Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Cyclisch verbeteren in het onderwijs

Nieuw

Mastermodule Cyclisch verbeteren in het onderwijs

Los samen met je team op een 'agile' manier vraagstukken op

 • Los urgente en terugkerende vraagstukken op
 • Werk stap voor stap aan duurzame veranderingen
 • Maak impact door te werken vanuit gezamenlijke kracht

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
10 dagen (21 weken)
Startmoment
Start al in augustus
Onderwerpen
 • Foto van Arienne van Staveren. Een vrouw met blonde haren en blauwe ogen.
 • Foto van Sandra Doeze Jager Van Vliet. Een vrouw met blonde haren, zwart leren jasje en zilveren oorbellen.

Dit ga je leren in Mastermodule Cyclisch verbeteren in het onderwijs

Als educational leader weet je hoe je leren kunt verbinden met veranderen, wat de overeenkomsten en wat verschillen zijn. Dit kun je doen met verschillende methodes en aanpakken, maar in deze module gaat het specifiek over actieleren.

Je zet deze veranderaanpak in om een urgent en terugkerend probleem met een team in je organisatie lerend op te lossen. Dit is een veranderproces, waarin je stilstaat en onderzoekt, nieuwe dingen uitprobeert, reflecteert en al doende nieuwe wegen ontdekt. Je leert om met elkaar bestaande aannames los te laten. Zo los je het vraagstuk wendbaar (agile) op.

Je gaat concreet aan de slag met een vraagstuk dat leeft in je organisatie en zich al vaker heeft voorgedaan. Omdat het zich moeilijk laat oplossen is een actieleerproces waardevol om in te zetten. In de module komen alle fases van het proces aan bod en pas je de aanpak ook echt toe.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Opstarten van actieleren
 • Experimenteren
 • Tweede cyclus en verder
 • Monitoren

Resultaten

 • Je gaat effectief om met urgente en terugkerende problemen
 • Je past de veranderaanpak actieleren toe in je organisatie
 • Je zet doelgericht de sterke punten van je team in
 • Je bepaalt de volgende stap door te reflecteren op je acties

Los gezamenlijk moeilijke vraagstukken op

Voor wie?

De opleiding Master Educational Leadership (MEL) is bedoeld voor:

 • Leidinggevenden in het onderwijs, van primair onderwijs tot hoger onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de (bovenschools) schoolleider, afdelingsmanager, onderwijsdirecteur of manager academie.
 • Niet-leidinggevenden die een opdracht hebben om onderwijsvernieuwing aan te sturen. Denk aan de voorzitter van een curriculumcommissie, kwartiermaker, projectleider of een programmamanager.

Toelatingscriteria

Voor alle mastermodules heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, neem dan contact op voor informatie over toelating.

Kies je ervoor de gehele master te volgen? Dan word je uitgenodigd voor een doelstellend gesprek met je studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je gezamenlijk een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Opstarten van het actieleertraject

Je identificeert een urgent en steeds terugkerend vraagstuk in je eigen organisatie en bedenkt een korte leercyclus om dit op te lossen. Daarvoor stel je een team samen, waarvan jij de procesbegeleider bent.

Experimenteren

Met je team ga je aan de slag om in meerdere rondes beweging in het probleem te krijgen. De kracht zit ‘m in het cyclische van het proces. Dat betekent dat je meerdere experimenten doet, reflecteert op de opbrengsten en samen bepaalt wat er goed en minder goed lukte.

Tweede cyclus en verder

Aan de hand van de uitkomsten bepaal je met je team wat de volgende stap of je volgende experiment wordt. Je gaat hierbij uit van een waarderende benadering, dus houd je focus op de positieve opbrengsten.

Monitoren

Continu blijf je monitoren en reflecteren om tot een oplossing te komen. Je houdt een logboek bij, waarin je beschrijft welke stappen je zet en wat de mijlpalen zijn.

Kosten en financiering

Deze training kost in totaal € 3.477,01 btw-vrijgesteld en is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 3095,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.suas.nl/stap-budget.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 102,01 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • In de leerstand (boek)

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 280,00 (exclusief btw). Indien een lesdag virtueel wordt gegeven komen de arrangementskosten voor die dag te vervallen.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren.

Online kick-off bijeenkomst

Tijdens de online kick-off bijeenkomst maak je kennis met je medestudenten, je docent en de leeromgeving.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de mastermodule bedraagt 21 weken. De module bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten en zes online bijeenkomsten.

Je tijdsinvestering is circa 8 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity.

Na de online kick-off bijeenkomst (09.30 tot 13.00 uur) wisselen fysieke bijeenkomsten en online bijeenkomsten elkaar af.

In het rooster zijn vier fysieke bijeenkomsten opgenomen van 09.30 tot 17.30 uur. De online bijeenkomsten in het programma duren van 09.30 tot 11.30 uur.

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt.

Let op: meld je nog dit jaar aan!

Want vanaf 2024 wordt de STAP-regeling beëindigd.

 

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je met STAP-budget aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • dr. Arienne van Staveren

  Foto van Arienne van Staveren. Een vrouw met blonde haren en blauwe ogen.

  Arienne van Staveren werkt op het snijvlak van onderzoeken, leren en innoveren aan vraagstukken en ontwikkelingen in het onderwijs en in de zorg. Als lector Leren en innoveren bij de Marnixacademie houdt zij zich bezig met de vraag naar hoe je innoveert. Naast lector is zij academic director van de Master Leren en Innoveren. Verandering en ontwikkeling zijn de sleutelwoorden in haar beroepspraktijk. Opgeleid als beeldhouwer en later als socioloog heeft zij geleerd om altijd nieuwe perspectieven op te zoeken. Om vraagstukken en ontwikkelingen in het sociale domein richting te geven, zoekt zij naar handelingsmogelijkheden van betrokkenen en zal zij inzichten die tijdens het werken aan vernieuwing ontstaan, methodisch bevragen om deze beschikbaar te krijgen voor anderen. Arienne leidt onderzoeksprogramma’s gericht op duurzame verandering en geeft les over de onderwerpen leren innoveren, veranderkunde, leiderschap en actieonderzoek. Ze is assessor in de beoordeling van eindexamens en begeleidt studenten in hun thesisonderzoek.

 • dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Foto van Sandra Doeze Jager Van Vliet. Een vrouw met blonde haren, zwart leren jasje en zilveren oorbellen.

  Sandra Doeze Jager is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, artificiële Intelligentie en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat vooral de drijfveren voor duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR-activiteiten en modellen. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze startte in december 2013 haar promotieonderzoek en promoveerde in december 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.

Nu starten met Mastermodule Cyclisch verbeteren in het onderwijs

Mastermodule Cyclisch verbeteren in het onderwijs

Los samen met je team op een 'agile' manier vraagstukken op

 • Los urgente en terugkerende vraagstukken op
 • Werk stap voor stap aan duurzame veranderingen
 • Maak impact door te werken vanuit gezamenlijke kracht
Twee vrouwen en twee mannen lopen samen de trap af, ze zijn in een kantorenpand.

Twijfel je nog? Kom dan naar onze gratis online proeverij!

Ontdek jouw mogelijkheden en power up your skills

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Portretfoto van Susanne Beukes. Een vrouw met lang rossig haar met krullen en witte trui met daarover een zwarte blazer.

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou