Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De positieve kant van werkstress

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
16 oktober 2017
2 minuten leestijd

Je werkt in een hoge versnelling en krijgt daar gratis een portie stress bij. Dat klinkt misschien negatief, maar stress kan ook in je voordeel werken. Ontdek wat gezonde stress voor jou betekent.

De mentale belasting in het werk kan ook energie géven. Werkdruk zet je op scherp. En om helemaal gegrepen te worden door het werk heb je uitdaging nodig.

Waarom je werkdruk nodig hebt

Stress geeft een extra adrenalineboost die je kan gebruiken in situaties waarin je op korte termijn het maximale uit jezelf wilt halen. Bij het halen van deadlines bijvoorbeeld.

Zaken als mentale belasting en werkdruk heb je nodig. Het zijn beide uitdagende werkstressoren. Waar de stress ook vandaan komt, deze mag er dus best zijn. Als er maar voldoende energiebronnen tegenover staan. Denk aan autonomie, feedback en ontplooiingsmogelijkheden.

Bescherming tegen ongezonde stress

Deze energiebronnen zorgen ervoor dat werkstressoren een stimulerende werking hebben. Ook verminderen deze de negatieve effecten van werkdruk. Zij beschermen jou als het ware tegen ongezonde stress.

Belangrijk is het dan ook om binnen jouw werk voldoende energiebronnen te hebben om de stressoren op een positieve manier te ervaren! Helaas heb je niet altijd direct invloed op de energiebronnen binnen je werk.

Persoonlijke hulpbronnen

Gelukkig heb je dan nog je persoonlijke hulpbronnen. Dit zijn energiebronnen waarover je zelf beschikt en waaruit je in moeilijke tijden kunt putten. Denk bijvoorbeeld aan assertiviteit, stressbestendigheid, waargenomen eigen effectiviteit, optimisme en zelfvertrouwen.

Zijn deze persoonskenmerken in mindere mate bij jou aanwezig en ervaar jij de negatieve kant van werkstress? Probeer je dan te ontwikkelen op deze persoonskenmerken, hierdoor wapen je jezelf tegen ongezonde stress.

BEKIJK DE TRAINING

Een man zit aan een tafel, bij het raam en is aan het werk op zijn laptop. Naast de laptop staat een kopje koffie.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.