Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wat je uitstraalt ≠ hoe je je voelt

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
3 maart 2017
2 minuten leestijd

Wil je een leidinggevende functie, maar zien ze jou niet in die rol? Voelen mensen zich door jou aangevallen, terwijl je het niet zo bedoelt? Soms klopt je uitstraling niet met wat je voelt of wat je wilt bereiken.

Persoonlijke uitstraling heeft alles te maken met het effect van je buitenkant op anderen, je lichaamstaal en transparantie. Vaak is het een complex samenspel van factoren. Straal je geen kracht uit? Dan kom je er niet met alleen rechtop lopen en een stevige handdruk. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om toegankelijk overkomen, dus of je houding open is en je oogcontact goed.

Persoonlijkheid niet overboord

Werken aan je persoonlijke uitstraling betekent niet dat jouw persoonlijkheid overboord moet. Authenticiteit is belangrijk, evenals het tonen van je echte emoties. Voor een goede persoonlijke uitstraling moet je jezelf dus ook kennen, zodat je binnenkant en buitenkant goed in balans kunt brengen met elkaar. Daarnaast is eerlijke en duidelijke feedback onontbeerlijk als je wilt werken aan hoe je overkomt. Dat kan in de objectieve setting van een gerichte training, waar je bovendien direct kunt experimenteren met aanpassingen in je uitstraling.

Werken aan hoe je overkomt? Probeer dit eens!

  • Vraag eens aan een vriend of collega: ‘Wat dacht je toen je mij voor het eerst zag?’
  • Let op hoe anderen op jou reageren. De ander is jouw spiegel.
  • Vraag een collega om op te letten hoe jij overkomt in vergaderingen. En vraag na afloop feedback.
  • Een rechte houding, meer oogcontact maken en kijken hoe je op de ander overkomt? Dat kun je zelfs in de supermarkt oefenen. Je non-verbale gedrag verander je vooral door te doen.

Tips voor persoonlijke uitstraling

#1. Houding: hoe zit je erbij? Voorover leunen of achterover leunen in een gesprek maakt een wereld van verschil.
#2. Mimiek: wat doet je gezicht? Blijf je lachen terwijl je boos bent? Dan komt je boosheid niet over.
#3. Gebaren: praat jij met je handen of juist niet? Wie zijn uitspraken kracht bijzet met gebaren, komt vaak sterker over. Let maar eens op de gebaren van mensen in een discussie.
#4. Stemgebruik: als je met een monotone stem zegt dat je iets geweldig vindt, dan komt de boodschap niet over. Praat duidelijk, rustig en met passende intonatie.
#5. Verpakking: kleding en accessoires, haar, make-up. Wil je consultant worden, maar kleed jij je als student? Dan klopt je verpakking niet met je ambitie.

Werken aan je persoonlijke uitstraling?

Wil jij ook een betere match tussen je binnen- en buitenkant? Wil jij je bewust worden van je persoonlijke uitstraling en leren hoe je toegankelijk en tegelijkertijd krachtig kunt overkomen? In de training Persoonlijke uitstraling krijg je meer inzicht in de kracht van non-verbaal gedrag en versterk je je overtuigingskracht.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw met een grijze jurk aan loopt langs een glazen muur enheeft een kopje koffie in haar hand.

Gerelateerde artikelen