Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Anti-stresstips die wél langdurig werken

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Artikel
Datum
9 november 2018
6 minuten leestijd

Rust. Resetten. Maar hoe? Minder hard werken is geen optie. Minder verplichtingen ook niet. En die goedbedoelde ontspanningstips? Tja, daarmee krijg je niet écht grip op dat opgejaagde, vermoeide gevoel. Tijd om de oorzaak van je stress aan te pakken in plaats van de symptomen. En dat begint hier!

#1. Wring je niet in allerlei bochten

Van stressgevoelens wil je snel afkomen. Maar dan verzin je (onbewust) allerlei copingtechnieken. Om rust in je hoofd te krijgen, ga je bijvoorbeeld nog harder werken. Of je stelt uit wat je lastig vindt. Het probleem is daarmee niet opgelost, maar wordt juist erger.

Het is menseigen om de pijn van stress niet te willen voelen. Beter is het om de realiteit onder ogen te zien. Accepteer dat dingen niet gaan zoals jij graag zou willen. Erken dat je gestrest bent. En dat dat naar voelt.

Door vervolgens je copingstrategie te herkennen, kun je stoppen met jezelf in allerlei bochten wringen. En bewustere keuzes maken voor een passende en structurele oplossing voor jouw stressveroorzakers.

#2. Lach om je eigen gedachten

Neem je jouw gedachten heel serieus? Dan kunnen ze zomaar met je aan de haal gaan, dingen opblazen en voor stress zorgen. Bouw daarom een moment in om te reflecteren op je negatieve gedachten. Observeer ze eens, zonder hier direct in mee te gaan of erover te oordelen.

Dit helpt je om gedachten te accepteren voor wat ze zijn: hersenspinsels en fantasieën. Een gedachte is immers nog geen feit. Met dat inzicht kun je gemakkelijker relativeren en creëer je rust.

Vaak zijn dingen tenslotte lang niet zo erg als we onszelf voorhouden en komt alles op z’n pootjes terecht. En zit je onverhoopt toch middenin een vervelende situatie? Bedenk dan dat overal een einde aan komt.

#3. Maak je los van schaamte

Zeg eens, wat doe jij allemaal fout? Je schamen voor je gebreken kost veel energie. Daarnaast wring je jezelf waarschijnlijk in allerlei bochten in een poging je zelfbeeld te redden. Met een lading stress tot gevolg. Het kan ook anders!

De angst om te falen kan zich uiten op verschillende manieren. Denk aan alles wat je doet drie keer controleren. Conflicten en lastige beslissingen uit de weg gaan. Of jezelf en anderen overschreeuwen om jezelf te bewijzen. Maar dat negatieve gevoel over jezelf blijft aanwezig.

De enige oplossing is je schaamte loslaten. Je mag er tenslotte zijn, inclusief je imperfecties. Vergeef jezelf voor je fouten en stop jezelf te vergelijken met anderen. Hoe lastig ook, stel je kwetsbaar op en praat over de dingen waarvoor je je schaamt. Wat een kracht schuilt daarin!

#4. Stel je eigen wensen voorop

Overmatige stress is een signaal dat je te veel energie steekt in voor jou onbelangrijke dingen. Wat wil je eigenlijk écht in je leven? Waar geloof je in? Wat je doet, draagt hier waarschijnlijk onvoldoende aan bij. Een druk en vol leven is geen enkel probleem, zolang dit in het teken van jouw intrinsieke motivatie staat. Dat geeft energie.

Luister daarom naar jezelf en je wensen. Op basis daarvan kun je prioriteiten stellen en beter kiezen waar jij je energie en tijd aan besteedt. Want die kun je maar één keer uitgeven! Stel dus grenzen en creëer ruimte voor wat jij wilt.

#5. Herinner dat je een keuze hebt

Je leidinggevende, collega’s, partner, vrienden, de buren… iedereen wil iets van je. Maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt of je daar tijd en energie aan wilt besteden. Verander daarom het woordje ‘moeten’ eens in ‘mogen’ of ‘willen’.

Bedenk ook kritisch of je wel achter alle verplichtingen staat. En welke energie kosten en juist geven. Vanuit daar kun je de energievreters stuk voor stuk gaan beperken. Energievreters zullen er altijd zijn, maar hoeven niet je leven te beheersen.

Wat kun je doen? Bijvoorbeeld jezelf beschermen tegen de problemen van anderen. Bedenk of het jouw verantwoordelijk is. Nee? Dan kun je best adviseren, maar je gaat het probleem niet op jouw schouders nemen en oplossen. Is er een probleem dat wél jouw verantwoordelijkheid is, stop dan met klagen en onderneem actie.

#6. Leef nu, niet vroeger of later

Maak jij je vaak druk om zaken die misschien gaan spelen? Of wind je je nog steeds op over die vervelende meeting van vorige week? Bedenk dat je het verleden niet kunt veranderen. En ook niet altijd controle hebt op hoe dingen zich ontvouwen. De realiteit pakt vaak anders uit dan je had bedacht.

Met piekeren en zorgen maken bereik je niets. Immers, als er een oplossing bestaat waar jij grip op hebt, hoef je niet te piekeren. Dan ga je het probleem gewoon aanpakken. Piekeren is daarom een poging om controle te krijgen op oncontroleerbare situaties. En het vraagt vreselijk veel energie.

Betrap je jezelf op gepieker, focus je dan op het nu. Wat gebeurt er op dit moment? In jezelf en in je omgeving? Het nu is het enige moment dat er écht is. De rest bestaat alleen in jouw gedachten.

#7. Kom je angsten onder ogen

Angst is een grote bron van stress. Want het veroorzaakt ineffectief gedrag. Je zegt bijvoorbeeld geen 'nee' uit angst onaardig gevonden te worden. Doet extra lang over je werk uit angst fouten te maken en af te gaan. Mengt je overal in uit angst niet serieus genomen te worden.

Niemand voelt graag angst. Je wilt ook vooral niet laten zien dat je last hebt van deze gevoelens. Angst staat voor veel mensen synoniem aan zwakte. Maar iedereen heeft angsten! En door dit weg te drukken, blijf je ineffectief gedrag vertonen en wordt de stress steeds erger.

(H)erken daarom je angst en het gedrag dat daaruit voorkomt. Durf het te voelen. Veroordeel jezelf er niet om. Hierdoor schiet je niet direct in een automatische reactie, maar creëer je ruimte voor effectiever gedrag. Zo neemt de angst stukje bij beetje af en je zelfvertrouwen toe.

#8. Vergeet andermans meningen

Ben je veel bezig met wat anderen vinden? Dan gaan er waarschijnlijk vaak gedachten door je heen zoals: 'ze vinden dit vast een slecht idee.' Of: 'ze vinden me vast dom als ik dit zeg.' Je vult dingen in voor anderen en past je daarop aan. Omdat je jezelf wilt bewijzen en ertoe wilt doen. Maar dat kost veel energie.

Besef dat je niet weet wat anderen denken. Dat zijn altijd aannames. Stop dus met denken voor anderen. Je weet pas echt hoe het zit als je het vraagt.

Ook kun je je afvragen of de mening van anderen wel zo belangrijk is. Die mening is zéker niet waardevoller dan jouw eigen mening! Al helemaal niet als het gaat om keuzes in jouw eigen leven. Het is jouw leven, dus jij bepaalt of je links- of rechtsom gaat.

#9. Juich wanneer je faalt

Laten we wel wezen, falen is niemands hobby. Maar fouten zijn een kans om te leren en ontwikkelen. Wil je fouten vermijden, dan neem je geen risico’s en blijf je doen wat je altijd al deed. Je wordt krampachtig en ook dat is een energievreter.

Om je doelen te bereiken, moet je accepteren dat fouten maken erbij hoort. Leren, proberen, vallen en weer opstaan, dat is groei. Je doet jezelf tekort als je stil blijft staan uit angst voor fouten. Wees trouw aan wat je wilt bereiken.

#10. Spreek je worstelingen uit

Ben je gestrest, dan kan dat als een soort falen voelen. De belasting die op jouw schouders rust en het tempo waarin je werkt en leeft, blijken niet bij jou te passen. Dan is het misschien verleidelijk om je groot te houden. Maar open zijn over je problemen lucht enorm op.

Door je kwetsbaar op te stellen, kunnen anderen met je meedenken. Misschien hebben zij ervaringen of inzichten waar jij iets aan hebt. Vind je dit lastig? Besef dat de grens van wat je aankunt voor iedereen anders is. Daarin is geen goed of slecht. Je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen omdat je niet aan alle verplichtingen kunt of wilt voldoen.

Ontdoe je van stress

Ben je op zoek naar meer begeleiding en ondersteuning? Neem dan eens een kijkje bij onze vitaliteits- en persoonlijke stressbestendigheidtrainingen. Hier ontvang je alle middelen om grip te krijgen op stress en werkdruk. Liever doelgericht aan de slag met jouw valkuilen? Misschien is persoonlijke coaching dan iets voor jou.

BEKIJK DE TRAININGEN

Een vrouw met oranje haren en een bril kijkt tevreden

Gerelateerde artikelen