Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De kracht van Integrated Coaching: ‘we meet you where you are’

Thema: Coaching en trainersvaardigheden
Rubriek
Artikel
Datum
4 juli 2016
3 minuten leestijd

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van onze ontwikkeling en persoonlijke groei gebeurt op een informele manier. Gewoon ‘on the job’ of in het dagelijkse leven. Je loopt op het werk ergens tegenaan of hebt een vraag. Dan is het fijn om direct een beroep te kunnen doen op een objectief en kundig persoon, om even te sparren met een coach. Het kan met Integrated Coachen.

Het Nieuwe Coachen

Integrated Coaching betekent dat je coachees wanneer en waar ze het willen professionele ondersteuning krijgen. En precies die handreiking krijgen waar ze ‘in het hier en nu’ behoefte aan hebben. Op maat voor hun situatie en op basis van hun leervraag en wensen. Waar ze op dat moment ook zijn en ongeacht waar ze zich in hun ontwikkeling bevinden.

Dat mensen graag in het hier en nu hulp krijgen is logisch. Vaak is dat nodig om verder te kunnen. Er zijn tenslotte talloze vragen waar mensen tegenaan kunnen lopen. ‘Hoe moet ik dat gesprek straks aanpakken?’ ‘Bereik ik wat ik wil?’ ‘Wil ik dit eigenlijk wel doen? ’Hoe kan ik meer doen waar ik goed in ben?’ Als Integrated Coach kun je hier direct op inspelen.

De Integrated Coach

Als Integrated Coach stimuleer je je coachee op elke manier die effectief is voor diens leerproces. Soms is dat met face-to-facegesprekken, maar heel vaak ook door op een online manier je coachee aan te zetten tot reflectie. Of beschikbaar te zijn als klankbord, sparringpartner. Je helpt je coachee om te experimenteren met nieuw gewenst gedrag, geeft feedback op het moment dat dit voor de coachee belangrijk is, samen analyseer je voorbeelden of praktijksituaties, etc. Bij spannende gebeurtenissen of bij tegenslagen kan de coachee je om hulp of tips vragen, of kan die even met jou samen iets ‘droog-oefenen’.

Toolkit van werkvormen en technieken

Met een waaier van materialen, opdrachten, scans en testen bied jij als coach je coachees tal van mogelijkheden om zich effectiever en sneller te ontwikkelen: vraaggestuurd, praktijkgericht en informeel. Zo geef je als coach vorm aan geïntegreerd leren. Hierbij kies je ook bewust uit een toolbox van werkvormen en technieken de middelen die het beste passen bij je coachee, diens context, het moment en de plaats.

Het resultaat is: aantoonbaar sneller, effectiever, efficiënter en naadloos in leven en werk geïntegreerd leren, persoonlijk afgestemd en op maat gemaakt. Het Nieuwe Coachen! Steeds meer professionele coaches bekwamen zich in Integrated Coaching. Zij coachen dus op een manier die volledig geïntegreerd is in het leven en de werk-context van hun coachee.

Enkele tips om je coachee te helpen om er meer uit te halen

Mensen groeien het beste als:

  • Ze concrete en prangende vragen in/uit hun dagelijkse praktijk meteen kunnen oppakken. En ze de oplossingen ook weer meteen in praktijk kunnen brengen. Kortom als ze kunnen leren, verbonden met hun werk. Help dus je coachees om te leren in en van hun praktijk.
  • Zij de nodige steun krijgen op het moment en de plek die zij nodig hebben. Zorg er dus voor dat je frequenter beschikbaar bent. Vergeet het klassieke patroon van een afspraak om de twee à drie weken en benut je coachtijd wanneer het nodig is. 15 minuten van jouw coachtijd kan voor de coachee 10 uur werken aan eigen ontwikkeling betekenen. Wees wel duidelijk op welke momenten je niet beschikbaar bent. Ook jij hebt recht op een privéleven en slaap.
  • Ze af en toe eens de tijd nemen om stil te staan bij waar ze nu zijn en waar ze heen willen, niet alleen eens per twee weken maar ook tussendoor. Stimuleer je coachee hiertoe; bijvoorbeeld met reflectieopdrachten en/of vraag je coachee om zelf terugblikmomenten vast te leggen.
  • Ze zelf de regie kunnen nemen over hun eigen ontwikkeling (zelfsturing), ondersteund met een begeleider die dat mede met hen vormgeeft. Help je coachees dus ook om zelf verantwoordelijkheid en eigenaarschap te nemen over hun leerproces.

Enkele quotes uit de praktijk die laten zien hoe Integrated Coaching werkt en dát het werkt:

“Vroeger had ik een coach waarmee ik om de twee à drie weken een face-to-facegesprek had en moest ik wachten met het inbrengen van een issue tot ik mijn coach weer zag. Soms was die vraag tegen die tijd eigenlijk al niet eens meer relevant.”
“Op het moment dat ik het nodig had haalde de coach een test of scan tevoorschijn, of stuurde ze een e-module of een video. Zo efficiënt.”
“Voor mij werkte het erg goed dat mijn begeleidingstraject voor mij op maat werd samengesteld. Mijn eigen vragen en praktijksituaties waren leidend.”

Auteur: Hannelore Dekeyser in samenwerking met Suzanne Kietselaer

Gerelateerde artikelen