Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Persoonlijke uitstraling: zo pak je iedereen in!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
27 november 2015
2 minuten leestijd

Sommige mensen hebben ‘het’ van nature, denk je. Die persoonlijke uitstraling, flair of X-factor. Ze weten de aandacht naar zich toe te trekken en krijgen alles gedaan wat ze willen. Het lijkt misschien alsof het hen komt aanwaaien. Maar geloof ons, deze mensen werken hard aan zichzelf. Hoe ze dit doen?

Met deze tips maak je een indrukwekkende start:

#1. Ken jezelf

Het begint met inzicht in jezelf: jouw talenten, waarden en – soms belemmerende – gedachtenpatronen. Kijk naar wat je al in huis hebt en welke vaardigheden je nog verder zou kunnen ontwikkelen. Je bent goed zoals je bent, maar je wordt nog beter als je jezelf hier en daar een beetje oppoetst.

#2. Besteed aandacht aan de binnen-, buiten- en overkant

Je uiterlijk is slechts een deel van hoe je overkomt. Net zo belangrijk zijn je gedrag, houding en hoe je je voelt. Jouw uitstraling wordt bepaald door:

  • De binnenkant: je mindset, gedachten, waarden en drijfveren
  • De buitenkant: communicatie, lichaamstaal, uiterlijk en kleding
  • De overkant: het beïnvloeden van het effect dat je op de ander hebt

#3. Wees authentiek maar ken je grenzen

Kijk goed naar de kledingcultuur waar je in terecht komt, en eer ‘m. Die is immers onlosmakelijk verbonden met de algehele cultuur. Het is een groot verschil of een bedrijf betrouwbaarheid en degelijkheid wil uitstralen óf creativiteit en innovatie. In het eerste geval krijg je met een formele dresscode te maken, in het tweede geval kan je met je opvallende outfit goed terecht. Vermijd het ‘uniform’ en zorg dat je altijd iets authentieks uitstraalt. Maar hoe authentiek ook, sommige dingen kunnen écht niet. Met een naveltruitje, petje of diep decolleté trek je wel de aandacht, maar sla je de plank goed mis.

#4. Train je X-factor!

Eigenlijk zit het in iedereen, die persoonlijke uitstraling. Je moet ‘m alleen naar boven zien te halen. Dat doe je door te trainen. Ga daarbij uit van je mogelijkheden en talenten en niet van je belemmeringen. Door je te focussen op wat je wél kan – en je kompas te richten op je ambities en verlangens – maak je een enorme positieve kracht los. En dat straalt direct af op je persoonlijke uitstraling. Wil je méér uit jezelf halen? Volg de training Persoonlijke uitstraling of lees het boek Zo pak je iedereen in! van onze Uitgeverij Thema.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw met bruine haar met een grote glimlach op haar gezicht die voor een witte muur staat

Gerelateerde artikelen