Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Werken en studeren combineren

“Met zoveel energie en ambitie in de groep voelen de collegedagen als een uitje”

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
29 maart 2023
3 minuten leestijd

Van lerares op een basisschool naar HR-talent in de dop: Lois van den Broek doet het. Zij volgt de master Human Development van SUAS met als doel om haarzelf verder uit te dagen en te blijven ontwikkelen. Lois: “Heb je wel eens gehad dat er iets op je pad komt dat als zo'n logische stap aanvoelt, dat je er geen twee keer over na hoeft te denken? Zo was de vondst van de Master Human Development voor mij.”

De zoektocht naar ontwikkeling

Van kinds af aan wilde Lois lerares op een basisschool worden. Dat voornemen maakte ze waar. Maar Lois is ook altijd nieuwsgierig geweest naar wat er buiten het klaslokaal te vinden is en ging op zoek naar interesses om haar bestaande skills aan te vullen. En dat deed ze grondig.

“Ik heb gekeken naar de karaktereigenschappen waarmee ik aan de slag wilde. Daarom zocht ik iets waarbij ik kon werken met mijn pragmatische en doelgerichte kant, maar ook met mijn liefde voor het helpen van mensen, het verbinden. Daarom ging ik met personen uit verschillende vakgebieden in gesprek en werkte ik twee jaar als talent scout bij een digital agency.”  

Na heel wat koffietjes met diverse professionals en haar opgedane ervaring als talent scout werd het steeds duidelijker voor Lois dat HR helemaal in haar straatje past. “Ik wil een job waarbij ik met passie aan de slag kan met vraagstukken waarbij (organisatie)psychologie en ontwikkeling om de hoek komen kijken.” 

Flexibel leren voor werkenden

Toen Lois eenmaal wist dat HR vaardigheden haar carrière zouden verrijken, richtte ze zich op het volgende onderzoek: het vinden van een opleiding die haar verder zou helpen om die stap mogelijk te maken. “Na wat online zoekwerk kwam ik bij de master Human Development van SUAS uit. Ik was direct enthousiast. De modules dekken precies de thema’s die ik zocht en ik kan deze flexibel indelen.”

Een vrouw met een gouden armband zit achter haar laptop aan een bureau, haar telefoon ligt naast de laptop

Lois besluit uiteindelijk om de master te volgen naast haar fulltimebaan. Iets wat heel goed te doen is trouwens: “Aan de flexibiliteit merk je dat SUAS is ingericht op werkenden. Alle modules zijn deeltijd én te timen naar wens, waardoor het voor mij goed te combineren is met mijn baan.

Ik studeer ongeveer 10 uur per week, inclusief de collegedagen. Daarvoor heb ik één dag per week studieverlof. Maar zelfs naast een vijfdaagse werkweek, zoals veel medestudenten doen, is het haalbaar omdat veel opdrachten de theorie aan de praktijk koppelen. Als je al een HR-rol hebt, kun je je ervaring op deze manier direct toetsen.”

De vrijheid om links- of rechtsaf te gaan

De master Human Development bestaat uit twee basismodules waarmee je het kennisfundament legt. Daarnaast kies je specialisatiemodules die zelf kunt inplannen en tussendoor kunt wijzigen. De master duurt 2,5 jaar, maar je mag er 5 jaar over doen. Het is deze vrijheid die voor Lois belangrijk was bij het kiezen voor SUAS:

“Dat ik tussentijds nog links- of rechtsaf kan slaan vind ik heel fijn.”

In de rol van student

De kennis en kunde die Lois opdoet tijdens haar master Human Development vergelijkt ze zelf met het vullen van een rugzak die ze meeneemt naar haar volgende professionele uitdaging. “Ik leer ontzettend veel. Ik laat me graag inspireren door de wetenschappelijke inzichten van de professoren en de werkervaring van mijn studiegenoten.”

Het leren en werken met ervaren mensen inspireert Lois. “Maar het is vooral de energie uit de groep studenten die mij het meest heeft verrast. Er zit zoveel kennis, kunde, ambitie en intrinsieke motivatie in de groep! Ik ervaar de collegedagen echt als een uitje. Om de week kruip je weer eens in de rol als student, met like-minded enthousiastelingen.”

Wil jij je wetenschappelijk kennis verdiepen over psychologie, organisatiekunde en HRM?

In de Master Human Development bestudeer je de ontwikkeling van mensen in een organisatiecontext. Je studeert je in je eigen tempo met een modulaire opbouw en verankert je kennis in de praktijk met gebruik van eigen casuïstiek.

BEKIJK DE MASTER

Foto van Lois van den Broek

Gerelateerde artikelen