Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Beïnvloed je omgeving en krijg meer voor elkaar

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Artikel
Datum
11 juli 2017
2 minuten leestijd

Dingen voor elkaar krijgen die jij belangrijk vindt? Ook zonder macht kan je zaken beïnvloeden. Sterker nog. Alleen al je aanwezigheid beïnvloedt de mensen om je heen. Dus dan kun je maar beter proberen die invloed effectief te sturen. Maar hoe stuur je mensen in de richting die jij belangrijk vindt, hoe zet je situaties meer naar je hand, hoe bereik je jouw doelen?

In de woorden van Jan Bijker, auteur van het boek Tien beïnvloedingsvaardigheden, en mede ontwikkelaar van onze vernieuwde training Beïnvloedingsvaardigheden: “Je kunt wel onder elkaar mopperen op de baas, maar je kunt ook proberen om je baas te inspireren. Of zelf met een voorstel te komen. Bijvoorbeeld om de nieuwe manier van werken eens te evalueren. Grote kans dat je collega’s dat een goed idee vinden, en dan ben je al bezig met beïnvloeden.” Zo simpel kan het dus zijn.

Welke van de tien? Experimenteer!

Misschien wel de bekendste beïnvloedingsvaardigheid is ‘argumenteren’: anderen met argumenten overtuigen van jouw zienswijze. Maar met alleen argumenten zul je je doel meestal niet bereiken. Dat is niet erg, want er zijn nog negen andere beïnvloedingvaardigheden. ‘Complimenteren’ bijvoorbeeld. Met een compliment toon je vertrouwen in de ander, en dat werkt stimulerend en motiverend.

De vaardigheid ‘erbij betrekken’ is een prima keuze als je draagvlak wilt creëren. Zeker als je de neiging hebt om in je eentje te worstelen met lastige kwesties is dit een mooie vaardigheid om mee te experimenteren. Of probeer ‘stelling nemen’ eens uit. Jan vindt dit een mooie beïnvloedingsvaardigheid die verrassend effectief kan zijn: “Als iemand zegt: ‘Dat kunnen we niet maken naar de klant toe’, dan kan dat heel krachtig zijn. Mits zo’n stelling recht uit je hart komt.”

Diepere lagen aanboren

Daarmee snijdt Jan de kern aan van beïnvloeden: het moet gemeend zijn, eerlijk en respectvol. Beïnvloeden heeft dus niets te maken met manipuleren. Manipuleren werkt misschien op de korte termijn, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat anderen je uit de weg gaan. Het is evenmin een kwestie van trucjes die je naar believen uit je hoge hoed tovert. Beïnvloeden heeft daarentegen alles te maken met oprechte belangstelling voor de ander, geloof in wat je wilt bereiken, en inzicht in jezelf.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel uit het Thema Magazine, auteur Monic Lansu.

BEKIJK DE TRAINING

Vier mensen wijzen naar een witte muur en denken na.

Gerelateerde artikelen