Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Durf radicale keuzes te maken

Column #34

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
2 februari 2022
3 minuten leestijd

Hoe vaak heb jij een keuze gemaakt die je leven echt heeft veranderd? Vaak zijn ingrijpende keuzes doodeng om te maken en kiezen we liever voor de gewoonte. Freek van Kraaikamp (36) deelt zijn ervaring in het maken van een radicale keuze en daagt je uit!

Adapt, adjust and overcome

Als ondernemer en éénpitter ben ik gewend strijdvaardig en besluitvaardig de dag door te knallen. Zeker in tijden van grote veranderingen, maatregelen, last minute aanpassingen zijn de laatste twee jaar een tijd geweest van adapt, adjust and overcome. Het is een kwestie van dagelijks knopen doorhakken, en daar voel ik me goed bij. Maar als ik terugkijk op de afgelopen jaren dan zijn het niet de kleine dagelijkse beslissingen geweest die me de meeste winst hebben gebracht. Dat waren twee hele, grote en ingrijpende keuzes, die ik heel lang voor me uit had geschoven. Veel te lang zelfs.

In 2021 zegde ik mijn grootste bron van inkomsten op, een interim opdracht bij een recruitmentbureau die ik al vijf jaar deed. Een interim opdracht van vijf jaar, nee dat kan je niet echt interim meer noemen. Het was een knoop die ik doorhakte de dag voordat de avondklok inging. Een paar maanden later pakte ik met mijn andere bedrijf zakelijk al mijn hebben en houwen op. Ik verhuisde alles naar een nieuw magazijn, een nieuwe producent en een nieuwe backoffice. Dat gebeurde in een tijd dat nét de hele festivalzomer het raam uit ging en de voetbaltribunes gesloten werden voor supporters. Iets wat voor een kledingmerk dat vooral gedragen wordt door gabbers en voetbalsupporters niets meer of minder dan rampzalig is. Toch waren het opzeggen van mijn interim klus, en het verhuizen van mijn bedrijf de beste beslissingen die ik ooit nam. Het waren radicale, en misschien niet zo handig getimede, beslissingen die ik zo lang voor me uit had geschoven dat ik ze op het slechtste (lees: veel te laat) moment nam. Ook al was de timing verre van ideaal, het waren de beste beslissingen die ik maakte.

Het riedeltje

Het moeten jaren van verlammende onzekerheid zijn geweest, waarin vooral de dagelijkse praktijk me tegenhield een beslissing te nemen. Hoe lang moeten we nog leven met corona? Wordt het wel een succes? Zo erg is het nu toch ook weer niet (wat het meestal wel was)? Morgen doe ik het echt, anders volgende week, of volgend kwartaal. En aan het einde van kwartaal herhaalde al die vragen zich gewoon nog een keer. En nog een keer. Met als resultaat dat ik die radicale keuzes nooit maakte. Alles bleef bij het oude.

Radicale keuzes zijn vaak doodeng en verschrikkelijk ingrijpend. We geven huid, haar en zekerheid op. Een bepaalde mate van gegarandeerd succes, omzet en geld. Het is vaak de gewoonte die ons tegenhoudt, het doorbreken van je dagelijkse routine. Maar toch weet iedereen die ik het op de persoon afvraag precies wat ze écht zouden willen veranderen in hun leven. Een andere baan, huis of (zaken)partner. Alleen zijn er vaak meer argumenten om te blijven, dan om te gaan. Hoewel de basisgedachte: ‘ik moet hier weg’ vaak het sterkste is. We handelen er alleen vaak niet naar. Het leven gaat door volgens de routine die het heeft, zonder dat we er verandering in brengen. Hoewel we het vaak maar al te graag willen.

Ga voor het avontuur

Daarom wil je ik heel graag uitdagen: neem dit jaar één radicale keuze. Wacht niet op het juiste moment, wacht niet op de juiste omstandigheid. Doe het gewoon. Hoe onzeker en onpraktisch het ook is. Kies voor jezelf, kies voor het onzekere, kies voor het avontuur. Zie het als een cadeautje aan jezelf. Maak een plan, prik een datum, zet het in werking en neem de beslissing. Ongeacht wat de buitenwereld zegt of doet. Neem die radicale beslissing, voor jezelf. Je zult er geen spijt van hebben.

Doorbreek oude patronen

Wil je meer je eigen koers varen? Wil je vanuit je persoonlijke kracht uitdagingen aan gaan en bewustere keuzes maken? Dan is de training Versterken van persoonlijke kracht echt iets voor jou.

BEKIJK DE TRAINING

Een man staat buiten met zijn handen in zijn broekzakken voor zich uit te staren.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.