Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
HBO module Organisatiekunde

HBO module Organisatiekunde

Krijg met integrale blik strategisch inzicht op organisaties

 • Je ontwikkelt een integrale blik op organisaties in een veranderende wereld
 • Je leert organisatievraagstukken vanuit verschillende disciplines bekijken
 • Je legt de basis om als bedrijfskundige met nóg meer impact je rol te pakken

Bekijk alle details

Uitvoering
HBO module
Duur
4 dagen (13 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in HBO module Organisatiekunde

In deze module sta je stil bij wat een organisatie is en de verschillende sturingselementen die er binnen een organisatie zijn. Deze elementen gebruikt een organisatie om de prestaties te verbeteren en zo dichter bij de missie en visie te komen. Door te analyseren welke sturingselementen nog aandacht verdienen, komt de organisatie vooruit. De module is los te volgen of als onderdeel van de Bachelor Bedrijfskunde.

Als bedrijfskundige kun jij herkennen wat de samenhang is tussen alle sturingselementen en kun je afwijkingen signaleren. Hierdoor kan jij binnen jouw organisatie bijdragen aan het versnellen van de groei. Door de belangrijkste sturingselementen te verkennen kun je een diagnose stellen waar in jouw organisatie de grootste verbetering te maken is en dus de meeste impact. Jouw organisatie heeft hier baat bij doordat verschillende initiatieven beter op elkaar aangesloten zijn en hierdoor bijdragen aan de missie, visie en strategie van de organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Missie, visie en strategie
 • Sturingselementen in een organisatie
 • 7S-model van McKinsey
 • Stromingen en ontwikkelingen in de organisatiekunde
 • Organisatieontwikkeling en -analyse
 • Organisatiestructuren
 • Systemen en processen
 • Leiderschap
 • Organisatiecultuur

Resultaten

 • Je kunt de geschiedenis, missie en visie van de organisatie in kaart brengen.
 • Je kunt de vertaling van de missie, visie naar een strategisch plan beoordelen
 • Je weet hoe organisatiestructuur bijdraagt aan de missie, visie en strategie
 • Je weet hoe de structuur bijdraagt aan de diensten of producten
 • Je kent de samenhang tussen de stuurelementen van een organisatie
 • Je kijkt vanuit verschillende invalshoeken naar vraagstukken in organisaties
 • Je begrijpt hoe die in samenhang bijdragen aan succes of dit juist belemmeren

Geef succesvol invulling aan organisatievraagstukken

Voor wie?

In je werk kom je vaak vraagstukken tegen op het gebied van organisatiekunde. Deze HBO module helpt je een stap in je professionele ontwikkeling te maken en een basis te leggen voor een integrale blik op organisaties. Door de praktische insteek kan je het geleerde meteen in je eigen praktijk toepassen en impact hebben als professional.

Toelatingscriteria 

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding

Gedurende deze hbo opleiding ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf. 

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/businesscoach.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van de HBO module bedraagt € 2.595,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 144,77 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Interactief e-book van Edumundo
 • Inleiding Organisatiekunde (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. btw).

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de HBO module bedraagt 13 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 4 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 4:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 8:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze HBO module is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Drs. Tony Laumen MBA

  Drs. Tony Laumen MBA heeft na het afronden van een MBA, een opleiding gevolgd in Arbeids- en Organisatiepsychologie (Major) en Gezondheidspsychologie (Minor) en met als specialisatie de narratieve psychologie m.b.v. de Zelfkonfrontatiemethode (ZKM). Na een carrièrestart in marketing, communicatie, sales heeft hij zijn sporen verdiend in Human Resources, management en advies. Sinds 2012 is Tony actief als (kern)docent in het HBO-onderwijs (Bachelor/Master). Hij richt zich hierbij op het brede domein van bedrijfskunde tot psychologie. Tevens traint Tony aankomende (register) professionals binnen diverse beroepsgroepen waaronder arbeidsdeskundigen, loopbaanprofessionals, casemanagers, ziekteverzuimspecialisten (CROV/RCCM) en jobcoaches.

 • Drs. Jeroen Terpstra

  Drs. Jeroen Terpstra is bedrijfskundige met als (post graduate) specialisatie Verandermanagement. Na managementervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en een aantal jaren als senior consultant, is hij inmiddels zo’n 15 jaar zelfstandig interim- en projectmanager. Vanaf 2014 combineert hij deze praktijk met het parttime docent-zijn. En dat bevalt goed. Als ondernemer én bedrijfskundige is hij inzetbaar bij een breed scala aan vakgebieden, heeft plezier in het doceren en is kerndocent Gedrag in Organisaties. Dat bevalt wederzijds (meestal) goed en hij wordt, ondanks de brede ervaring, toch zeer regelmatig verrast en geprikkeld wordt door de input en aanvullingen van studenten en collega’s. En dat blijft mooi!


Wat anderen over HBO module Organisatiekunde zeggen

Ervaringen

8,3 van de 10

8,3 uit 7 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met HBO module Organisatiekunde

HBO module Organisatiekunde

Krijg met integrale blik strategisch inzicht op organisaties

 • Je ontwikkelt een integrale blik op organisaties in een veranderende wereld
 • Je leert organisatievraagstukken vanuit verschillende disciplines bekijken
 • Je legt de basis om als bedrijfskundige met nóg meer impact je rol te pakken

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou