud

Verschillende soorten praktijkgericht onderzoek

Je krijgt inzicht in verschillende benaderingen binnen onderzoek en de achterliggende wetenschapsfilosofische uitgangspunten. Daarbij ligt de focus op onderzoeksmethoden die relevant zijn binnen het domein van bedrijfskunde, wetenschappelijke integriteit en ethiek.

Draagvlak creëren

Bij het realiseren van een innovatietraject zal je altijd draagvlak moeten creëren in je organisatie. We gaan in op strategische beïnvloeding en reiken je de tools aan om dit voor elkaar te krijgen. Ook maak je een stakeholderanalyse en moet je samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

Onderzoek uitvoeren

Je voert een praktijkgericht onderzoek uit. Je gebruikt onderzoek om het probleem te analyseren en tot een oplossing (innovatie) te komen. Daarna gebruik je onderzoek om het effect van je innovatie te meten.

Impact realiseren

We werken in deze mastermodule aan het implementeren van een innovatie met resultaat. Zodat je een duurzame oplossing aanreikt en impact realiseert.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 4.350,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 201,92 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Praktijkgericht onderzoek in bedrijf (boek)
 • Succeskit SUAS NL
 • Actieonderzoek doen (boek)
 • Lean Green Belt (boek)
 • Research methods for business students (book)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 280,00 (excl. btw).

Kies je voor de avondvariant? Dan is de arrangementsprijs per avond €30,00 (excl. btw) voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 20 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag en 1 bijeenkomst van 1 dagdeel. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Bijeenkomst 4

 • 1 dagdeel van 09:30 tot 12:30

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

SUAS werkt met hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw eigen praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Jos van Hal

  Jos van Hal is een senior lecturer en researcher op het gebied van Duurzame Handel. Hij is al meer dan 35 jaar actief als docent Engels en geografie, international trader, programma coördinator International Development Management (IDM) bij van Hall-Larenstein en als Wur-MSc onderzoeker op het gebied van de toepassing in teams van het SDG Framework (Sustainable Development Goals). Hij is betrokken bij Consortia voor FairTrade en biologische agrarische ketens in verschillende Europese en Afrikaanse projecten op het gebied van traceability, chains of custody en certificering.

 • Drs. Esther de Groot

  Drs. Esther de Groot heeft 20 jaar in het ICT werkveld gewerkt als manager en procesmanager. Daarna heeft ze besloten de overstap te maken naar het onderwijs. Ze begeleidt projecten en geeft vakken als organisatiekunde, procesmanagement en onderzoeksvaardigheden. Naast haar werk houdt ze zich bezig met onderzoek in een academische werkplaats actieonderzoek. In haar vrije tijd geniet ze van alle cultuur die Amsterdam, Nederland en de wereld te bieden heeft. Ook wandelt ze graag en doet ze aan tai-chi.

 • Dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, AI en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze promoveerde in 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.

)

Nu starten met Mastermodule Praktijkgericht onderzoek

Mastermodule Praktijkgericht onderzoek

Onderzoek en realisatie van een duurzame innovatie

 • Voer een wetenschappelijk gefundeerd praktijkgericht onderzoek uit
 • Analyseer een praktijkprobleem en ontwikkel een bedrijfskundige innovatie
 • Werk samen met je stakeholders en creëer draagvlak

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou