Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Groeien als team - met elkaar leren en verbeteren

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Blog
Datum
21 augustus 2017
2 minuten leestijd

Hoewel er in het bedrijfsleven geen gouden medaille ligt te wachten aan het einde van een project, kunnen we toch veel opsteken van topsporters. Janneke Schenning deelt wat je als leidinggevende kunt leren van teamsport.

Je eigen weg belopen, daar is in teamsport geen ruimte voor. Het team kan alleen die gouden medaille om de nek hangen als het team een gezamenlijk doel voor ogen heeft.

Om dat doel te bereiken met een team van zo’n tien tot vijfentwintig selectiespelers en een uitgebreide staf, wordt er nogal wat gevraagd van de leidinggevende. Hij moet omgaan met alle verschillende persoonlijkheden, talenten, specialisten en generatieverschillen. Best herkenbaar in onze eigen praktijk, toch?

Groepsproces in beweging houden

Want hoe zorg je dat alle groepsleden meewerken aan het realiseren van de gezamenlijke doelen? In een groep heb je altijd wel een moment waarin storingen optreden. Het is een uitdaging om een teamlid dat net buiten de basis valt, toch betrokken en gemotiveerd te houden.

De praktijk laat zien dat leidinggevenden meer en meer een procesbegeleider zijn, die over de juiste set vaardigheden moet beschikken om het groepsproces in beweging te houden.

Voor elkaar door het vuur

Een team gaat in zijn ontwikkeling door verschillende groepsfasen. Kijkend naar de sporters, dan zien we maar een klein deel van de dynamiek rondom het team. We zijn buitenstaanders die alleen de reportages of interviews op tv zien.

Daarom kijk ik ook graag naar de documentaires die worden gemaakt van teams die laten zien hoe een groepsproces verloopt. (Mijn kijktips: ‘Nieuwe helden’ over de wielerploeg Argos Shimano in de Tour de France en ‘Pushen voor goud’ over de hockeyheren en hun weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.)

Wat me hierin opvalt is dat de beste prestaties worden geleverd door de teams die elkaar volledig vertrouwen, elkaar door en door kennen en echt voor elkaar door het vuur gaan.

Bevorderen van zelfsturing

Als leidinggevende staan we dus voor de taak om het teamproces zo te laten verlopen dat we het beste in onze teamleden naar boven halen. En dat vak van procesbegeleider is razend interessant en leerzaam.

Waar ik nog dagelijks stappen in maak met mijn team is het leren loslaten en het bevorderen van zelfsturing. Het gaat over continu samen willen leren en verbeteren, om uiteindelijk aan het einde van de rit samen die (voor ons fictieve) gouden medaille om te hangen!

Janneke Schenning was Vice President Knowledge & Innovation bij Schouten & Nelissen.

Teams leren begeleiden?

Wil jij je vaardigheden in het begeleiden van teams verder ontwikkelen? Bekijk de opleiding Teamcoaching en groepsinterventies en verbeter de output en samenwerking binnen je team.

BEKIJK DE OPLEIDING

Vijf mensen zitten in een kantoor en zijn aan het juichen. Iedereen gooit zijn papieren in de lucht.

Gerelateerde artikelen