Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Farley van Heydoorn over de Opleiding tot Professioneel Trainer

“Ik weet nu hoe ik succesvol een training inricht én tot leven wek”

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Klantverhaal
Datum
21 april 2023
4 minuten leestijd

Zeker tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. Dat levert veel stress en uitzichtloze situaties op. Oud-SUAS student Farley van Heydoorn weet er alles van; uit eigen ervaring, vanwege zijn werk als schuldhulpverlener en sinds twee jaar ook als trainer. Hij heeft een eigen trainingsbureau waarmee hij andere schuldhulpverleners traint en burgers opleidt slimmer met hun geld om te gaan.

“Toen ik 20 jaar geleden uit de schulden kwam, wilde ik erover gaan praten. Ik volgde een HBO-opleiding en deed zeven jaar ervaring op bij de Gemeente Utrecht. Maar wat de cirkel rondmaakte was de Opleiding tot Professioneel Trainer van SUAS. Ik kan nu goede trainingen bouwen. Dat maakt mij een verbinder tussen de leefwereld en de systeemwereld.”

“Ik wil een stem zijn voor burgers met schulden, maar ook een klankbord voor de wereld van beleidsadviseurs.”

Als schuldhulpverlener bij de Gemeente Utrecht gaf Farley regelmatig ‘trainingen’ over stress en communiceren. “Dit deed ik twee jaar op mijn eigen manier. Tot ik een keer een senior beleidsadviseur uitnodigde zonder dat ik wist dat zij heel lang trainer is geweest. Zij vertelde me dat ik geen training gaf, maar voorlichting.”

Vier collega's zitten rond een tafel, twee van hen hebben een laptop voor zich. De collega's overleggen met elkaar.

Authentiek, waardevol en kwetsbaar

Deze toevallige samenloop van omstandigheden zette een beweging in werking. Farley besloot de Opleiding tot Professioneel Trainer van SUAS te volgen. “Ik vond dat heel spannend. Gaat dit wel lukken? Het is een serieuze registeropleiding, dat doe je niet zomaar. Langzamerhand kreeg ik meer zelfvertrouwen. Ik bleef namelijk authentiek en dat raakte mensen.

Wat daarnaast ook enorm waardevol was, was het contact met de groep. We hebben nog steeds af en toe etentjes samen! Ook spreek ik Marcolien Huybers, de hoofdtrainer, af en toe wanneer ik twijfels heb. De opleiding is heel intensief en kwetsbaar, omdat iedereen eerlijk en oprecht is. Hier leer je écht wat.”

Focus ligt op wat én hoe anderen willen leren

Die hervonden zelfverzekerdheid neemt Farley dagelijks mee binnen zijn eigen trainingsbureau, waarbij de focus ligt op trainingen ontwikkelen die passen bij wat de klant nodig heeft. “Als trainer gaat het niet alleen om jezelf, het gaat om anderen. Het gaat mij er niet om wat ik jou wil leren, maar wat jij van mij wilt leren. Dat is wel eens andersom geweest.

Nu hanteer ik een totaal andere aanpak: ik bel met de klant, onderzoek wat het niveau is, vraag wat er al gedaan wordt… Ook dat heb ik geleerd bij SUAS.”

Iemand legt iets uit voor een groep mensen, een vrouw kijkt achterom de camera in. Naast de vrouw zit een man

Van voorlichter naar trainer: de manier waarop Farley trainingen creëert en geeft is volledig veranderd na de Opleiding tot professioneel trainer. Het vele vertellen laat hij achterwege en heeft hij ingeruild voor een actieve aanpak. “De belangrijkste les voor mij was dat iedereen andere leervoorkeuren heeft. Daarom laat ik een beetje van alle elementen terugkomen; onderzoeken, schrijven, kijken, en actief aan de slag met opdrachten.

Daarnaast is het creëren van een veilige omgeving, zoals SUAS heel goed doet, enorm belangrijk. Ik wil dat iedereen zich veilig en vertrouwd voelt in de training, want je gaat diep met elkaar.”

Een training geven met meer impact

Dat Farley nu precies weet hoe hij een training inricht en tot leven wekt, tonen de positieve resultaten. “Ik heb na de SUAS-opleiding een training gemaakt voor mensen met schulden, een academy van 18 lessen van vijf minuten. De gemeente Raalte wilde daarmee aan de slag.

Van tevoren bepaalde ik dat deze trainingen 2 tot 4 procent van de burgers zelfredzaam moest maken. Door middel van slimme nulmetingen in de training konden we een jaar later evalueren wat de resultaten waren. We zitten op 70 procent zelfredzaamheidbevordering! En iemand die een 4 aan zelfredzaamheid gaf aan het begin van de training, geeft aan het einde een 8!”

Groep professionals zittend in een meeting op kantoor in een gezellige sfeer.

Waar dit door komt? “De effectiviteit is te danken aan de drie leervormen die ik toepas: openen met een video van mijn verhaal, lezen over het onderwerp en daarna aan de slag met een fictieve dame die schulden heeft en waar zij zelf advies aan moeten geven.”

“Het is een wereld van verschil van hoe ik eerst training gaf en hoe ik deze nu bouw”, legt Farley uit. Hij heeft geleerd om alle onderdelen van een training te laten rijmen. “Van handleidingen tot tijdsschema’s en aansluitende onderwerpen; het draait allemaal om verbinding. Tegenwoordig maak ik vierdaagse trainingen voor een opleidingsinstituut. Als je me dit twee jaar geleden had gevraagd, had ik dat niet gekund. Nu geniet ik ervan dat ik alle foefjes kan toepassen. Ik weet wat ik doe.”

Ben jij ook klaar om je trainingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen?

Wil jij net als Farley ook een boeiend en afwisselend leertraject kunnen aanbieden? Met meer zelfvertrouwen een training kunnen geven? Bekijk dan de Opleiding tot Professioneel Trainer, deze opleiding is Post-HBO geaccrediteerd en door NOBTRA gecertificeerd.

BEKIJK DE OPLEIDING

Gerelateerde artikelen