Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Slechte verliezers maken goede winnaars

Column #35

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
4 maart 2022
3 minuten leestijd

Freek van Kraaikamp (36) schrijft in zijn nieuwste column over zijn drive om altijd te willen winnen of dit nu privé of zakelijk is. Het liefst omringt hij zichzelf met slechte verliezers. Want dat zijn volgens Freek de allerbeste winnaars. Heb jij een baan die leuk genoeg is om de strijd voor te willen aangaan?

Ik kan notoir slecht tegen mijn verlies. Of het nu een recruitment opdracht was, of de jacht op dat ene interview is. Ik kan je één voor één vertellen welke opdrachten en interviews mij zijn ontglipt. Ze zijn me namelijk allemaal even dierbaar. Ik trek het gewoon niet als dat gebeurt. Het is voor mij namelijk vrij simpel, ik wil gewoon winnen. Altijd. Of het nu linksom is, of rechtsom moet. Desnoods rechtdoor. Winnen zal ik. Want ik ben nu eenmaal een hele slechte verliezer, omdat ik doe waar mijn passie ligt. Of het nu zakelijk of privé is, ik doe alles vanuit mijn hart.

Werken waar je passie ligt

Het is iets waar ik zakelijk de vruchten van pluk, maar wat tegelijkertijd privé mijn downfall is geweest. Dingen doen waar je passie ligt, hard werken en slecht tegen je verlies kunnen is een hele slechte combinatie. Het leidde bij mij zelfs tot een burn-out. Als je niet uitkijkt dan voelt ieder verlies als een persoonlijke. En ik weet uit ervaring dat dat heel erg veel energie kost. Vooral ook omdat ik moeite heb om om te gaan met mensen die hun werk met minder passie doen. Inmiddels ben ik na mijn burn-out een aantal jaren verder, en hopelijk, een stukje wijzer. Nog steeds heb ik moeite om een mooi project af te wijzen. Of het nu een boek, een interview, een lezing of een training is. Het liefste doe ik het allemaal. Het is me gelukkig wel gelukt om een groep andere ‘slechte verliezers’ om mij heen te verzamelen. Alleen blijft het een haast dagelijkse strijd om niet alles aan te pakken en samen te werken met mensen die niet ‘mijn mindset’ hebben. Het is gewoon heel simpel, ik gun iedereen evenveel passie en energie te halen uit en het krijgen van hun werk. En stiekem verwacht ik ook een beetje dat iedereen zo in de wedstrijd zit. Hoewel ik ook wel weet dat dat echt niet altijd het geval is.

Niet another day at the office

Daarmee wil ik niet zeggen dat die mindset van mij zaligmakend is. Het is bij vlagen zelfs doodvermoeiend. Ik ben er oprecht ziek van als er een interview of een project aan mijn neus voorbijgaat. Ik kan me er nog steeds kapot aan ergeren als iemand die irritatie niet voelt. Alsof het another day at the office is. Daarom coach ik iedereen die ik als loopbaancoach spreek ook naar een punt, naar een baan en een bedrijf waar ze zelf ook warm van worden. Waar hun hart sneller van gaat kloppen, en ze daardoor vanzelf ook harder gaan lopen. Ik ga op zoek naar werk, naar een bedrijf en een doel waar mensen minder onverschillig in hun werk staan. Dan is werk namelijk niet alleen een baan, maar ook een doel.

Slechte verliezers, zijn de beste winnaars

Het voor mij een dagelijkse zoektocht naar slechte verliezers die samen met mij de strijd aan willen gaan om te komen richting dat ene doel. En dat betekent echt niet dat we samen alles winnen. Soms gaan we van links naar rechts of rechtdoor. Zelfs dan lukt het niet altijd om de winst mee naar huis te nemen. Je kunt immers niet alles winnen. Maar ik verwacht wel dat als we een keertje niet winnen, we samen een uurtje gaan zitten vloeken, onze rug rechten en opnieuw de strijd aangaan. Het is gewoon heel simpel, het liefste omring ik mezelf met slechte verliezers. Want dat zijn de allerbeste winnaars. Ik gun gewoon iedereen een baan die leuk genoeg is om de strijd voor te willen aangaan.

Versterk je persoonlijk kracht

Je hebt meer in huis dan je laat zien. Je oude gedragspatronen leiden tot minder effectiviteit en minder plezier in werk en leven. Je wilt meer je eigen koers varen. Wat zijn je waarden, kwaliteiten en ingesleten gedragspatronen? Ga vanuit persoonlijke kracht uitdagingen aan en maak bewustere keuzes. Ontdek het in de training Versterken van persoonlijke kracht.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit buiten op een bankje met te bellen. Naast hem op het bankje staat zijn rugzak.

Gerelateerde artikelen