Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
HBO module Financieel management

HBO module Financieel management

Begrip van en grip op de financiële kant van je organisatie

 • Krijg zicht op de financiële gezondheid van je organisatie
 • Krijg vat op prijs, kostprijs en winstgevendheid
 • Word gesprekspartner voor het management over de financiële aansturing

Bekijk alle details

Uitvoering
HBO module
Duur
4 dagen (13 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in HBO module Financieel management

Wat is de financiële situatie van je organisatie? Geven de begroting, de winst- en verliesrekening en de balans een accuraat beeld van wat er binnen de organisatie gaande is en wat er moet gebeuren? Is het bedrijf winstgevend genoeg, en welke factoren spelen daarbij een rol? Kunnen alle rekeningen op tijd worden betaald? Zijn de risico’s duidelijk in kaart gebracht?

Allerlei vragen die je als bedrijfskundige op hoofdlijnen moet kunnen beantwoorden . In deze module krijg je inzicht in het financieel management van een organisatie. Je leert de juiste vragen te stellen en je weet je in gesprekken met het management adequaat te positioneren. Deze module kan afzonderlijk gevolgd worden of als een component van de HBO Bachelor Bedrijfskunde.

In deze hbo-module financieel management komen de vier aspecten aan de orde die de basis vormen voor de financiële aansturing van een bedrijf of organisatie:

 1. De financiële documenten, zoals de begroting en de balans
 2. De winstgevendheid van de producten of diensten (kostprijsberekeningen)
 3. De kengetallen, zoals de solvabiliteits- en liquiditeitsratio
 4. Realisatie van doelstellingen en het beheersen van risico’s

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Begroting, balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht
 • Samenhang baten en lasten, inkomsten en uitgaven
 • Kosten, kostprijs en prijs
 • Kengetallen: zoals de solvabiliteits- en liquiditeitsratio
 • Administratieve organisatie en interne controle
 • Control en risicomanagement

Resultaten

 • Je kunt kritisch reflecteren op de financiële aansturing van de organisatie
 • Je begrijpt de essentiële aspecten van de financiële bedrijfsvoering
 • Je kunt opvallendheden signaleren in balans en winst- en verliesrekening
 • Je kunt de verschillende ratio-analyses toepassen
 • Je hebt inzicht in de financiële (kengetallen) en gevolgen daarvan
 • Je begrijpt hoe je de uitvoering van een proces of project kunt beheersen
 • Je bent een gesprekspartner voor het management over de financiële aansturing

Draag bij aan een financieel gezond bedrijf

Voor wie?

Je wil je organisatie of bedrijf op een strategisch en tactisch niveau adviseren over de financiële aansturing. Tijdens deze financiële management opleiding maak je kennis met bedrijfsvoering en krijg je grip op verschillende aspecten daarvan: begroting, winstgevendheid, kengetallen en risicomanagement. Daarnaast leer je de onderlinge verbanden te zien, opmerkelijke zaken te herkennen, en deze te kunnen bevragen.

Toelatingscriteria

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding

Tijdens deze financieel management opleiding ga je aan de slag met je eigen beroepsproduct. Een groot voordeel is dat je na het voltooien van de module beschikt over een concreet plan waarmee je daadwerkelijk verschil kunt maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Dit kan voor je eigen onderneming zijn of aansluiten bij de functie die je vervult. Heb je op dit moment geen (vaste) werkplek? Dan is het ook mogelijk een praktijkopdracht in te dienen namens of ten behoeve van een organisatie. De volgende criteria zijn van belang voor deze praktijkopdracht:

 • De organisatie of het organisatieonderdeel maakt een eigen begroting en/of budget.
 • De organisatie of het organisatieonderdeel is van enige omvang (heeft minimaal vijf medewerkers in dienst, heeft andere kosten dan alleen personeelskosten, doet investeringen).
 • De student heeft in het geval van onvoldoende aanwezigheid van financiële verslagen ook de gelegenheid om:
 • Een eigen casus te gebruiken, bijvoorbeeld een jaarverslag van organisatie naar keuze (de docent kan hierin adviseren)
 • Deze gegevens blijven tussen student en beoordelende docent en worden niet gedeeld.

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/businesscoach.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van de HBO module bedraagt € 2.595,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 187,42 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Interactief e-book van Edumundo
 • Praktische bedrijfseconomie Theorieboek (boek)
 • Praktische bedrijfseconomie Opgavenboek (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. btw).

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de HBO module bedraagt 13 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 4 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 4:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 8:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze HBO module is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Ronald van Tol

  Ronald van Tol MMC leest een jaarrekening als een roman en zoekt het verhaal van de onderneming achter de cijfers. Hij is afgestudeerd aan de post doctorale opleiding Management Consultant aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor heeft hij onder andere bedrijfseconomie gestudeerd en is autodidact in andere vakken die voor organisatiekunde belangrijk zijn zoals biologie, psychologie en filosofie. Hij werkt als zelfstandige en organisatiekundige op het gebied van risicomanagement. Daarvoor werkte hij in ICT als management consultant en dáárvoor als bankier. Hij ziet het als en sport om zaken zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en daarvoor is beheersing van een vak essentieel (vindt hij). Hij geeft les in risicomanagement en financieel management.

 • John Smits

  John Smits inspireert al jaren studenten als het gaat om de regisseursrol op het snijvlak van IT & business. Het werken met nieuwe technieken, durven te pionieren en verandermanagement is voor hem een tweede natuur. Met de krachtige combinatie van IT-trainingen, IT-ervaring en een afgeronde MBA en accountantsopleiding voorziet hij het bedrijfsleven van strategisch advies. Hij deelt graag zijn kennis en coacht, inspireert, prikkelt en enthousiasmeert studenten graag op het gebied van digitale transitie en datagedreven werken. Als innovator is hij trainer en ontwikkelaar van onderwijsmateriaal op het gebied van Big Data, Business Intelligence, ICT, Data Analyse en FinTech.

 • Sander Koonings MA CPC

  In 2011 is Sander Koonings afgestudeerd aan Nyenrode als Master of Science in Controlling. Meer dan 20 jaar is hij werkzaam geweest als consultant en (senior) leader in complexe verandertrajecten in het internationaal bedrijfsleven. Sinds een aantal jaar focust hij zich, als coach en adviseur, op talent- en leiderschapsontwikkeling. Daarnaast doceert hij in verschillende bedrijfskundige- en gelieerde domeinen.


Wat anderen over HBO module Financieel management zeggen

Ervaringen

8,3 van de 10

8,3 uit 7 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met HBO module Financieel management

HBO module Financieel management

Begrip van en grip op de financiële kant van je organisatie

 • Krijg zicht op de financiële gezondheid van je organisatie
 • Krijg vat op prijs, kostprijs en winstgevendheid
 • Word gesprekspartner voor het management over de financiële aansturing

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou