Leren is het nieuwe sporten
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 4 december 2018
- 3 minuten leestijd
Topsporters moeten dagelijks trainen om fit te blijven. Om te anticiperen op de toekomst en om daarin ‘baan-fit’ te blijven, moeten we nu al dagelijks aan onze ontwikkeling werken. Corline van Reenen beschrijft in haar artikel ‘Leren is het nieuwe sporten’ (in Loopbaanvisie) hoe organisaties ervoor zorgen dat hun medewerkers in actie komen en willen leren. Een samenvatting.
De vaardigheden die we in 2020 nodig hebben, verschillen wezenlijk van de vaardigheden die tien jaar geleden het belangrijkst waren. Creativiteit en kritisch denken staan bijvoorbeeld hoog in de vaardigheden-top-10 van het World Economic Forum. Soft skills in plaats van hard skills.
Houd je brein in topvorm
Hoe zorgt een organisatie ervoor dat medewerkers klaar zijn voor toekomst? Door te luisteren, coachen en ruimte te bieden om persoonlijk te ontwikkelen. Niet op een specifiek moment, maar continu. Ons cognitieve brein moet in shape blijven.
Ontwikkel-intelligentie als succesfactor
Je zou zeggen dat een intelligent persoon wel klaar te stomen is voor 2020. Dat klopt gedeeltelijk. Veel bepalender is de ‘ontwikkel-intelligentie’. Oftewel: zien medewerkers het belang in van ontwikkelen? En zijn zij bereid aan zichzelf te werken en daarvoor investeringen te doen? Door te trainen en te oefenen? De antwoorden op die vragen, voorspellen voor een belangrijk deel het slagen op de toekomstige arbeidsmarkt. Wie moeite doet en in actie komt, heeft een veel grotere kans om succesvol te blijven.
Wat kun jij voor een medewerker doen?
In de meeste gevallen bieden organisaties allerlei mogelijkheden om te ontwikkelen. Hoe voorkom je dat de interesse in de mogelijkheden er wel is, maar dat de uitvoering ervan stokt? In de eerste plaats moeten de intentie en het gedrag matchen met elkaar. De faciliteiten moeten er zijn. Een sporter heeft een plek nodig om te trainen en om zijn vorderingen te meten. Een medewerker ook. Geef medewerkers de ruimte om ambities kenbaar te maken binnen het team. En zoek samen naar een goede buddy, een coach. Iemand die kan vragen naar de vorderingen en kan meedenken over de volgende stappen. Die net als een sportcoach een stok achter de deur biedt. Zo blijft het niet bij een intentie en wordt het leertraject met de dag concreter.
Vallen en opstaan
Ook moet er een veilige omgeving zijn. Met ruimte om te experimenteren en oefenen. Niets is beperkender voor innovatie en ontwikkeling dan de angst om fouten te maken. Van fouten maken leer je juist. Vallen en opstaan. Het zorgt ervoor dat medewerkers betrokken zijn en mee gaan denken en doen. In plaats van weerstand te voelen ten opzichte van veranderingen, zullen zij uitgedaagd zijn om een verandering tot stand te brengen.
Leren is leuk
Ontwikkelen moet niet als een verplichting voelen. Dan is een leertraject nauwelijks effectief. Organisaties moeten een positieve connotatie verbinden aan leren. Net zoals die er is voor sporters: een betere conditie en een strakker lijf. Hoe maak je leren ‘leuk’? Bespreek samen met je team wat zij willen leren, waar zij nieuwsgierig naar zijn. En zorg ervoor dat het geleerde nieuw is en net iets moeilijker dan het gekende. Spieren bouw je op door een pijngrens op te zoeken en over te gaan. Bepaal daarnaast samen met medewerkers wat realistische doelen zijn.
Eigen verantwoordelijkheid
Medewerkers hebben behoefte aan een coach, sparringpartner tijdens hun leertraject. Het is niet nodig om hen allerlei verplichtingen op te leggen. Van nature is de mens creatief en vindingrijk. Geef medewerkers de ruimte om zelf oplossingen en antwoorden te vinden bij ontwikkelvragen. En dan als persoon, niet alleen als onderdeel van een organisatie. Persoonlijkheden maken een organisatie. De leidinggevende is een coach, die inspireert en helpt bij het behalen van persoonlijke doelen. Niet alleen in 2020, maar altijd!
