Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Nu met 15% last-minute korting

Coachen van collega's

Een stevige praktijkgerichte basisopleiding

 • Stap uit de rol van expert/mentor/adviseur en in de rol van coach
 • Word de coach die collega's inspireert en motiveert
 • Onderdeel van de door NOBCO geaccrediteerde opleiding op Foundation niveau

Bekijk alle details

Uitvoering
Beroepsopleiding
Accreditaties
NOBCO, EMCC, EQA
Duur
4 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in juli
Onderwerpen
 • +1
  Nog 1 anderen

Dit ga je leren in Coachen van collega's

Als coach van collega's heb je vaak meerdere petten op. Leer hoe je uit de rol van mentor, expert of adviseur stapt en in de rol van coach. Je gaat collega’s coachen, oefent met mededeelnemers en wordt ook zelf gecoacht. Zo ondervind je aan den lijve wat de impact van coachen is. Tegelijkertijd werk je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Je ontwikkelt een coachende grondhouding en basis coachingsvaardigheden, waarbij jij je beseft dat jij het belangrijkste instrument bent. Tijdens de opleiding Coachen van Collega's besteden we aandacht aan de implicaties die het coachen van een collega met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende belangen in de driehoeksrelatie coach-coachee-organisatie en de rolspanning met betrekking tot bijvoorbeeld vertrouwelijkheid, integriteit en verantwoordelijkheid.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Wat is coaching?
 • Coachingsvraag verhelderen en coachrelatie vormgeven
 • Grondhouding en basisvaardigheden van het coachen
 • Talenten, waarden en ambitie als motor voor krachtige keuzes
 • Omgaan met ineffectieve gedragspatronen
 • Feedback geven en ontvangen

Resultaten

 • Je hebt inzicht in de verschillende rollen van coach, mentor en adviseur
 • Je kunt een coachingsgesprek en -traject gefaseerd opbouwen
 • Je weet hoe jouw waarden, kwaliteiten en patronen je coaching beïnvloeden
 • Je coacht gericht op actie en gedragsverandering bij je collega's
 • Je werkt vanuit een gedragswetenschappelijke visie: de kompasvisie

Potentieelontwikkeling van mensen in organisaties

Voor wie?

Je bent senior medewerker, leidinggevende of expert in een organisatie. Je hebt de oprechte wens om je collega’s te coachen en ze te begeleiden op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en effectiever functioneren. Je hebt hbo werk- en denkniveau.

Toelatingscriteria

Je hebt al eerder gewerkt aan je eigen persoonlijke ontwikkeling en bent in staat om op eigen handelen/gedrag te reflecteren.

Vanaf de start van de opleiding heb je minimaal twee collega’s bereid gevonden om zich in een coachingstraject te laten coachen tijdens het doorlopen van de opleiding.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Training

De trainingsprijs is € 2.295,00 (excl. 21% btw).

Betaal je de training zelf? Dan profiteer je automatisch van een supervoordelige regeling. Je betaalt namelijk géén 21% btw, maar slechts een toeslag van 10%. Je prijs is dan € 2.524,50.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 124,06 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Succeskit SUAS NL
 • Goud (boek)
 • Mindfulness (boek)
 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 320,00 (excl. btw).

Programma

Doelstellende vragenlijst

Voorafgaand aan de opleiding vul je online een competentiescan en vragenformulier in. Jouw leerwensen en verwachtingen worden met de opleider besproken tijdens het online kennismakingsgesprek. Daarna krijg je al voorbereidende opdrachten, zodat je direct aan de slag kunt.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt ruim 3 maanden. De opleiding bestaat uit een online kennismakingsgesprek en 4 bijeenkomsten van 1 dag. 

Je hoeft nog geen basiskennis op het gebied van coachen te hebben, maar wel het inzicht dat coachen gaat over zelf leren sturen, oplossen en leren. Belangrijk is dat je je realiseert dat jouw eigen ontwikkeling in dit traject centraal staat. Net als coachen is ook deze opleiding niet vrijblijvend. Je moet echte eigen thema’s als coachvraag inbrengen, coachingstrajecten met collega’s uitvoeren, intervisie doen, huiswerkopdrachten maken en reflecteren middels reflectieverslagen en de feedback die je hierop ontvangt. Het programma wordt verzorgd door top opleiders en supervisoren. Voor een optimaal resultaat is, naast de bijeenkomsten, ongeveer 3 uur zelfstudie per week nodig.

Bijeenkomst 1 t/m 4:

 • 1 dag van 09.30 tot 17.00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze training is 12 deelnemers.

Certificaat 

Als je de Opleiding Coachen van Collega’s hebt volbracht en alle daarbij behorende opdrachten hebt ingeleverd die aan de gestelde eisen voldoen, ontvang je het SUAS certificaat ‘Coachen van Collega’s’. 

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Dit worden je docenten

 • Sylvia Verkroost

  Sylvia Verkroost werkt al sinds 2009 als ontwikkelingsgericht coach in uiteenlopende projecten. Met Sylvia werk je aan je persoonlijke project en tegelijkertijd aan je persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Je leert inzien hoe en waarom je de dingen aanpakt zoals je nu doet. En ook wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die zo goed mogelijk in kunt zetten om je doelen te realiseren. Je ontwikkelt daarnaast ook je eigen recept om succesvoller en/of gelukkiger door het leven te gaan. Die twee zijn namelijk niet per definitie hetzelfde.

 • Aveline Dijkman

  Aveline Dijkman werkt als coach in haar eigen praktijk DAT Coaching. Ze is Europees geaccrediteerd als Master Practitioner bij de NOBCO/EMCC en Certified Professional Co-Active Coach (CPCC). Dit maakt dat ze nauw betrokken is bij de ontwikkeling en uitvoering van de opleiding ‘Coachen van collega's’ en de ‘Opleiding tot Professioneel Coach’. Haar metafoor voor coaching is de tulpenbol. Wie zich wil ontwikkelen, bijvoorbeeld zich krachtiger presenteren of effectiever werken, kan uitgaan van een enorm potentieel. Het is al aanwezig, net als bij die bol. Tijd voor wat water en zonlicht.

 • Sarah Hendriks

  Sarah Hendriks is een betrokken en bevlogen Coach en Trainer vanuit haar eigen praktijk De Groeistudio. Zij werkt vanuit het vertrouwen in het potentieel dat in elk mens aanwezig is aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Dit leidt tot het volledig benutten van talent, het maken van krachtige keuzes en een betere balans tussen werk en privé. Met een Master en achtergrond in Communicatie heeft Sarah ruim 17 jaar ervaring in diverse (leidinggevende) functies in het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en als zelfstandig ondernemer.

 • Susan Theunissen

  Susan werkt voornamelijk met vrouwen en mannen tussen de 25 en 45 jaar die hard aan het werk zijn, die vaak de motor van een organisatie vormen en in een fase van het leven zitten waar grote beslissingen worden genomen. Dit is de fase van o.a. samenwonen/trouwen/single blijven, wel of geen gezin stichten, scheidingen, carrière maken, parttime werken. Keuzes waarvoor je staat, beslissingen die je neemt en vervolgens het dagelijkse leven met die beslissingen. En dat valt niet altijd mee. Ze gelooft dat juist deze groep met zo af en toe een steuntje in de rug en wat nieuwe inzichten werk en privé beter kan combineren en daardoor gemotiveerder, meer betrokken en enthousiaster in het leven staat. Dat heeft ze zelf ervaren en dat gunt ze een ander ook.

 • Sigrid Hoppener

  Sigrid Hoppener coacht, traint en adviseert individuen, teams, leidinggevenden en organisaties. Met warmte, humor en uitdaging brengt ze de coachee snel en diepgaand terug bij de eigen kracht. Haar nieuwsgierige en open blik brengt de innerlijke potentie tot leven. Als vuurtoren toont ze ruimte en mogelijkheden waar donkerte, complexiteit en turbulentie speelt. Ze zet de kracht van de coachee in het licht zodat deze het roer in eigen handen neemt en koerst naar de bewust gekozen stip op de horizon. Zo kan de coachee het eigen talent voor meerdere uitdagingen inzetten. Ze neemt diverse coachingmethoden en ruime kennis van organisatiedynamieken met zich mee.


Wat anderen over Coachen van collega's zeggen

Ervaringen

8,5 van de 10

8,5 uit 131 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Coachen van collega's

Coachen van collega's

Een stevige praktijkgerichte basisopleiding

 • Stap uit de rol van expert/mentor/adviseur en in de rol van coach
 • Word de coach die collega's inspireert en motiveert
 • Onderdeel van de door NOBCO geaccrediteerde opleiding op Foundation niveau

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Wieneke Wegeling

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou