Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Nee, zeggen is ook een antwoord

Column #36

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
4 april 2022
3 minuten leestijd

Wat betekent nee zeggen voor jou? Freek van Kraaikamp legt in zijn column uit hoe hij op de harde manier heeft geleerd dat nee zeggen voor hem een noodzakelijkheid is om mentaal en fysiek fit te blijven.

Dan kom je weer even tot bezinning

Afgelopen week tikte ik op de piek van een oud-Hollandse griep bijna de veertig graden koorts aan. Dat maakt een mens nederig. Niet lezen, geen praatjes, gewoon liggen en op betere tijden hopen. En die betere tijden leken gevoelsmatig ongelofelijk lang op zich te laten wachten. Een paar dagen later was ik weer zielsgelukkig met mijn gezonde gestel en realiseerde ik me dat ik in de afgelopen zeven jaar geen griepje meer had gehad. En dat was/is wel eens anders geweest. Zoals mijn vriendin het zei: “dit is het eerste ziektegeval in onze relatie die je niet zelf hebt veroorzaakt door overmatig hard werken of feesten.” Ik kon haar, zoals zo vaak, geen ongelijk geven.

De crux ontdekt

Toen ik nog in loondienst werkte, kwakkelde ik van het ene griepje naar het andere verkoudheidje. Toen ik daarna van loondienst overstapte richting ondernemerschap zat ik binnen no-time in een stevige burn-out. En daarna? Op de één of andere manier ben ik zo fit als een hoentje. Zowel mentaal, als fysiek. En ik ben ervan overtuigd dat daarvoor één woord grotendeels verantwoordelijk is. Het woordje: nee.

Nee, is een verraderlijke drieletter constructie. Het een eenlettergrepig woord dat je hele bestaan kan veranderen, maar dat veel te weinig wordt gebruikt. Vaak vergeten we, of durven we er juist niet aan. Nee, heeft mijn leven veranderd. Voor mezelf, voor iedereen om me heen. Ik houd van nee.

Door je 'nee' word je 'ja' juist waardevoller

Op haast dagelijkse basis zie ik mensen draaien, wikken en wegen om het maar niet te gebruiken. Eventueel, misschien, later, straks of ‘ik kom er later op terug’ zijn zo gemakkelijk gezegd, terwijl je aan alles aanvoelt dat iemand veel liever nee zou zeggen. Nee, omdat je geen tijd hebt. Nee, omdat je geen zin hebt. Nee, omdat jij niet het probleem van iemand anders op gaat lossen. Nee, omdat je hebt beloofd een keertje op tijd thuis te zijn. Nee, omdat je echt wel wat beters te doen hebt. En gewoon nee, omdat je helemaal geen verklaring verschuldigd bent.

Nee, komt in zoveel vormen. Nee, kan zoveel leed voorkomen. Met nee kun je niet door je grenzen gaan. Met nee kun je op je eigen gezondheid letten. En op je agenda. En op je levensgeluk. Een mooie bijkomstigheid is dat het consequent gebruik van het woordje nee, het woordje ja juist veel waardevoller maakt. Want hoeveel waarde heeft iets wat je toch altijd krijgt? Juist, helemaal niets!

Tip van een succesvolle ondernemer: gebruik de juiste lat

Leer daarom eerlijk te zijn. Naar jezelf en naar een ander. Als iets niet gaat. Wanneer je iets niet leuk vindt. Als je niet de juiste persoon op de juiste plaats bent. Of als je er simpelweg even geen zin in hebt. Zeg gewoon nee. Het heeft mijn leven veranderd. Maar het veranderde ook hoe mensen me zien. Je krijgt bij mij een ongefilterd antwoord. Ook als ik weet dat je het niet leuk gaat vinden. Als ik iets niet zie zitten, dan zal ik het zeggen. Dat zeg ik voor mezelf, en voor die ander. Soms is het ja, soms is het nee. Maar je weet bij mij tenminste wel waar je aan toe bent.

En dat gun ik iedereen. Leer te leven op je eigen grenzen. Leer aan te geven waar die grenzen liggen. Oefen het iedere dag. Want nee zeggen is als een spier die je moet trainen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt.

Stop met ‘ja’ knikken en krijg wat je verdient

Ga je lastige situaties uit de weg en ontwijk je dominante collega's als dat even kan? Wil je voor je mening, behoeftes en belangen opkomen zonder de relatie te schaden? Na deze assertiviteitstraining sta je steviger in je schoenen en bereik je je doelen.

BEKIJK DE TRAINING

Een man leunt over de reling van een brug en kijkt naar links de camera in.

Gerelateerde artikelen