Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Boeken: hoogbejaard maar springlevend!

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Nieuws
Datum
16 maart 2016
2 minuten leestijd

Het boek staat deze week volop in het zonnetje. Met de Boekenweek viert Nederland dat het boek nog steeds in (ons) leven is. Het overleeft tot nu toe alles: rampen, plagen en wereldoorlogen. En ook de digitale megaconcerns krijgen het boek er niet onder. Dit is waarom wij nog steeds 100% in boeken geloven.

Oeroud en onveranderd

Boeken bestaan al sinds de middeleeuwen. Tussen 400 en 1400 werden ze met de hand geschreven. Monnikenwerk, letterlijk. De drukkunst nam het stokje over in 1442. Sindsdien is de techniek verbeterd. Boeken werden massaproducten en (gelukkig!) voor iedereen toegankelijk. Zonder boeken had de mensheid nooit de kennis van nu. Natuurlijk slaan trends en ontwikkelingen het boek niet over. Maar in de kern is het altijd hetzelfde gebleven: het draagt waardevolle informatie en ideeën over.

Het boek ‘doet’ het dus al ruim 1600 jaar. En we willen er nog heel lang van genieten. Sommigen zeggen dat het boek verdwijnt door de digitalisering. Absurd, vinden wij. Thema en Schouten & Nelissen investeren dan ook keihard in het uitgeven van fysieke boeken.

Rijp voor het museum? Totaal niet

Veel van onze lezers zeggen dat ze liever een boek hebben. Om lekker vast te houden, notities in te maken, de verse pagina’s te ruiken. ‘Ik hou van een echt boek,’ horen we vaak. ‘Het boek heeft waarde en voelt als een cadeautje.’ En nu de digitale optie er is, wordt die waarde alleen maar duidelijker.

Het boek is praktisch in al zijn eenvoud. Het hapert niet. Het is aantrekkelijk om naar te kijken. Over 50 jaar staat het nog even vrolijk te pronken in je boekenkast. Vergeeld misschien, maar prima leesbaar. Een boek heb je voor altijd.

Boek versus e-book

Toch verdient ook het digitale boek een plekje. Waarom? Stephen Fry verwoordt het heel treffend. Hij zegt: ‘boeken worden door e-books net zo bedreigd als trappen door liften.’ Ze hebben hetzelfde doel, maar vervullen verschillende behoeften. Zo kunnen ze uitstekend naast elkaar bestaan. Mooi toch? We kunnen kiezen wát we lezen en hóe we lezen. Wat een rijkdom!

Thema, de uitgeverij van Schouten & Nelissen, geeft boeken uit voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling. Kijk snel in de webshop welke boeken jou verder kunnen helpen.

Een stapel boeken van Thema.

Gerelateerde artikelen