Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
HBO module Gedrag in organisaties

HBO module Gedrag in organisaties

Begrijp beïnvloeding en impact van gedrag in organisaties

 • Krijg zicht op factoren die het gedrag in organisaties beïnvloeden
 • Observeer gedrag in teams en beoordeel de bijdrage aan effectief functioneren 
 • Leer het belang van gedragsverandering voor de realisatie van organisatiedoelen

Bekijk alle details

Uitvoering
HBO module
Duur
4 dagen (13 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in HBO module Gedrag in organisaties

In deze module krijg je inzicht in individueel en collectief gedrag in organisaties. Hoe trek je mensen aan die passen bij het DNA van de organisatie, waardoor ze het juiste gedrag vertonen? Vervolgens is de uitdaging deze mensen te behouden. Je leert hoe gedrag wordt beïnvloed en hoe je dit kunt ontwikkelen zodat het bijdraagt aan de missie, visie en strategie van de organisatie. Ook krijg je inzicht in situaties waarin niet-effectief gedrag aan de orde is waardoor conflicten ontstaan. Macht in organisaties komt aan bod en hoe dat zowel positief als negatief uit kan werken. Ook leer je over teamdynamieken en de verschillende fasen in teamontwikkeling. Tenslotte leer je hoe gedragsverandering werkt en hoe cultuur en communicatie hier een rol in kunnen spelen.

Met deze inzichten ontwikkel je jezelf als een gesprekspartner voor het management over gedrag in organisaties. Je gaat aan de slag met het maken van een analyse van de volwassenheid van een team en presenteert deze. De module is los te volgen of als onderdeel van de Bachelor Bedrijfskunde.

In de module komen vier perspectieven aan de orde die gedrag van mensen in organisaties beïnvloeden:

 1. Individuele factoren, zoals motivatie, persoonlijkheid en behoeftes
 2. Groepsfactoren, zoals teamontwikkeling en inclusiviteit en diversiteit
 3. Organisatorische factoren:; cultuur, communicatie, besluitvorming, en conflicten
 4. Omgevingsfactoren, zoals sociaal-culturele aspecten

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Individu en organisaties
 • Individueel en collectief gedrag 
 • Samenwerken en overleggen in groepen
 • Macht en invloed
 • Negatief gedrag
 • Aantrekken en beïnvloeden van gedag
 • Organisatiecultuur en gedrag
 • Behavioural experience

Resultaten

 • Je verheldert de factoren die gedrag in de organisatie beïnvloeden
 • Je analyseert effectief gedrag aan de hand van data en observaties
 • Je diagnosticeert teamvolwassenheid o.b.v. kenmerken via theorie en observatie
 • Je herkent hoe gedrag beïnvloed wordt en samenhangt met de organisatiecultuur
 • Je kent de essentiële aspecten van individueel en collectief gedrag in organisaties
 • Je kunt opvallendheden signaleren in teams en komt met effectieve oplossingen  
 • Je bent gesprekspartner voor het management over (gedrags)verandering

Veranderen is leren dat begint bij houding en gedrag

Voor wie?

Je wilt op strategisch en tactisch niveau adviseren over gedragsverandering in je organisatie of bedrijf. Je komt in aanraking met weerstand of conflicten en je wilt grip krijgen op de verschillende aspecten daarvan: motivatie, groepsdynamiek, beïnvloeden van gedrag, macht en invloed. Je wilt zicht hebben op welke factoren van je bedrijf gedrag beïnvloeden en hoe je opvallendheden kunt signaleren en kunt veranderen.

Toelatingscriteria

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding

Gedurende deze hbo opleiding ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Dit kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf. Voor deze praktijkopdracht gelden de volgende criteria:

 • Aanwezigheid van een team (4 a 5 personen) dat je kunt observeren en analyseren voor je praktijkopdracht
 • Toestemming van de teamleden voor aanwezigheid student (gegevens worden anoniem toegepast door de student)

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/businesscoach.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van de HBO module bedraagt € 2.595,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 180,04 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Interactief e-book van Edumundo
 • Gedrag in organisaties (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. btw).

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de HBO module bedraagt 13 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 4 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 4:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 8:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze HBO module is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Thomas van Andel

  Thomas van Andel is afgestudeerd in Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam (specialisatie: International Strategy). Na zijn studie heeft hij als strategie consultant en (team) coach meer dan 10 jaar ervaring opgedaan in verandermanagement en leiderschapsontwikkeling. Na een tijd aan de ‘harde’ kant van verandering te hebben gewerkt had hij behoefte aan een meer persoonlijke en pragmatische aanpak. Hij heeft zich vervolgens verdiept in de menselijke kant van verandering, wat hem de mogelijkheid biedt om vanuit meerdere perspectieven te kijken.

 • Drs. Remco Gaanderse

  Drs. Remco Gaanderse heeft zijn werkervaring van meer dan 30 jaar voornamelijk opgedaan in de financiële sector. Hij was werkzaam als country manager, consultant, change manager en adviseur op het snijvlak van financiële dienstverlening, business en ondernemerschap met een focus op opkomende markten in Centraal Europa, Latijns Amerika, Azië, Afrika en het Midden Oosten. Daarnaast heeft hij gewerkt als trainer voor organisaties en als docent en studentencoach aan hogescholen in Nederland en aan een Business School in Vietnam. Hij is in het bezit van een masterdiploma van de universiteit van Utrecht en heeft aanvullende opleidingen gevolgd aan onder andere Harvard Business School en Insead.

 • Robert van Roermund

  Robert van Roermund heeft veel mooie uitdagingen mogen aangaan bij prachtige bedrijven. Van service dienstverlening tot financiële dienstverlening, van automotive tot zorg-gerelateerde activiteiten, van re-tail tot e-tail, van B2C tot B2B tot F2C. Kortom, van vele markten thuis. De laatste 5 jaar heeft hij zich vooral bezig gehouden met het opzetten en helpen uitbouwen van start-ups en scale-ups. “Ik heb erg veel zin om mede op basis van deze persoonlijke missie samen met mijn SUAS-collega's een relevante bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van de SUAS-klanten en cursisten”. Hij is voor het laatst afgestudeerd bij INSEAD Fontainebleau onder andere in ‘Finance for Executives’ en ‘Strategic Alliances & Partnerships’.

 • Drs. Jeroen Terpstra

  Drs. Jeroen Terpstra is bedrijfskundige met als (post graduate) specialisatie Verandermanagement. Na managementervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en een aantal jaren als senior consultant, is hij inmiddels zo’n 15 jaar zelfstandig interim- en projectmanager. Vanaf 2014 combineert hij deze praktijk met het parttime docent-zijn. En dat bevalt goed. Als ondernemer én bedrijfskundige is hij inzetbaar bij een breed scala aan vakgebieden, heeft plezier in het doceren en is kerndocent Gedrag in Organisaties. Dat bevalt wederzijds (meestal) goed en hij wordt, ondanks de brede ervaring, toch zeer regelmatig verrast en geprikkeld wordt door de input en aanvullingen van studenten en collega’s. En dat blijft mooi!


Wat anderen over HBO module Gedrag in organisaties zeggen

Ervaringen

8,1 van de 10

8,1 uit 20 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met HBO module Gedrag in organisaties

HBO module Gedrag in organisaties

Begrijp beïnvloeding en impact van gedrag in organisaties

 • Krijg zicht op factoren die het gedrag in organisaties beïnvloeden
 • Observeer gedrag in teams en beoordeel de bijdrage aan effectief functioneren 
 • Leer het belang van gedragsverandering voor de realisatie van organisatiedoelen

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Susanne Beukes

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou