Ons brein en waarom niets is wat het lijkt...
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 17 november 2014
- 3 minuten leestijd
Ons brein heeft niet altijd gelijk en maakt aardig wat denkfouten. Gelukkig leren we steeds meer over deze denkfouten. En dit levert ons inzichten op die ons helpen om onszelf en anderen beter te leren kennen. En anderen beter te leren begrijpen.
Lees hieronder de belangrijkste Lessen over het Brein.
Say cheese!
Hoe je lichaam je geest voor de gek houdt
Als eerste een voorbeeld hoe lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Aan twee groepen respondenten werd gevraagd of ze met hun mond een pen vast wilden houden. Eén groep mocht daarbij alleen de tanden gebruiken, de andere groep ook de lippen. Vervolgens moesten ze een stripverhaal lezen en aangeven hoe leuk ze dit vonden. Wat bleek? De respondenten die hun lippen niet mochten gebruiken vonden het stripverhaal aanzienlijk leuker! Waarom? Juist, omdat ze tijdens het lezen - door het wegtrekken van hun lippen - continue een glimlach op hun gezicht hadden. Zet dus een glimlach op en je voelt je vrolijker!
Uit het oog, uit het hart. En andersom!
Hoe advertenties je voorkeur bepalen
Dus jij denkt dat je niet wordt beïnvloed door advertenties? Dan moeten we je helaas teleurstellen! Als je een Coca Cola vrachtwagen ziet staan, ren je heus niet spontaan naar de winkel om een fles Coca Cola te halen. Maar puur de regelmatige blootstelling aan het merk Coca Cola maakt wel dat je er positiever tegenover staat. Onderzoekers hebben dat bijvoorbeeld getest met willekeurige zwart-witte vormpjes waar respondenten puzzels mee moesten maken. Na afloop moesten ze aangeven welke vormpjes ze het mooiste vonden. En warempel! De vormpjes waarmee ze gepuzzeld hadden, vonden ze aanzienlijk mooier dan de vormpjes die ze nog niet voorbij hadden zien komen!
Subliminal priming: onder de gordel?
Hoe subliminale boodschappen je emotionele toestand beïnvloeden
Boodschappen die je niet bewust waarneemt, maar die je wel ziet, kunnen je emotionele toestand beïnvloeden. Velen van jullie zullen het voorbeeld kennen van de bioscoop die tijdens het draaien van een film steeds fracties van een seconde “Drink Coke and eat popcorn” door het beeld liet flitsen. Deze subliminal priming beïnvloedt wel degelijk je emotionele toestand. En als je dit op een subtiele manier doet en een positieve gemoedstoestand weet te koppelen aan je merk of product, dan kan dat een gunstige uitwerking hebben op je merkbeleving en imago.
Over herinneringen valt niet te twisten
Hoe vraagstellingen je herinneringen kunnen beïnvloeden
De meesten van ons hebben het idee dat ze een uitstekend geheugen hebben en gebeurtenissen precies onthouden zoals ze waren. Verkeerd gedacht! Uit een hele reeks literatuur blijkt dat je mensen heel gemakkelijk herinneringen aan kunt praten. De manier waarop naar je herinneringen gevraagd wordt, beïnvloedt wat je destijds denkt te hebben waargenomen. Opnieuw een voorbeeld. Respondenten van een onderzoek zien in een filmpje een rode auto op een blauwe auto botsen. Op verschillende manieren wordt hen naar de snelheid van de rode auto gevraagd: “Met hoeveel kilometer per uur raakt / botst / knalt / ramt de rode auto de blauwe auto?” Afhankelijk van het gebruikte woord variëren de antwoorden van 40 kilometer tot maar liefst 60 kilometer per uur!
Ook jouw brein maakt dit soort 'denkfouten'. Dus ook als je denkt dat je het zeker weet, think twice!
Dit artikel kwam mede tot stand dankzij Hinze Hogendoorn. Hinze is één van de docenten van de Pre-master Psychologie. Hij is gepromoveerd op de waarneming van tijd en doceert Functieleer aan de Universiteit van Utrecht. Hinze weet hier inmiddels alles van en weet vooral dat niets is wat het lijkt: “Mensen hebben tal van intuïtieve overtuigingen die niet correct blijken te zijn. Tijdens de module gewijd aan Functieleer gaan we dit soort structurele denkfouten blootleggen en koppelen aan de praktijk. En dat levert gegarandeerd de nodige “Aha!” momenten op. Dat maak deze module zo leuk!”
