Interview met Vitaliteitscoach Astrid Hoff
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 10 februari 2020
- 2 minuten leestijd
Er worden steeds meer opleidingen aangeboden tot vitaliteitscoach. Maar wat is daadwerkelijk de meerwaarde van een opleiding en wie kun je ermee ondersteunen? En is het ook nuttig voor HR medewerkers en leidinggevenden die er niet direct hun werk van maken? In dit interview met Astrid Hoff, vitaliteitscoach, lees je haar antwoorden op deze vragen.
Kan je jezelf kort voorstellen?
Ik ben integraal leefstijl- en vitaliteitcoach, slaap- en Cesar oefentherapeut. Vanuit mijn vak als oefentherapeut wilde ik meer verdieping, meer mogelijkheden om mensen verder te helpen. Meer dan alleen hun fysieke symptomen aan kunnen pakken. Ik wilde graag cliënten meer inzicht kunnen geven in het ontstaan van stress gerelateerde klachten. Hun kunnen begeleiden in het proces van persoonlijke ontwikkeling en weer regie nemen over hun leven. Daarom heb ik de opleiding tot integraal leefstijl- en vitaliteitscoach gevolgd.
Een vitaliteitscoach op de werkvloer zorgt voor minder ziekteverzuim en energiekere medewerkers.
Voor wie is een opleiding vitaliteitscoach interessant?
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de mens in zijn totaliteit. Je leert nadenken over vragen als ‘Hoe help ik de ander te ontdekken wie hij is?’, ‘Wat vindt hij belangrijk?’, ‘Wat kost energie en wat geeft energie?’ en ‘Waarom doet iemand wat hij doet?’.
Bij welke vragen ondersteun je en word je ingeschakeld?
In de oefentherapiepraktijk geef ik nu niet alleen de handvatten om symptomen te bestrijden bij stress- of hyperventilatieklachten, maar ga ik met de cliënt op zoek naar de oorzaak van de stressklachten. Als coach krijg ik vragen over ‘Hoe kan ik verder na mijn ontslag’?, ‘In welke richting wil ik mij ontwikkelen?’, ‘Hoe krijg ik grip op mijn vermoeidheid?’, ‘Hoe krijg ik weer meer energie en kan ik afvallen zonder te diëten?’.
Maar ook verzorg ik workshops over slaap, ‘ken je kwaliteiten’, leefstijl, voeding en vitaliteit op de werkvloer en balans in het leven naar aanleiding van de vitaliteitscheck.

Waar liggen je grenzen als vitaliteitscoach?
Ik ben geen arts en geen psycholoog. Ik heb wel een medische opleiding. Per cliënt bekijk ik of ik er wel of niet iets mee kan en of er rode vlaggen zijn. Als deze er zijn dan verwijs ik de client door. Uiteindelijk ligt het aan de hulpvraag en de motivatie.
Wat levert een vitaliteitscoach medewerkers en organisaties op?
Minder ziekteverzuim wanneer mensen dát doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en waar ze hun kwaliteiten optimaal benutten. Energiekere werknemers. Bij stress en burn-out uitval kan een leefstijl en/of vitaliteitscoach ingezet worden waardoor mensen minder lang ziek zijn.
Suggesties? Opmerkingen? Wat wil je nog graag delen?
Vitaliteit is meer dan alleen fysieke factoren. We hebben het dan over levenskracht en veerkracht. Bij het vitaliseren van mensen zijn er veel factoren die meespelen: voeding, ontspanning, beweging, maar ook overtuigingen, normen en waarden en een goed en positief zelfbeeld. Het integraal werken, dus op alle vlakken mensen kunnen ondersteunen, is zeker een meerwaarde van de integrale leefstijl- en vitaliteitcoach.
Waar begin je?
Dat lees je in deel 2: 5 tips om direct aan de slag te gaan met vitaliteitscoaching op de werkvloer.
Vitaliteitscoach worden?
Wil jij, net als Astrid, medewerkers naar een vitaler leven coachen? De training Vitaliteitscoach is een programma voor HR adviseurs, coaches, psychologen, maatschappelijk werkers en andere geïnteresseerden die als vitaliteitscoach in organisaties werkzaam (willen) zijn.
