Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
HBO Integratie module Organisatieanalyse

HBO Integratie module Organisatieanalyse

Zorg voor een organisatieanalyse met sterke conclusies

 • Verstevig de positie van jouw organisatie in een VUCA wereld
 • Voer een onderbouwde organisatieanalyse uit
 • Ervaar de kracht van peerfeedback en persoonlijke begeleiding

Bekijk alle details

Uitvoering
HBO module
Duur
5 dagen (20 weken)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
 • +1
  Nog 1 anderen

Dit ga je leren in HBO Integratie module Organisatieanalyse

Je bent ambitieus en wilt verder komen. Met deze module integreer je de thema's Organisatiekunde, Marketing en communicatie, Professionele ontwikkeling en Financieel Management die jou in staat stellen om een organisatieanalyse te maken. In deze integratie module werk je aan het beroepsproduct waarbij je deze thema’s gaat integreren, en omzetten naar jouw werkpraktijk en plaatsen in je eigen organisatiecontext. 

Hierin maak je een SWOT-analyse van de eigen organisatie, of een afdeling daarvan. Je gaat enerzijds kijken naar de externe omgeving van de organisatie en de ontwikkelingen die op nationaal/ internationaal niveau van invloed zijn op de organisatie (kansen en bedreigingen). Tevens onderzoek je de sterktes en zwaktes van de interne organisatie, door het afnemen van verschillende interviews.

De resultaten plaats je in een confrontatiematrix. Naar aanleiding van deze SWOT-analyse formuleer je een overall conclusie. Je beschrijft welke  problemen/uitdagingen door de organisatie zouden moeten worden aangepakt. Je sluit je organisatieanalyse af met een presentatie van je resultaten aan je organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • SWOT –analyse 
 • Confrontatie-matrix
 • Het ontwerpen van een onderzoek 
 • Interviewtechnieken 
 • Analyseren van verzamelde gegevens en trekken van conclusies 
 • Overtuigend presenteren van je resultaten

Resultaten

 • Je bent in staat om een organisatieanalyse uit te voeren
 • Je weet de analyse uit te werken tot een heldere conclusie en aanbevelingen
 • Je maakt een onderzoeksontwerp waarin je je methodekeuzes onderbouwt
 • Je kan een literatuurstudie uitvoeren en past hierbij de APA-richtlijnen toe
 • Je kan een interview afnemen en past hierbij gesprekstechnieken toe
 • Je presenteert je analyseresultaten op een overtuigende manier

Versterk jouw positie in een VUCA-wereld

Voor wie?

Je wilt op strategisch managementniveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. Daarbij wil je je kennis op het gebied van bedrijfskunde vergroten en verzilveren naar Bachelorniveau. De module is los te volgen of als onderdeel van de Bachelor Bedrijfskunde.

Toelatingscriteria 

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding

Gedurende deze hbo opleiding ga je werken aan je eigen beroepsproduct. Het grote voordeel hiervan is dat je na afronding van de module een concreet plan in handen hebt om impact mee te maken. Hiervoor dien je een praktijkopdracht, case of assessment in te brengen in de vorm van een analyse, advies of ontwerp. Deze kan voor je eigen bedrijf of gebaseerd zijn op de functie die je vervult. Heb je momenteel geen (vaste) baan? Dan volstaat het inbrengen van een praktijkopdracht namens of voor een bedrijf. 

Om je te begeleiden bij de praktijkopdracht kies je een eigen business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/businesscoach

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je de voorbereiding door.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van de HBO module bedraagt € 3.695,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

De prijs voor het lesmateriaal is € 185,78 (excl. btw). Je krijgt hiervoor:

 • Wat is onderzoek? (boek)
 • Succeskit SUAS NL
 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Toegang tot New Heroes
 • Interactief e-book van Edumundo

Arrangement

De prijs voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet is in totaal € 400,00 (excl. btw).

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je business coach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de business coach op https://www.suas.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Persoonlijk leerpad

Na je inschrijving vind je op de online leeromgeving de uitleg en de stappen om je persoonlijk leerpad te formuleren. Waarin wil jij op persoonlijk gebied gegroeid zijn aan het einde van deze module? Wil je groeien in leiderschap, in zelfvertrouwen om complexe situaties kansen te blijven zien? 

Module-opdracht

De module rond je af door het opleveren van een praktijkopdracht. Dit is een specifieke oplossing of advies, gebaseerd op de theorie uit de module en onderzoek dat je in de praktijk uitvoert. Je kunt deze opdracht in je eigen organisatie uitvoeren. Heb je je eigen adviespraktijk of ben je in-between-jobs? Dan kun je de opdracht uitvoeren bij één van je opdrachtgevers of je zoekt een maatschappelijke organisatie die behoefte heeft aan jouw bedrijfskundige expertise. 

Voorbereidingsopdrachten 

Na je inschrijving start je met de voorbereidingsopdrachten zoals het online kennismaken met je medestudenten, het doorlezen van inleidende hoofdstukken en het inventariseren van de huidige situatie rondom je module-opdracht. Deze voorbereidingsopdrachten vind je in de online leeromgeving. Ze helpen je bij de voorbereiding op de eerste bijeenkomst.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de HBO module bedraagt 20 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 5 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 5:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 10:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze HBO module is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Jijzelf en je organisatie hebben er direct baat bij! Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van SUAS.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

SUAS werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Marc do Amaral

  Marc B. do Amaral heeft in 2012 een International MSc in Corporate Communication afgerond aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Gevolgde keuzevakken: Leadership & Communication, Advanced Reputation Management, Corporate Branding, Employee Communication, Organizational Identity en Corporate Social Responsibility. Zijn Master thesis omvat een literatuuronderzoek en case study over framing-technieken in issue management. Sinds 2013 heeft hij zijn eigen adviesbureau op het gebied van interne communicatie, organisatie-dialoog en communicatieklimaat.

 • Drs. Tony Laumen MBA

  Drs. Tony Laumen MBA heeft na het afronden van een MBA, een opleiding gevolgd in Arbeids- en Organisatiepsychologie (Major) en Gezondheidspsychologie (Minor) en met als specialisatie de narratieve psychologie m.b.v. de Zelfkonfrontatiemethode (ZKM). Na een carrièrestart in marketing, communicatie, sales heeft hij zijn sporen verdiend in Human Resources, management en advies. Sinds 2012 is Tony actief als (kern)docent in het HBO-onderwijs (Bachelor/Master). Hij richt zich hierbij op het brede domein van bedrijfskunde tot psychologie. Tevens traint Tony aankomende (register) professionals binnen diverse beroepsgroepen waaronder arbeidsdeskundigen, loopbaanprofessionals, casemanagers, ziekteverzuimspecialisten (CROV/RCCM) en jobcoaches.

 • John Smits

  John Smits inspireert al jaren studenten als het gaat om de regisseursrol op het snijvlak van IT & business. Het werken met nieuwe technieken, durven te pionieren en verandermanagement is voor hem een tweede natuur. Met de krachtige combinatie van IT-trainingen, IT-ervaring en een afgeronde MBA en accountantsopleiding voorziet hij het bedrijfsleven van strategisch advies. Hij deelt graag zijn kennis en coacht, inspireert, prikkelt en enthousiasmeert studenten graag op het gebied van digitale transitie en datagedreven werken. Als innovator is hij trainer en ontwikkelaar van onderwijsmateriaal op het gebied van Big Data, Business Intelligence, ICT, Data Analyse en FinTech.

 • Drs. Esther de Groot

  Drs. Esther de Groot heeft 20 jaar in het ICT werkveld gewerkt als manager en procesmanager. Daarna heeft ze besloten de overstap te maken naar het onderwijs. Ze begeleidt projecten en geeft vakken als organisatiekunde, procesmanagement en onderzoeksvaardigheden. Naast haar werk houdt ze zich bezig met onderzoek in een academische werkplaats actieonderzoek. In haar vrije tijd geniet ze van alle cultuur die Amsterdam, Nederland en de wereld te bieden heeft. Ook wandelt ze graag en doet ze aan tai-chi.

 • Drs. Jeroen Terpstra

  Drs. Jeroen Terpstra is bedrijfskundige met als (post graduate) specialisatie Verandermanagement. Na managementervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en een aantal jaren als senior consultant, is hij inmiddels zo’n 15 jaar zelfstandig interim- en projectmanager. Vanaf 2014 combineert hij deze praktijk met het parttime docent-zijn. En dat bevalt goed. Als ondernemer én bedrijfskundige is hij inzetbaar bij een breed scala aan vakgebieden, heeft plezier in het doceren en is kerndocent Gedrag in Organisaties. Dat bevalt wederzijds (meestal) goed en hij wordt, ondanks de brede ervaring, toch zeer regelmatig verrast en geprikkeld wordt door de input en aanvullingen van studenten en collega’s. En dat blijft mooi!

)

Nu starten met HBO Integratie module Organisatieanalyse

HBO Integratie module Organisatieanalyse

Zorg voor een organisatieanalyse met sterke conclusies

 • Verstevig de positie van jouw organisatie in een VUCA wereld
 • Voer een onderbouwde organisatieanalyse uit
 • Ervaar de kracht van peerfeedback en persoonlijke begeleiding

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou