Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Opleiding tot Professioneel Coach

Opleiding tot Professioneel Coach

Help coachees hun potentieel ontdekken

 • Wordt een authentieke, transparante coach die ethisch verantwoord coacht
 • Ontwikkel je eigen unieke coachingsstijl en persoonlijke visie
 • Onderdeel van de door NOBCO geaccrediteerde opleiding op Practitioner niveau

Bekijk alle details

Uitvoering
Beroepsopleiding
Accreditaties
NOBCO, EMCC
Duur
7 dagen (20 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
 • +1
  Nog 1 anderen

Dit ga je leren in Opleiding tot Professioneel Coach

De Opleiding tot Professioneel Coach is een complete opleiding met een stevige verankering in de wetenschap die jou naast theoretische verdieping vooral veel ruimte geeft om te oefenen met coachen. Daarbij werk je continu aan jouw eigen ontwikkeling als mens. Zodat jij je deze mooie professie goed eigen kunt maken en met zekerheid en lef durft te coachen. 

De eigen kracht, wijsheid en het potentieel van jouw coachee vormen het uitgangspunt van jouw werkwijze. Waarden en ambities van de coachee zijn de motor voor ontwikkeling en het vrijmaken van talenten. Vanuit deze kracht omarm je alles wat de coachee belemmert en verbindt je hem met zijn potentieel.  Hiermee realiseer je een diepere en snellere ontwikkeling van de coachee. 

Je gaat aan de slag met verschillende methodieken, tools en vaardigheden, waarbij je je realiseert dat jij als coach het belangrijkste instrument bent. Vanaf de start breng je dit in de praktijk in 2 coachingstrajecten. 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Grondhouding, basisvaardigheden en contracteren
 • Wat is coaching? Coachvraag en coachovereenkomst
 • Competenties van NOBCO
 • Potentieel (ambities, waarden en talenten)
 • Belemmeringen (niet-helpende gedachten, gevoel en gedrag)
 • Werken met gespreksfaseringen in een coachingsgesprek

Resultaten

 • Je kunt een coachingsgesprek en -traject gefaseerd opbouwen
 • Je coacht gericht op actie en gedragsverandering bij de coachee
 • Je kent jouw kracht, talenten en waarden als mens en coach
 • Je treedt als professioneel coach op met lef, creativiteit en speelsheid
 • Je ontwikkelt een persoonlijke visie en kenmerkende stijl van coaching
 • Je werkt vanuit een gedragswetenschappelijke visie: de kompasvisie

Word de coach die je zelf zou willen hebben

Voor wie?

Je wilt jezelf ontwikkelen tot professioneel coach én als mens. Je hebt hbo werk- en denkniveau.

Toelatingscriteria

Je kunt reflecteren op eigen gedrag en goed feedback ontvangen. Vanaf de start van de opleiding heb je minimaal twee personen bereid gevonden om zich in een coachingstraject te laten coachen tijdens het doorlopen van de opleiding.

Inhoud

De Opleiding tot Professioneel Coach is opgebouwd uit 4 themablokken:

Blok 1 Coaching

Je maakt kennis met essentiële coachingsvaardigheden, waaronder luisteren op meerdere niveaus en het stellen van krachtige vragen. Je maakt jezelf een coachende grondhouding eigen. Vanuit deze grondhouding durf je nieuwsgierig te zijn, kun je verbinding maken en werken met hypothesen.

Blok 2 Authenticiteit

Je gaat coachen op waarden en ambities van de coachee, waardoor beiden ontdekken wat werkelijk belangrijk is. Hoe slaag jij er in de coachee krachtige keuzes te laten maken, waardoor deze zijn/haar eigen talenten optimaal inzet en omzet in effectief gedrag?    

Blok 3 Perspectief

Je leert krachtig te reflecteren en confronteren. Hiermee versnel je het leerproces van de coachee. Je creëert aandacht voor belemmerende overtuigingen en saboteurs. Je zet de coachee aan tot concrete acties om ineffectieve denk- en gedragspatronen te doorbreken.

Blok 4 Werkomgeving

Je integreert in dit blok jouw ervaringen en ontwikkeling. Je werkt verder aan een eigen coachingsprofiel waarin je jouw eigen visie en stijl als coach benoemt. Ook experimenteer je volop om vaardigheden verder aan te scherpen.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De opleidingsprijs is € 3.400,00 (excl. 21% btw).

Betaal je de opleiding zelf? Dan profiteer je automatisch van een supervoordelige regeling. Je betaalt namelijk géén 21% btw, maar slechts een toeslag van 10%. Je prijs is dan € 3.740,00.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 213,50 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Succeskit SUAS NL
 • Ik (k)en mijn ikken (boek)
 • HOE boek voor de coach (boek)
 • Goud (boek)
 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 560,00 (excl. BTW). Je betaalt uiteraard geen arrangementskosten als je kiest voor de online variant in de ‘virtual class’.

Programma

Doelstellende vragenlijst

Voorafgaand aan de training vul je online een vragenformulier in. De trainer checkt hiermee of de training aansluit bij jouw leerwensen en verwachtingen. Daarna krijg je vaak al studiemateriaal of een voorbereidende opdracht, zodat je direct aan de slag kunt.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt ruim 5 maanden. De opleiding bestaat uit een online kennismakingsgesprek en 3 bijeenkomsten van 1 dag en 2 bijeenkomsten van 2 dagen. Na dag 7 heb je een afrondend gesprek met jouw supervisor. 

Belangrijk is dat je je realiseert dat jouw eigen ontwikkeling in dit traject centraal staat. Net als coachen is ook deze opleiding niet vrijblijvend. Je moet echte eigen thema’s als coachvraag inbrengen, coachingstrajecten met coachees uitvoeren en deel nemen aan intervisie- en supervisiebijeenkomsten. Je maakt opdrachten en bouwt gedurende de opleiding een portfolio op met o.a. reflectieverslagen en logboeken. 

Het programma wordt verzorgd door top opleiders en supervisoren. We starten met een online kennismakingsgesprek met jouw supervisor. De supervisor is jouw contactpersoon gedurende de hele opleiding.

Als je de Opleiding tot Professioneel Coach hebt volbracht en alle daarbij behorende opdrachten hebt ingeleverd die aan de gestelde eisen voldoen, ontvang je het SUAS certificaat ‘Professioneel Coach’. 

Bijeenkomst 1,2 en 5

 • 1 dag van 09.30 tot 17.00 uur

Bijeenkomst 3 en 4

 • 2 dagen van 9.30 tot 17.00 uur

Nagesprek

Ca 4 weken na de laatste opleidingsdag heb je een online bindend adviesgesprek met de supervisor.

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze opleiding is 12 deelnemers.

Certificaat

Indien je de Opleiding tot Professioneel Coach hebt volbracht, ontvang je het SUAS Certificaat. Na succesvolle afronding van de Opleiding tot Professioneel Coach bestaat de mogelijkheid tot het volgen van de Opleiding tot Professioneel Coach – Keurmerk NOBCO Coach.

 

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Dit worden je docenten

 • Sylvia Verkroost

  Sylvia Verkroost werkt al sinds 2009 als ontwikkelingsgericht coach in uiteenlopende projecten. Met Sylvia werk je aan je persoonlijke project en tegelijkertijd aan je persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Je leert inzien hoe en waarom je de dingen aanpakt zoals je nu doet. En ook wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die zo goed mogelijk in kunt zetten om je doelen te realiseren. Je ontwikkelt daarnaast ook je eigen recept om succesvoller en/of gelukkiger door het leven te gaan. Die twee zijn namelijk niet per definitie hetzelfde.

 • Aveline Dijkman

  Aveline Dijkman werkt als coach in haar eigen praktijk DAT Coaching. Ze is Europees geaccrediteerd als Master Practitioner bij de NOBCO/EMCC en Certified Professional Co-Active Coach (CPCC). Dit maakt dat ze nauw betrokken is bij de ontwikkeling en uitvoering van de opleiding ‘Coachen van collega's’ en de ‘Opleiding tot Professioneel Coach’. Haar metafoor voor coaching is de tulpenbol. Wie zich wil ontwikkelen, bijvoorbeeld zich krachtiger presenteren of effectiever werken, kan uitgaan van een enorm potentieel. Het is al aanwezig, net als bij die bol. Tijd voor wat water en zonlicht.

 • Margreet Steenbrink

  Margreet Steenbrink heeft ruim 20 jaar ervaring als consultant, trainer en coach op het snijvlak van leiderschap, organisatieontwikkeling en persoonlijke effectiviteit. In het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en het onderwijs als opleider en supervisor van coaches. Ze publiceerde diverse artikelen over coaching en zat in de redactie van Tijdschrift voor Coaching. Tot voor kort zat ze in het bestuur van de Nederlands Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en namens Nederland in de European Mentoring & Coaching Council (EMCC).

 • Wies Bronkhorst

  Wies Bronkhorst is internationaal gecertificeerd coach. Ze volgde o.a. de door de International Coach Federation geaccrediteerde opleidingen Co-Active Coaching en Organization and Relationship Systems Coaching. Haar manier van trainen kenmerkt zich vooral door haar rustige, luchtige, serieuze, humorvolle en persoonlijke aanpak binnen een vertrouwelijke sfeer. Leren vereist vooral oefenen, doen, struikelen, vallen, opstaan én weer doorgaan. Met als belangrijk resultaat dat mensen gaan doen waarvoor ze gemaakt zijn en daardoor een rijk en zinvol leven kunnen leiden. Dat is haar drijfveer.

 • Marie-José Cremers

  Na jarenlang te hebben bijgedragen aan de opbouw van een van Nederlands bekendste trainings- en coachinginstituten, heeft Marie-José haar hart gevolgd en gekozen voor zelfstandigheid. Belangrijkste afwegingen hierbij waren de kwaliteit die zij continu wil blijven bieden, maar ook de flexibiliteit om vernieuwende ontwikkelingen binnen het vakgebied snel te adopteren in haar opleidings- en coachingpraktijk. Ze is sociaal psycholoog, coach en trainer en werkt vanuit de basisprincipes: ken je valkuilen én herinner je verlangen en sterktes. Dat geldt voor persoonlijk leiderschap als ook bijvoorbeeld voor burn-outcoaching. Inzichten vanuit de psychologie vormen de basis voor haar coaching en trainingen.


Wat anderen over Opleiding tot Professioneel Coach zeggen

Ervaringen

8,1 van de 10

8,1 uit 28 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Opleiding tot Professioneel Coach

Opleiding tot Professioneel Coach

Help coachees hun potentieel ontdekken

 • Wordt een authentieke, transparante coach die ethisch verantwoord coacht
 • Ontwikkel je eigen unieke coachingsstijl en persoonlijke visie
 • Onderdeel van de door NOBCO geaccrediteerde opleiding op Practitioner niveau

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Judith Hoogkamp

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou