Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Deze 6 dingen bepalen of jij overtuigend overkomt

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
4 maart 2020
3 minuten leestijd

Wil je gehoord worden en anderen overtuigen? Dan heb je niet alleen een sterk verhaal nodig. Het is ook belangrijk dat je dat verhaal goed overbrengt.

Verbeter jouw overtuigingskracht met deze tips.

#1. Vraag feedback

Je overtuigingskracht ontwikkelen begint met weten hoe je overkomt. Daar kom je maar op één manier achter: door feedback te vragen. Wat ziet de ander en wat doet dat met hem of haar? De ander heeft vast tips of adviezen waarvan je kunt leren.

Vind je feedback vragen spannend? Bedenk: eventuele kritiek is meestal goedbedoeld. Het is geen aanval op jouw persoon, maar een kans om te ontwikkelen. En wees vooral mild naar jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn.

#2. Kies gedachten die jou helpen

Je hebt zelf een keuze in wat je denkt. Betrap je jezelf op een belemmerende gedachte (zoals "ze luisteren toch nooit naar mij"), stel deze dan ter discussie. Klopt de gedachte wel? Of is hij eigenlijk irrationeel?

Kijk vervolgens of je 'm kunt vervangen door een helpende gedachte ("als iemand me in de rede valt, vraag ik vriendelijk of ik even mag uitpraten"). Dit heeft meteen effect op hoe jij je voelt. Ook ben je alerter en kun je bewuster handelen.

#3. Zorg dat je lichaamstaal jou ondersteunt

Ga voor meer overtuigingskracht bewust krachtiger staan of rechtop zitten. Articuleer goed, met voldoende volume. Je kunt beter iets te langzaam dan te snel praten, zodat anderen je goed kunnen volgen en je zelfverzekerd overkomt. Via oogcontact leg je verbinding met de mensen om je heen.

Voel je je onzeker of nerveus? Dat is vaak te zien. Het helpt om uit te spreken dat je het spannend vindt. Daardoor ontlaadt de spanning direct. Je zult ook merken dat jouw kwetsbaarheid empathie opwekt bij anderen.

#4. Ken je standpunt

Om overtuigend over te komen, helpt het om je zegje paraat te hebben. Denk daarom na over jouw mening of visie. Waarop baseer je het? Hoe steekhoudend is het?

Door deze argumenten te formuleren, win je aan overtuigingskracht. Zorg dus dat je goed voorbereid een gesprek of meeting ingaat, dan word je minder snel overruled door anderen.

#5. Luister actief

Om te overtuigen moet je luisteren? Ja! Door goed te luisteren ga je écht met elkaar in gesprek en praat je niet langs elkaar heen. Luisteren doe je niet door je mond te houden, maar door te willen begrijpen wat de ander beweegt.

Geef je gesprekspartner dus echt de ruimte om zijn of haar verhaal te doen (niet onderbreken). En vul vooral niets in voor de ander, omdat je al denkt te weten waar het verhaal heengaat. Vat samen wat de ander heeft gezegd. Op die manier check je of je het goed begrepen hebt en voorkom je miscommunicatie.

#6. Stel open vragen

Vind je het lastig om je in te leven in iemands referentiekader? Vraag dan naar verduidelijking. Ook dit draagt bij aan het ontwikkelen van je overtuigingskracht. Het voorkomt dat je aannames doet die niet kloppen en langs elkaar heen gaat praten.

Maar let op! Gesloten vragen stel je vaak vanuit je eigen ervaringswereld. Ook grijp je bij gesloten vragen snel mis op de essentie en blijft het antwoord oppervlakkig. Je krijgt dus meer informatie als je open vragen stelt. Bijvoorbeeld: "Hoe ben je tot dit idee gekomen?", "Wat maakt dat je er zo over denkt?", "Waarop baseer je dit?"

Je invloed vergroten?

Denk eens aan een training assertiviteit of beïnvloeden om anderen mee te krijgen. Onze studieadviseurs helpen je graag de juiste training te kiezen.

OPLEIDINGSADVIES AANVRAGEN

Twee lachende vrouwen zitten aan tafel en drinken koffie. Een vrouw heeft een rood jurkje aan, de ander een gestreept shirt.

Gerelateerde artikelen