Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Word een expert in maatschappelijk ondernemen

 • Krijg inzicht in de relevantie en betekenis van duurzaam ondernemen 
 • Krijg grip op termen als business continuity en circulariteit 
 • Creëer een eigen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

In deze Mastermodule krijg je inzicht in de relevantie en de betekenis van duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit. Op deze drie gebieden leer je welke resultaten er voor jouw organisatie te bereiken zijn. We gaan in op de belangrijkste wetenschappelijke concepten en theorieën op het gebied van Maatschappelijk ondernemen in Ecosystemen.  

Daarnaast werken we vanuit het principe van meervoudige waardecreatie en het strategisch belang van duurzaam ondernemen voor de organisatie. We staan stil bij koplopers op het gebied van MVO in de wijze waarop zij dit hebben gerealiseerd en de bijbehorende randvoorwaarden, zowel op vlak van beleid als praktische uitvoering. Tenslotte gaan we expliciet in op business continuity en circulariteit.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Historie en perspectieven op maatschappelijk ondernemen in ecosystemen 
 • Ontwikkelingen en toepassingsgebieden van maatschappelijk ondernemen 
 • Eco-efficiency en de UM Sustainability Goals 
 • Praktijkvoorbeelden van samenwerkingen tussen overheid en bedrijven 
 • Nieuwe (circulaire) business modellen, waaronder Het Klaverblad 
 • Maatschappelijk ondernemen in jouw eigen organisatie  
 • Technieken en tools voor het verduurzamen van jouw organisatie

 

Resultaten

 • Je formuleert beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) 
 • Je kan complexe materie op MVO-gebied overdragen op stakeholders 
 • Je bent in staat om draagvlak te creëren voor jouw ideeën en adviezen 
 • Je analyseert het MVO-beleid in termen van doelen en realistische effecten 
 • Je adviseert concrete oplossingen om het MVO-beleid te verwezenlijken 
 • Je inspireert de organisatie met innovatieve manieren die daarbij helpen

Help jouw organisatie in maatschappelijk ondernemen!

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde.

Toelatingscriteria

Voor alle masterprogramma's heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Voorbereiding

Gedurende deze mastermodule ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf.

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Inhoud

Onderwerpen

Maatschappelijk ondernemen

Je leert over de historie en de verschillende perspectieven op maatschappelijk ondernemen in ecosystemen en je ontwikkelt een begrippenkader. We gaan in op toepassingsgebieden van maatschappelijk ondernemen en nemen jouw eigen organisatie onder de loep. Tijdens de eerste bijeenkomst komen eco-efficiency en de UN Sustainability Goals aan bod. 

Impact van Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

De impact van maatschappelijk ondernemen gaat vooral over de verantwoording nemen en verantwoordelijkheid afleggen. We bekijken praktijkvoorbeelden en technieken en tools die je kunt inzetten bij het verduurzamen van je eigen organisatie, zoals een stakeholdersdialoog, social auditing en een analyse van de omgevingsimpact. 

Verschillende business modellen 

We bespreken verschillende nieuwe business modellen die jouw organisatie kunnen helpen bij het maatschappelijk ondernemen. Je leert over de business model benadering, welke circulaire business modellen er zijn en gaan we expliciet in op Het Klaverblad.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 2.950,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 158,85 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Succeskit SUAS NL
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (boek)
 • Duurzaam organiseren (boek)

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 240,00 (excl. btw).

Kies je voor de avondvariant? Dan is de arrangementsprijs per avond €30,00 (excl. btw) voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Jos van Hal

  Jos van Hal is een senior lecturer en researcher op het gebied van Duurzame Handel. Hij is al meer dan 35 jaar actief als docent Engels en geografie, international trader, programma coördinator International Development Management (IDM) bij van Hall-Larenstein en als Wur-MSc onderzoeker op het gebied van de toepassing in teams van het SDG Framework (Sustainable Development Goals). Hij is betrokken bij Consortia voor FairTrade en biologische agrarische ketens in verschillende Europese en Afrikaanse projecten op het gebied van traceability, chains of custody en certificering.

 • Drs. Gerard Berendsen

  Drs. Gerard Berendsen studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vandaag de dag is hij werkzaam als voorzitter van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmangement (NNK), eigenaar en consultant van Twente Quality Centre (TQC) en bestuursvoorzitter van Our Common Future 2.0. Zijn expertise betreft kwaliteitsmanagement, procesverbetering, management van organisatienetwerken, duurzaam ondernemen en human resource management.

)

Nu starten met Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Word een expert in maatschappelijk ondernemen

 • Krijg inzicht in de relevantie en betekenis van duurzaam ondernemen 
 • Krijg grip op termen als business continuity en circulariteit 
 • Creëer een eigen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou