Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Tips voor leren met blijvend effect

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
12 maart 2014
2 minuten leestijd

Houd het vast! Boeken, blogs, webinars, trainingen. We bestoken onszelf continu met kennis en informatie. En er is genoeg gelegenheid om te leren. Maar als je het geleerde niet snel kunnen toepassen in de praktijk, ben je binnen het uur alweer 50% vergeten, blijkt uit onderzoek. Hoe zorg je nou voor een blijvend leereffect?

70:20:10

Je leert vooral door te dóen en door met anderen te praten en feedback te vragen. Dat bevestigen verschillende leertheorieën. Ze zijn samengevat in het wetenschappelijke 70:20:10 leermodel. Dat staat voor:

  • 70% leren on the job, door ervaring
  • 20% sociaal leren, door conversaties, netwerken en feedback
  • en slechts 10% via de klassikale weg

Voor blijvend resultaat moet je dus iets doen met je nieuwe kennis en vaardigheden. Je hebt er anderen bij nodig.

Ga de confrontatie aan

Je omgeving is cruciaal voor je leerproces. Dus als je wilt leren, moet je de confrontatie aangaan. Probeer het eens met deze tips:

1. Oefenen, oefenen, oefenen

Door herhaling onthoud je meer. En zeker als je jezelf nieuwe vaardigheden wilt aanleren, is oefenen het beste wat je kunt doen. Dus test je nieuwe kennis en vaardigheden regelmatig op de mensen om je heen.

2. Sparren met collega’s

De conversatie is de belangrijkste leertechniek die ooit werd uitgevonden, stelt Jay Cross, auteur van Informal Learning. Je begrijpt iets pas echt als je het kunt uitleggen aan anderen. Door te praten over wat je leert, gaat het meer leven.

3. Vraag feedback over jouw ontwikkeling

Vraag een collega of leidinggevende om je vorderingen in de gaten te houden. Vooral wanneer je nieuwe vaardigheden wilt trainen, is het belangrijk om feedback te krijgen. De observaties van zo’n coach zijn enorm leerzaam. De mogelijkheid om van collega’s te kunnen leren heeft grote invloed op het succes van je talentontwikkeling.

Zelf aan de bak

Omdat we bij Schouten & Nelissen willen dat het geleerde ook echt beklijft, zijn onze trainingen zo opgebouwd dat je continu leert. Het zijn leertrajecten met een unieke mix van klassikale sessies, werkplekoefeningen, online opdrachten en ondersteuning van een eigen mentor binnen je organisatie. Je bent dus volop bezig met learning on the job.

Lui achteroverleunen en kennis tot je laten komen is bij deze opzet dus niet aan de orde. Je mag zelf aan de bak. Voor maximaal effect!

Bekijk onze top 3 trainingen die volledig volgens deze nieuwe werkwijze zijn ontwikkeld:

1. Assertiviteitstraining Intensief
2. Beïnvloedingsvaardigheden
3. Tactvol communiceren

Ga jij ook voor maximaal effect? Zoek een training die bij jou past.

BEKIJK DE TRAININGEN

Een stapel boeken.

Gerelateerde artikelen